O bílých slonech
Irena Dousková
Předchozí knihy Ireny Douškové Hrdý Budžes či Oněgin byl Rusák se proslavily nejen jako literární lahůdky, ale mají úspěch také na divadle. Nová autorčina próza je menšího rozsahu. Děje se odehrávají v nedávné minulosti v obci kousek od Berouna. Během jednoho týdne se v kratších, propojených částech naplňuje známé dětské rozpočitadlo „Štěstí, neštěstí, láska, manželství, panenka, kolébka, hraběnka, smrt“. Próza má jemně baladické ladění. Atmosféra jakoby evokuje rozvlněný letní vzduch nad rozpáleným asfaltem, z něhož nenápadně probleskuje pravé vypravěčské umění.... celý text

Příjemná oddechovka, u které mi ani nevadilo, že vlastně nemá žádný velký děj. Prostě takové obyčejné vyprávění o věcech, co každý z nás někdy zažívá.

Autorka umí slovy vyvolat dojem horkého odpoledne v lese i chladné normalizace všude kolem nás.

Na krátkém prostoru dokázala autorka opakovaně píchnout do vosího hnízda a připomenout ožehavé body doby minulé, krásně zaobalené připomenutí v krátkých milých povídkách tvořících celek. Vlastně to v těchto povídkách bylo lepší a více to vyniklo, než kdyby se v jednotlivých tématech rýpala do hloubky. A kolik témat je aktuálních i dnes posuďte sami.

Připomnělo mi moje dětství a dospívání. Líná atmosféra blbý doby, kdy o nic nešlo a přece se pořád něco dělo. Připomnělo mi to zaprděnej vidlákov, ve kterém jsem vyrůstal a vlastně ho měl rád. I když jako dospělý bych tu komunismem postiženou dobu zažít nechtěl

Vzpomínka na dobu, kdy jsem byla dítě školou povinné...jj, pro děti to byla fajn doba :-) pro dospěláky už o dost horší :-(, knížka se mi líbila.

Kratší próza, 8 povídek baladického ladění spojených s dětským říkadlem: Štěstí, neštěstí, láska, manželství, panenka, kolébka, hraběnka, smrt. Velmi příjemné čtení na jedno odpoledne :-)

I když mi tahle kniha nepřišla příliš hluboká (asi i tím, že byla relativně krátká), docela mě zasáhla.

Knížku jsem přečetla rychle, vyprávění bylo úsměvné, bavila mě. Těším se na další knížky od paní Douskové.. :)

Knihu jsem přečetla jedním dechem a moc se mi líbila. Nastíněné osudy a vztahy několika osob a vyprávění dětskýma očima bylo skvělé. I když je kniha krátká, tak je velmi propracovaná.
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2014 | ![]() |
2008 | ![]() |
Babičko ,vyprávěj mi pohádku, třeba tu o bílých slonech...
Smutné osamělé dětství .Beznadějný dusivý socialistický retro příběh .Vtáhne do děje , do toho horkého léta . Kniha s ilustracemi , to už se moc nevidí. Jen všechny ty ilustrace jsou liduprázdné, smutné a okrové.