Nutné lži

Nutné lži
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408865/bmid_nutne-lzi-9tR-408865.jpg 5 448 448

Grace County, malé město na v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Právě zde a v této době se odehrává příběh dvou mladých žen, které se jen zdánlivě ocitají na opačných koncích společenského žebříčku. Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o svou babičku, starší sestru i synovce. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím své babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci. Velmi rychle se v životě svých klientů citově angažuje, což jí způsobuje problémy nejen u jejího šéfa, ale také v jejím soukromém životě. Jane je ale Hartovými velmi přitahována a pomalu odhaluje temná tajemství jejich malé farmy. Již brzy se ocitne před rozhodnutím: Podnikne drastické kroky na jejich záchranu, nebo bude riskovat boj proti všemu, o čem věří, že je špatné? Jak může poznat, že to, v co věří, je správné, když jí všichni okolo tvrdí, že je to špatné? Nastává čas lží z nutnosti.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (CZ)

Necessary Lies, 2013

Janaves
29.11.2019 5 z 5

Skvělé!

Danago
28.11.2019 4 z 5

Autorka tentokrát trochu vybočila ze své obvyklé tvorby. Román je zasazen do reálné doby a reálných děsivých skutečností, které se odehrávají v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Příběh vypráví mladá žena Jane, která se stává sociální pracovnicí a proniká do problematiky sociálního smýšlení té doby. Jane se s tímto ovšem nedokáže ztotožnit a naopak se začíná angažovat opačným směrem. Druhou vypravěčkou je Ivy, mladičká dívky žijící v chudobě a je se svou rodinou závislá na sociální péči státu. Jane se s rodinou Ivy sblíží a odhaluje jejich temná tajemství. Nastane však doba, kdy se musí rozhodnout, zda bude bojovat proti všemu, o čem věří, že je špatné. Ale je to v co věří správné, když s ní nikdo z jejího okolí nesouhlasí? Příběh je hodně silný a nutí člověka k velkému zamyšlení. Někdy mě opravdu překvapuje, co se dělo ne zas tak dlouho nazpět. Každá země má svá temná místa a jak je vidět, nejen z této knihy, netýkalo se to jen zemí za železnou oponou.

jasmína
22.11.2019 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka zkrátka umí a zakousla se do zajímavých témat a nedalo se odejít, před chvílí jsem dočetla a jsem ještě plná dojmů a emocí......

Mandlevest
17.11.2019 5 z 5

Každá kniha od Diane je opravdu úžasná. A nejen tím, že je napsána velice čtivě a poutavě, i když témata si paní spisovatelka nevybírá jednoduchá, ale hlavně tím, jaká potřebná poselství nám ve svých knihách neokázale předává. Nutné lži jsou opravdová knížka, která se čte jedním dechem. Jednoznačně doporučuji.

harena
10.11.2019 5 z 5

Určitě 5 hvězdiček. Diana Chamberlainová napsala strhující příběh o morálce, zákonech, sociálních službách, chudobě, lidskosti, lásce, který začíná v r. 1960. Byla inspirována skutečnými událostmi, které se odehrávaly v Severní Karolíně v letech 1929 až 1975 a ještě do roku 2012, kdy byla kniha napsána, není vyřízeno odškodnění ještě žijících obětí. Věřím, že každá žena, která si přečte tento neuvěřitelně silný příběh, kdy sterilizovali ženy a muže bez jejich vědomí, na něj už nikdy nezapomene.

coolpet.CP
08.11.2019 5 z 5

Hodně silný příběh. Je děsivé že se eugemické procesy doopravdy děly a že mnoho žen díky tomu nikdy nemohlo mit děti. Je mi z toho hodně špatně a tato kniha ve mně zanechala velkou lítost. Zanechala ve mně ale i odvahu jakou měla Jane a dravost Ivy. Určitě si knihu minimalně ještě jednou přečtu.

MíšaS.
07.11.2019 4 z 5

Ten, kdo knihu nečetl, ať nečte ani moje hodnocení !!!
Kniha se mi celkem líbila, byla čtivá, rychle utíkala, ale některé pasáže byly velmi zdlouhavé a některé popisy až zbytečné.
Také mi tak trochu vadil ten happyend pro každou, téměř každou, postavu. Je to prostě takové nereálné. Ale to už se na mě asi podepisuje pracovní deformace...

Terez25
07.11.2019 5 z 5

Nádherná kniha o věcech za hranicí absurdity. Státem nařízené sterilizace byly nepochopitelným zvěrstvem. Příběh je však velmi dojemný a kuráž jedné ženy obdivuhodná.

Akireee
06.11.2019 5 z 5

Krásný a hlavně silný příběh... Rozhodně stojí za přečtení.

Peace
03.11.2019 5 z 5

"V životě existuje spousta hloupých pravidel, ale žijeme moc krátce, abychom si jich všímali."

Autorka nezklamala. Ze začátku jsem byla trošku na rozpacích a trvalo mi, než jsem se do děje ponořila, ale pak jsem četla téměř jedním dechem. Jde o skvělý román, který má rozhodně přesah.

mirunda
03.11.2019 5 z 5

Prvně jsem se do knihy vůbec nemohla začíst, ale zhruba za půlkou jsem se od ní nemohla odtrhnout. Opět dechberoucí příběh

peitho.1
02.11.2019 5 z 5

Diana Chamberlain opět nezklamala a napsala silný příběh nad kterým budu ještě dlouho přemýšlet. Sice pro mě nejde o její nejlepší dílo, ale i tak je to s pěhledem na 5* už kvůli síle tématu a formě, kterou je kniha psaná. Příběh vás vtáhne a nepustí, dokud nepřečtete poslední stránku. Vřele doporučuji!

kudrdlinka
01.11.2019 5 z 5

Knihy D. Chamberlain mám moc ráda, a tak se těším na každou novou. A tahle mě zase nezklamala, naopak patří k těm nejlepším - spolu s Krutou volbou patří mezi mé TOP.
Nutné lži je kniha opravdu moc hezká a čtivá, která chytne od prvních stránek. Příběh je silný, emotivní a dotýká se poměrně náročného tématu řízených sterilizací v USA v 60. letech. Určitě můžu jen doporučit.

Marsed
28.10.2019 5 z 5

Po dlouhé době dávám plný počet hvězdiček. Hodně silný příběh, skvěle zpracovaný.

Viviana-Mori
13.10.2019 4 z 5

Autorku jsem neznala a díky jedné FB stránce, kde byla na knihu upoutávka, jsem se rozhodla ji zkusit. Velmi zajímavý a dobře napsaný příběh, zatím jsem žádnou knihu o podobném tématu nečetla, což je spíš chyba mé neznalosti, ale i tak na mě díky tomu kniha velmi zapůsobila. Jane byla skvělá postava, empatická, nezkažená a toho jejího manžela bych za jeho povrchní názory napíchla na vidle. Kniha plná života, smutku, nespravedlnosti i lásky. Konec mě velmi potěšil.

broskev28
11.10.2019 5 z 5

Kdo četl Mendelova trpaslíka (S. Mawer), ten nebude překvapen faktem, že eugenika byla velmi oblíbené téma mnoha politiků, a rozhodně se neomezovala jen na Velkoněmeckou říši. Ovšem něco jiného je číst v Mawerově podání téměř faktografické informace o zneužití Mendelových výzkumů, a potom prožívat existenční drama s rodinami z tabákové plantáže v Grace.
Doposud jsem si myslela, že starší knihy D. Chamberlainové jsou lepší. Nutné lži mě přesvědčily, že autorka dokáže závažné téma přetavit ve skvělou knihu kdykoli. Úžasné!

"Vzpomněla jsem si na svou neschopnost s kuchyňským čerpadlem, a kdyby mi nepověděla o tom katalogu, byla bych na latríně úplně ztracená. Myslela bych si, že je tam na čtení, jako když si moje matka nechává na toaletě Reader's Digest. V Ivyině světě jsem byla ta retardovaná já."

Květi62
08.10.2019 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka. Knížka, kterou jsem přečetla na jeden zátah. Knížka, která mi dlouho zůstane pod kůží. Příběh Ivy a Jane je tak silný a tak uvěřitelný, až vám jezdí mráz po zádech.

L.Helena
08.10.2019 5 z 5

Tady opravdu nelze jinak, než dát plný počet *. Úžasný příběh na pozadí skutečných událostí, dokonalé zpracování...

Je to v krátké době několikátá kniha, kterou jsem četla, na téma sociální práce s dětmi. Přestože jsou naprosto rozdílné v žánru, místě i čase, přesto mají mnoho společného. Sociální pracovníci k výkonu své funkce dostanou určité pravomoce v rozhodování a návody, jak postupovat, ale tím jako by se u nich vytratila jejich lidskost, zdravý úsudek, logika, jsou přesvědčeni o své neomylnosti... Když pak náhodou do takového "zajetého" úřednického systému přijde někdo nový s jiným názorem, nezatíženým pohledem a snaží se upozornit, že něco lze dělat i jinak a lépe, tak jen bojuje s větrnými mlýny.

mysterygirl
06.10.2019 5 z 5

Hodne silny pribeh

Leniiis
06.10.2019 5 z 5

Opět super knížka. Čtivá a napínavá tak, jak už bývá zvykem u této autorky.