O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku
Božena Němcová
Dvě známé pohádky ze sbírky Boženy Němcové: O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, a Spravedlivý Bohumil.
Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.
Klasika, která neomrzí a přitom jsem ji poprvé přečetla až v dospělosti. Oproti známé filmové verzi mě překvapila jiná jména (knižní Silomil je hrozný jméno :-D).
Další z krásných pohádek Boženy Němcové, která byla předlohou filmové pohádky Princ a Večernice režiséra Václava Vorlíčka.
Tahle pohádka má pro mně od dětství magické kouzlo. Příběh prince co provdá své sestry za pány Slunce, Měsíce a Větru a pak je musí hledat a sám najde štěstí v náruči jejich sestry Večernice. Krásný příběh s velkým nádechem tajemna, což ostatně pohádky bývají. A to je na tom to krásné.
Bóža patří k neméně hejtovaným pisatelům na školách. Už jen její životopis by se měl vyučovat povinně, jedna z mála velkých osobností českého literární minulosti, bohužel.
Když král s královnou se rozhodnou odjet na cesty, svěří hlídání svých dcer synovi Silomilovi, který je ovšem dá za ženy Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku a kteří mu poté za odměnu, pomohou k získání princezny. Další z krásných českých pohádek
Krásná pohádka, při jejímž čtení jsem vzpomínala na filmové provedení Václava Vorlíčka. Sama nad sebou kroutím hlavou, že jsem se jako malá holka nedostala k pohádkám Boženy Němcové a čtu je až teď v dospělosti.
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Knížka se skládá ze dvou pohádek Boženy Němcové: O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku a Spravedlivý Bohumil. Jeden z našich literárních klenotů. Stojí za to i filmové zpracování.