O Smolíčkovi
Božena Němcová
klasická pohádka o jelenovi se zlatými parohy a jeho malém a neposlušném svěřenci
Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.
Další pěkná a zároveň poučná pohádka Boženy Němcové, kterou by měl každý z dětství znát. A kdo ne, tak ať si ji přečte.
Milovaná pohádka mého dětství. Zlobivý Smolíček, moudrý jelen a Jezinky. Nezapomenutelná klasika všech klasik, která svým kouzlem dokáže vykouzlit úsměv každému malému čtenáři i posluchaři. A zároveň velmi poučná, že nikdy by se neměl porušit příkaz dospěláka (v tomto případě moudrého jelena), který své rady nedává jen tak pro nic za nic. Ale vše dobře dopadne, jen malý neposeda se sám musí vytrestat, aby se napravil.
Kdo by neznal tuto nádhernou klasickou pohádku a její nezapomenutelné verše:
"Smolíčku, pacholíčku, otevři nám tvou sedničku, jen dva prstéčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zas půjdeme."
"Za doly, za hory, mé zlaté parohy, kde se pasou! Smolíčka, pacholíčka jeskyňky pryč nesou."
Tohle je snad jediná klasická pohádka, ke které jsem nikdy nenašla cestu. Na druhou stranu je to klasická pohádka, která je kouzelná svou originalitou a dá se velmi dobře číst.
Klasická česká pohádka o neposlušném Smolíčkovi a jelenovi se zlatým parožím...
Ano ano, má se poslouchat...
Opět jedna z klasických pohádek, tentokrát o neposlušném Smolíčkovi a jelenovi se zlatými parohy. Vzpomínám si, že jsem jako malá toužila vidět jelena se zlatými parohy, ale bohužel :D
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Klasické ponaučení pro neposlušné děti minulých dob, když rodiče s obtížemi živili rodinu. Dnes děti doma samy nezůstávají, chodí po družinách a kroužcích a rodiče se mohou upracovat, aby to zvládli zaplatit.