Obraz Doriana Graye
Oscar Wilde
„Jediný půvab minulosti je v tom, že je to minulost.“ Oscar Wilde
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , TympanumOriginální název:
The Picture of Dorian Gray, 1891
Interpreti: Ivan Lupták
Hluboká a filozofická myšlenka, kvůli které dílo jistě vstoupilo do dějin. Dále pak zajímavý děj. Celkově je ale kniha těžká na čtené. Rozhovory jsou občas moc intelektuální a těžké. Ale určitě doporučuji přesto. Řadí se to do skvělé klasiky.
Není to úplně pro každého. Doporučuji lidem, kteří se rádi brodí v intelektuálských rozhovorech a nejchtějí jen přímou linku příběhu, protože ten v této knize hraje až 2. roli.
Filozoficky nesmírně obohacující dílo,které má co říci i současnému čtenáři.A Dorian Gray je jednou z nejtragičtějších a nejpůsobivěji napsaných literárních postav vůbec.
Mít doma takový obraz, nepohlédla bych na něj ani náhodou. Umíte si představit samy sebe v Dorienově případě? Zešílela bych pohledem na svou skutečnou podobu, která se vtiskla do obrazu. Knihu řadím mezi nejlepší díla, která jsem kdy četla...ať už byl Wilde jakýkoliv, mám ráda jeho příběhy.
Mistrovské, famózní, dechberoucí, skvělé! Po dočtení jsem chvíli jen seděl a byl zamyšlený. Toto dílo budu vychvalovat komukoli, kdekoli a kdykoli!
Jedna z mých nejoblíbenějších knih.. Namět je víc než přitažlivý. Časté filozofické řeči nejsou na škodu, naopak oživuji děj a společnost, ve které se celý příběh odehrával
Famózní dílo. Je to jedna z mála knih, která mě opravdu uchvátila a donutila k zamyšlení se. Přiznávám, jednu kapitolu jsem téměř nečetla (kde popisuje své záliby...), ale jinak? Ke knížce jsem přistupovala jako k položce, kterou až přečtu, tak ji budu moct odškrtnout ze svého maturitního seznamu. Ale zapůsobila na mě mnohem víc a mnohem silněji...
Chápu, že ne každému se líbí, ne každý čte rád různé filozofování...
Je zvláštní, jak střídavou kvalitu tahle kniha vykazuje. Pasáže, v nichž vystupuje pouze Dorian a jeho obraz, jsou dechberoucí, naopak ty, v nichž se Wilde snaží staticky líčit Dorianovu povahu (viz sáhodlouhá část o roztodivných starožitnostech a vzácnostech) jsou k smrti nudné.
Závěr vynikající, přesto tam pro mě něco skřípe.
„Neexistuje nič také, ako morálna, či nemorálna kniha. Knihy sú buď dobre napísané, alebo zle napísané.“ S týmto Wildovým výrokom sa plne stotožňujem a dodávam, že o tejto bezpochyby platí to prvé. Dielo, ktoré Wildovi na svojej životnej ceste dopomohlo k odsúdeniu na 2 roky za jeho homosexuálne sklony, no prežilo veky ako či už čitateľsky obdivované, zaznávané, kritizované, ale večne živé. Dielo plné rozporov – krása maskujúca osobnosť v morálnom rozklade, láska v mnohých podobách prechádzajúca od zbožňovania do nenávisti, kontrast zločinu a ľahkovážnosti pri vysporiadavaní sa s vlastnou vinou. Zarážajúca výpoveď o tom, ako vonkajšia i vnútorná krása vplyvom morálne skazeného, pôžitkárskeho a ľahkovážneho "priateľa" zmení postoj k životu mladého, nevyformovaného chlapca a spôsobí jeho rozvrat a záhubu.Výnimočné, nadčasové dielo.
Co dodat Oscar Wilde je nepřekonatelný, kniha se čte jendím dechem a určitě se kní jedou vrátím :-)
Kniha je jako malebny sen napsany a vyobrazeny krasnym slovnikem do poslednich detailu. Ten sen nas uvede do tela Doriana Graye. Seznamime se s lordem Henrym, jakozto s knihou samotnou a stejne jako Dorian se nemuzeme odtrhnout. Naslouchame, nic takoveho jsme predtim necetli ani neslyseli. Bourime se a presto jsme s touto knihou v kontaktu, ale nedopustme, aby stejne jako Dorian jsme vse pripustili a zacali se tim ridit, ba co vic, zacali to prekonavat.
"Umeni nema na nase ciny zadny vliv." - myslim a mam z toho strach, ze tak tomu opravdu neni, presto je Obraz Doriana Graye velkym dilem a ja na nej budu pet ody uz kvuli zaveru, ktery me vytrhl.
Dorian Gray je pro mě nezapomenutelná literární postava. Oscar Wilde je originální, má svůj styl a jeho zvraty dovedou překvapit. Příběh Doriana Graye je jedinečný, mrazivý, napínavý a já hltala každou stránku.
Už dlouho jsem si tuto knihu chtěla přečíst, jen jsem se k ní pořád nemohla tak nějak dostat. Těšila jsem se moc. A těšila jsem se oprávněně. Obraz Doriana Graye se čte jedním dechem, čas plyne okolo vás a vy se nemůžete dočkat, jak skončí Dorianův osud. Psychologie postav, zejména Doriana, je neskutečně vypracovaná. Mísí se zde postava oběti i vraha. Už jen ten nápad obrazu, který pohlcuje všechny vaše ohyzdnosti stáří a vaší duše, je jedinečným a originálním. Oscar Wilde s jeho pohádky, dramatickými hry a s touto knihou, která vás dokáže i postrašit, je pro mne jednoznačně jeden z nejlepších spisovatelů Anglie.
Len túto knihu som od Wildea prečítala, plus trochu biografie a niekoľko citátov... určite veľký spisovateľ. Knihu by som premenovala na Portrét lorda Henryho:D Gray ma až tak nezaujímal (iba Bern Barnes). Zaujímavé to bolo s lordom, pretože som sa nestretla predtým s postavou, ktorá tak krásne rozprávala v paradoxoch, ktoré vo vede akceptujem alebo aj milujem. Ako veľký zástanca vesmírnych paradoxov a Lindeho citátu "Pravda sa skrýva v paradoxe" (presné znenie neviem, ale pointa je takáto) bol pre mňa Henry číslo jedna a väčšinu vyhlásení som si prepisovala. Wilde = psychologické paradoxy (našla som aj citáty). ODPORúčam tým odporcom, ktorí majú radi prevratné, spätné, trefné a všelijaké iné, len nie vzorcové (dva plus dva je štyri) príbehy a vôbec fungujúce svety na rôznej úrovni. Je to o dosiahnutí akejsi kontroly, či nadvlády nad samým sebou i pozorovaným svetom so zmyslom pre humor. Bozk za toto:
„Je to priam neuveriteľné, ako dnes ľudia roztrusujú proti človeku za jeho chrbtom veci, ktoré sú absolútne a dokonalé pravdivé.“
Celou knihu jsem nevěděla zda Doriana nenávidět či milovat, ale to byl jistě geniální záměr autora a když se nad tím zamyslím, tak by bylo jistě mnohem více zločinů, pokud by nehrozil trest ...
Anglie Londýn 19. století zfilmováno anglická literatura irská literatura rozhlasové zpracování gotické romány nesmrtelnost viktoriánská fantastika
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Tahle kniha mě dostala. Na svojí dobu velmi nadčasová záležitost a neobvyklé téma. Občas mě znepokojovaly natahované monology, ale to nic nemění na mém hodnocení, protože tento počin si to zaslouží!