Obrazy z dějin národa českého 1.díl
Vladislav Vančura
Beletristické líčení našich národních dějin založené na historickém materiálu, který dodali prof. dr. V. Husa, dr. J. Charvát a dr. J. Pachta. Vančura psal "své dílo právě v těžké době národa, za Hitlera a nacismu. Mluví v něm proto i autorovo srdce, ano to na prvním místě. Tak vznikla epopej národa těžce zkoušeného, ale tím horoucněji básníkem milovaného. Tím také Vančurovy "Obrazy" vždy zůstanou: přímo pomníkem nejkrásnější služby národu. Ale je to ovšem dílo básníkovo, jenž podle toho i vybírá, hodnotí a vypravuje dějiny národa." (Zd. Nejedlý.) - I. díl zachycuje nejstarší období našich dějin, až po dobu Přemyslovců.... celý text
Další z knih povinná četba a příprava na maturitu. Bohužel toto dílo mi vůbec nesedlo.
Velmi sugestivní začátek nás přivádí do lidskou rukou netnutého kraje, odkud se začíná Vančurovo vyprávění. Není to souvislé vyprávění, spíše se jedná o úryvky z českých dějin a stylizované portréty slavných i méně slavných osobností. Kniha stojí za přečtení už jen kvůli svému půvabnému a bohatému jazyku.
2015 | Rozmarné léto |
1980 | Markéta Lazarová |
1989 | Kubula a Kuba Kubikula |
2006 | Konec starých časů |
2013 | Obrazy z dějin národa českého |
Knihu jsem přečetla až do konce, ale vůbec mi kniha nesedla. Asi 20% z knihy mě bavilo číst, zbytek ne. Slabota.