Obušky a něžná revoluce
Josef Kodet , Josef Šorm
Osmdesátá léta se pomalu chýlí ke konci. Ve střední a východní Evropě padá jeden komunistický režim za druhým, v Československu se však komunisté stále drží u moci. Společnost je nespokojená, ale pouze hrstka lidí dává svůj nesouhlas najevo. Kromě opozičních hnutí se nejsilnější protestní hlasy ozývají z řad studentů, kteří vycházejí do ulic. Žádají svobodu a dodržování lidských práv. Nic zásadního se přitom pořád nemění až do osudového pátku 17. listopadu 1989… Jihlavští sourozenci Anna a David narážejí na tupost režimu každý den. Anna se dostává na vysokou školu do Prahy, kde se potkává se stejně smýšlejícími lidmi. Zapojuje se s nimi do protestů a spouští tak sérii událostí, které změní život celé její rodiny. Komiks Obušky a něžná revoluce: příběh listopadu 1989 chce zprostředkovat zejména mladším generacím zlomové události našich moderních dějin, které ukončily 41leté období komunistické diktatury. Kniha je doplněna malým slovníkem použitých historických pojmů a podrobným přehledem událostí roku 1989 v Československu od tzv. Palachova týdne v lednu po zvolení Václava Havla prezidentem republiky na konci prosince. Scénář a text komiksu napsal Josef Šorm na námět Josefa Kodeta, autorkou ilustrací je Johana Hrabíková Vojnárová. Po práci na komiksu Jan Zajíc: příběh pochodně č. 2 (Albatros, 2019) se jedná o druhé knižní dílo autorské dvojice Šorm–Hrabíková Vojnárová.... celý text
Kniha je psaná formou komiksu.
Je psaná a formovaná pro děti a mládež, aby právě této cílové skupině přiblížila dobu pádu komunismu.
Líbí se mi, že hned když otevřete knihu, máte zde shrnutý celý rok 1989 měsíc po měsíci a vyzdvihnutá určitá důležitá data a co se v nich dělo.
Je fajn, jak se v komiksu představuje hlavní hrdina Davis, zároveň představuje svoji rodinu, shrnuje komunistický režim i historii Česka.
Líbí se mi i stránka, na které se vysvětlují pojmy, které souvisí s komunistickým režimem jako například kádrový posudek, amnestie nebo Charta 77.
Kniha je poučná, psaná zábavnou formou. Oceňuji i poslední obrázek komiksu, kdy je David dospělý.
Komiks pro děti o událostech kolem 17. listopadu. Je to děláno poměrně nenásilnou formou. Žádný problém k pochopení pro náctileté. Kresba je vždy subjektivní a mě tahla moc nesedí, ale v podstatě proč ne.
Tento komiks jsem dnes nečetla poprvé, ale již po několikáte.
Jedná se o komiks, který nám vysvětluje události roku 1989, hlavně tedy události 17. listopadu 1989, o kterých komiks vypráví. Na začátku a na konci komiksu však najdete všechny události roku 1989 v časové ose.
Za mě je tento komiks velmi důležitý, protože nám připomíná události 1989 nenásilnou formou a tím je vhodný i pro mladší čtenáře. Celý příběh krásně dokreslují ilustrace, které jsou velmi povedené.
Určitě můžu doporučit jak mladším, tak starším čtenářům.