Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy
Henri Brunel
Publikace seznamuje nenásilnou formou, pomocí bajek, pohádek a příběhů, se základy zenového buddhismu. Zenové příběhy se snaží o jediné: přiblížit obyčejným lidem samotnou podstatu vědění zenového buddhismu, ukázat jádro věcí i samotného Buddhu. Rozsahem několikařádkové či několikastránkové příběhy, pocházející většinou z Japonska, představují sice občas trochu necitelnou srážku s tvrdou realitou, nicméně zůstávají zajímavým, na hraně odborné literatury a beletrie balancujícím, počtením pro dospělé i děti.... celý text
Duchovní literatura Náboženství Příběhy
Vydáno: 2005 , GaramondOriginální název:
Les plus beaux contes zen, 1999
Tohle je přesně ten typ knihy, který je potřeba lousknout jedním dechem, pak na ni zapomenout, po letech najít zaprášenou někde v koutu knihovničky a s gustem přečíst znova.
"Mistře, ukažte mi cestu k osvobození!"
"On tě někdo spoutal?" zeptal se mistr. "Řekni, kdo?"
"Nikdo," odpověděl žák.
"Tak proč se chceš osvobozovat?"
Některé příběhy jsem nepochopila a musela je číst víckrát, ale některé ve mě rozhodně něco zanechaly... Zdaleka nejlepší se mi zdál příběh s želvou a dvěma jeřáby :) často si na něj vzpomenu.
Krása, krása, krása... co víc říct, snad jen tiše a s úsměvem v srdci (zenově) mlčet :-)
Moc jsem se poučil a zamyslel. Byla to velmi příjemná četba a protože je kniha moje, nechal jsem si ji blizko postele, až se budu chtít před spaním zase příjemně zamyslet.
Nádherné dílo. K některým příběhům se stále vracím. Velké pravdy vyslovené s naprostou lehkostí a snad až zarážejícím nadhledem. Možná právě v oné jasnosti a jistotě tisícileté moudrosti jsem i já našla zalíbení a inspiraci.
Naprosto úžasná kniha. Stále se k ní vracím. Zatímco některé koány jsem (myslím) pochopila hned, jiné jsem hned několikrát přehodnotila a některé nechápu dodnes. skvělá knihy ve chvíli, kdy potřebujete něco odlehčenějšího i pro chvíli, kdy se chcete zadumat a pohroužit se do jiného světa (většinu příběhu můžete číst, aniž by vás na konci nutily hledat nějaké řešení).
Krom toho je v příbězích zcela jiný pohled na svět. Ocení je tedy i čtenář, který se zajímá (hlavně) o Japonsko a v neposlední řadě také rodiče trochu starších dětí, kteří mohou část příběhů přetvořit v zajímavé a poučné pohádky.
Některé příběhy se mi zdály takové naivní, dětské. Jiné obsahovaly krásně jednoduché a hluboké myšlenky.
No, stoupenec zenu se ze mě nestane...
Úžasná kniha. Nejlépe investovaných 69 korun. Většina knih zasáhne mou mysl, tahle zasáhla i srdce. Oceán v kapce rosy, to mluví za vše:).
Jak napsal kolega níže. Kniha dokáže obohatit den. Doporučit bych mohl ještě titul Kosti a svaly zenu.
Poučené zenové příběhy. Dokáží obohatit nevšední den, ale i někdy život. Je zajímavé, že jsem je v knihkupectví našel v regálu pro děti a mládež.
zen buddhismus duchovní život duchovní literatura rozvoj osobnosti, osobní rozvoj kóany
2005 | Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy |
2011 | Humor zenu |
2006 | Kojabaši, kočičí mistr zenu |
1999 | Kočičí metoda |
Krása. Čtu a objevuje se mi úsměv na tváři. Oproti Humoru zenu je tato kniha plná textu, ale příběhy jsou plné moudra, které nasytí toho, kdo je chce vychutnat.