Medvědí tanec přehled
Irena Dousková
Irena Dousková napsala svůj nejlepší román o posledních měsících života enfant terrible české literatury Jaroslava Haška. V roce 1922 se nemocný Hašek uchýlil do Lipnice. Ještě v něm dřímá někdejší vtipálek a provokatér, který se uměl královsky bavit a trefně psát, avšak lipnická komunita je už jeho posledním protivníkem. Ještě píše pro přátele košilaté verše a pro místní ochotníky „skandální“ hru, ale za bezesných nocí mívá jeho tvář výraz vyděšeného dítěte.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Medvědí tanec. Přihlašte se a napište ho.
Chvílemi jsem se v knize ztrácela, chvílemi mi bylo vše jasné. Dobové reálie umocnily atmosféru v mladé republice a ponurost zimní Lipnice s odcházejícím Haškem. Divadelní hra se psem byla důkazem, že ani na smrtelné posteli nemusí chybět humor.
Příště bych ji četla na jeden zátah, abych pořád byla v ději.
Pěkně celou knihu zhodnotila a rozkódovala ve své diplomové práci Marcela Hrubanová.
Autorka napsala opravdu zajímavý román o konci jedné lidské existence, kterou provázela stopa neštěstí, propadu a přes všechny osudové kopance neodchází opuštěna.
Jaroslav Hašek mne nikdy jako spisovatel nezaujal, ale po přečtení tohoto románu jsem o něm začala přemýšlet jinak.
Více než 100 dalších eknih zdarma...
02.12.2019
Velký knižní čtvrtek (20. 3. 2014)
16.03.2014
Kniha Medvědí tanec v seznamech
životopisy, biografie humor přelom 19. a 20. století paměti, memoáry životopisné, biografické romány Švejk Jaroslav Hašek, 1883-1923
1998 | Hrdý Budžes |
2006 | Oněgin byl Rusák |
2011 | Darda |
2014 | Medvědí tanec |
2008 | O bílých slonech |
Byl jsem příjemně překvapený čtivostí. To bylo asi dané tím, že jsem překonal vštípený předsudek mé mámy, že prý "nebude číst knížku o umírajícím alkoholikovi". Ale podle mě stojí Medvědí tanec určitě za přečtení. :) A před/po přečtení pak doporučuju i díl podcastu Přepište dějiny, který se Haškovi věnuje.