Obrana tajomstiev

Obrana tajomstiev
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10312/obrana-tajomstiev-JHV-10312.jpg 3 2 2

Zbierka poviedok s historickou tematikou Obrana tajomstiev (1990) je sondou do schopností a možností ľudského myslenia, ktoré v rámci svojej historickej determinácie má právo aj na omyl.

Povídky Literatura slovenská
Vydáno: , Smena

Obrana tajomstiev, 1990

Lessana
02.06.2024 3 z 5

Myslím, že som ešte nečítala súbor takých rôznorodých poviedok. Rôznorodých nielen štýlom (naozaj, čo poviedka, to iný štýl), ale aj perspektívami. Oceňujem autorov krásny jazyk (teraz mám obdobie pôvodnej slovenskej literatúry, dávam si oddych od dobrých či horších prekladov a kochám sa pôvodinami) a tiež širokospektrálnosť tém, ktoré vždy nečakane vytiahne akoby z rukáva. Za veľké mínus ale považujem, že máloktorá z poviedok má uzavretý oblúk. Tie, ktoré končia otázkou po skvelej úvahe, sú výborné. Nútia človeka premýšľať a tvoriť. Ale tie bez pointy sú ako milovanie bez vyvrcholenia. A neverím, že to bol zámer. Skôr nezdar.

tazkykamen
21.02.2022 3 z 5

Prekvapenie. Nečakal som rôznorodý mix esejistických a tajomných poviedok , oveľa viac umeleckých ako populárne náučných (aj keď zaujímavých informácii sa tu nájde dostatok) a o to viac som bol spokojný.

slovenská literatura

Anton Hykisch