Obrana Sokrata
Platón

jedná se o spis, který zaznamenává Sókratovu obhajobu a jeho řeč při procesu, který proti němu byl veden roku 399 př.n.l. Na rozdíl od drtivé většiny Platónových děl není Obrana Sókratova psána ve formě dialogu, nýbrž se jedná o souvislou řeč tak, jak ji Sókrates před soudem přednesl. ... celý text

Jedna z nejkrásnějších památek lidksého ducha a tragického Sokratova zápasu za pravdu a spravedlnost.

Obranu Sokrata nenapsal jen proto, že ho obdivoval, chtěl také lidem ukázat pravou tvář filozofů. Že filozof je člověk, který umí komunikovat s lidmi, člověk, který umí z nepravdy udělat pravdu, člověk, který se nebojí smrti, který se umí sám obhájit a sám přichází na různé důvody své obhajoby a umí je tak dobře podat, že mu všichni v místnosti uvěří. Laicky řečeno: Umí i manuální prácí obkecat. O obraně Sokrata bylo již někdy ve starověku napsáno, že je to jakési poučení, o tom jaký má filozof správně být.
1993 | ![]() |
1979 | ![]() |
1993 | ![]() |
1910 | ![]() |
2008 | ![]() |
Velmi zajímavé a příjemné čtení, ale trochu mě překvapilo, jak je tento text po filosofické stránce slabý. Obsahuje hodně pochybnou argumentaci, závěry jsou činěny spíše podle dojmů nebo "obecných pravd" než podle výsledku diskuze argumentů. Navíc bych řekl, že některé argumenty měly být mnohem více a do hloubky rozebrány, většina argumentací je hodně náhle utnuta a příliš brzy vysloven závěr. Přesto se mi text docela líbil, jde o hezké přiblížení uvažování a života Sokrata a jeho boje za spravedlnost.