O čertech, obrech a dobrých lidech
Jan Červenka
Pohádky německé a pohádky severských národů. Celkem asi 80 pohádek v kvalitním překladu. Ilustroval Zdeněk Filip.
Tuto knížku jsem objevila ve své bývalé dětské knihovničce, i když si nepamatuji, že bych ji jako dítě někdy četla. Nenajdete v ní klasické pohádky, ale netradiční pohádkové příběhy německých a severských národů. Většina pohádek je poměrně drastická, plná usekaných údů, samé neštěstí a minimálně každá pátá postava zemře nějakou strašnou smrtí. Mě jako milovnici hororů a thrillerů se netradiční pohádky líbily, ale s jejich předčítáním dceři ještě počkám až bude trochu větší, aby neměla zlé sny...
pohádky čerti severské pohádky německé pohádky
Část díla
1988 | Kocour v botách a jiné románské pohádky |
1986 | O čertech, obrech a dobrých lidech |
1984 | O zlaté rybce a jiné slovanské pohádky |
1962 | Pohádky, říkadla a hádanky z Bartošovy Kytice |
1995 | Byl jeden domeček |
Sbírku pohádek jsem našla v knihovně naší babičky. Nepamatuji si, že bysme si z ní v dětství někdy četly. Přestože mám pohádky ráda do dnes, většina zde uvedených mě moc nezaujala. Morbidita by mi ani nevadila, ale přišli mi takové nijaké a dějově moc osekané. Beru to tak, že nejsem cílová skupina, jinak by bylo hodnocení ještě horší.
Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako Kniha, která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů.