O mé rodině a jiných mimozemšťanech
Kathy Lette
Když Lucy manžel opustil krátce poté, co byl u jejich syna Merlina diagnostikován autismus, stal se Merlin středobodem jejího života. Zatímco se potýkala s radostmi i strastmi výchovy excentrického, úžasného, ale někdy nesnesitelného dítěte, neměla Lucy ani pomyšlení na jakéhokoli jiného muže.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
The Boy Who Fell To Earth
Veselá kniha o ne vždy veselých věcech, se kterými se potýká osamělý rodič, který vychovává autistické dítě. Máte-li rádi sarkastický humor, doporučuji.
"Matka dítěte se zvláštními potřebami musí být jeho advokátkou - prosazovat jeho zájmy ve škole, vědeckou pracovnicí - debatovat s lékaři a kontrolovat léky, které mu dávají, výkonnou ředitelkou - provádět za něj všechna rozhodnutí, a taky osobní strážkyní a vyhazovačkou. Vydala jsem se na sídliště, abych si promluvila s kluky, kteří posedávali na schodišti posetém odpadky. "To se nestydíte?" zeptala jsem se jich svým nejlepším učitelským tónem. Bylo to stejně účinné, jako kdybych bojovala s Voldemortem ozbrojená jen příborovým nožem."
Ach, jak já Lucy chápu... Jen mít ten její naostřený jazýček pro vyřizování různých záležitostí za dítě se speciálními potřebami... A i ten humor našinci občas dochází...
S neskutečným zaujetím jsem četla pasáže, které se týkaly Merlina - tam jsem doslova hltala každičké slovo. Kde se můj zájem po chvíli vytratil, byly milostné a seznamovací eskapády Lucy, zpočátku příjemně švihle zábavné, posléze už jenom švihlé. Tam bych knížce klidně dopřála ozdravný sestřih :-)
Podtrženo, sečteno - Lucy je sarkasticky hláškující hrdinka, která má můj neskutečný obdiv. Dámské čtení, kdy se čtenáři klidně může stát, že se směje nahlas a po pár odstavcích nedokáže udržet slzné kanálky...
Kniha byla zejména o matčině boji, přičemž v jejím sarkastickém projevu to bylo zábavné. Příběh je dojemný, ale také plný kousavých dialogů.
Znám podobné případy ze svého okolí. Moc se mi líbil sarkastický pohled na život a výchovu dítěte a hlavně pak humor, který vydržel až do konce pěkného příbehu.
Skvělá knížka plná humoru, i když se jedná o životní příběh Lucy a jejího syna Merlina, jehož diagnóza je Aspergerův syndrom, neboli jinak "vysokofunkční autista". Přesto je psán s vtipným sarkasmem, který překvapivě vydrží spisovatelce až do poslední stránky. Veliké osvěžení po thrillerech a detektivkách, kniha je přímo balzám na duši. Třista stránek plných humoru, ale i pochopení, jak nesmírně těžké je dítě vychovat a snažit se žít nejen pro něho. Určitě doporučuji k přečtení!
Příběh rozvedené ženy, která se snaží s podporou rodiny i s pomocí osobitého humoru zvládat život se synem, který má Aspergerův syndrom. Knížku jsem půjčila dceři, která má autistického syna a ta ji oslovila natolik, že ji četla už několikrát a nakonec u dcery i zůstala. Takže za nás obě dávám plné hodnocení.
Naprosto mi sedla sarkastická hlavní hrdinka. Kniha hezky ubíhala a člověk se u děje rozhodně nenudil.
Skvělá! Těžká životní situace silné ženy, popsána s obrovským optimismem, vírou v lepší zítřky :-) Krásně se četla, u některých pasáží se smějete nahlas, pohlazení :-)
Byla to asi ta nejvtipnější kniha kterou jsem kdy četla :-).Autorka v ní měla fantasticky spracovaný postavy,děj byl natolik vtipnej že jsem se smála i nahlas :-) !!!
Navíc je to happy end !!!Doporučuju jí všem.
Skvělá kniha, vtipná, kolikrát dosti drsně, což mi sedí. Kdo vychovává dítě, které není zcela standardní má to těžké a bez humorného nadhledu a schopnosti udělat si z toho, že jeho dítě, jak říká autorka, nevyhrálo v genetické loterii, to má ještě mnohem těžší.
Mať dieťa s akýmkoľvek postihnutím nie je žiadna sranda a klobúk dole pred hlavnou hrdinkou, ktorá túto životnú situáciu zvláda úplne sama (raz úspešne, inokedy menej) a nestráca pri tom zmysel pre humor , ktorý výdatne dopĺňa veľmi trefným sarkazmom.
Tak to je krásná kniha - teda alespoň dle mého názoru :). Lucy a Jeremy mají syna, ovšem když se zjistí, že je to autista, otec dává ruce pryč a zbaběle prchá. Lucy se pere se životem seč může, pomáhá jí v tom rodina (její ne jeho). Spousta hezkých příhod, zážitků a scének z jejich života. Pak se objeví na scéně Archibald a je to ještě vtipnější. A když se vrátí Jeremy s prosíkem, čuchám v tom lotrovinu, a taky že jo... Ale konec dobrý, všechno dobré.
Hořko-sladký příběh o tom, jaké to je být matkou dítěte s postižením. Kniha je čtivě napsaná s humorným dějem, nad kterým čtenáři občas zůstává rozum stát.
Autorka opět nezklamala ! Být matkou je nelehký úkol, navíc matkou autisty, která na to zůstane sama, knihou však prolétnete s neustálým úsměvem na tváři a místy i hlasitým smíchem. Autorka bravurně používá sarkasmus ve všech situacích, a to velmi vtipně a navíc i v těch, ve kterých by vás ani nenapadlo cosi s nadsázkou a vtipně komentovat.
Mně se kniha líbila, doporučuji.
2007 | Jak zabít manžela (a další šikovné tipy pro domácnost) |
2012 | O mé rodině a jiných mimozemšťanech |
2010 | Manželství na dobu určitou |
2014 | Muži: Návod k použití |
2001 | Šílené krávy |
Skvělé a vtipné vyprávění o velmi vážném tématu.