Humor zenu přehled

Humor zenu
https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74037/bmid_humor-zenu-QfA-74037.jpg 4 42 42

„Co je to Buddha?“ „Počkej, až nějaký bude, pak ti to povím.“ Humor patří k oblíbeným prostředkům zenových mistrů v boji proti utkvělým myšlenkám a v osvobozování naší mysli od zkostnatělých představ. V humoru je svoboda zenu, je to jiný způsob, jak pohlížet na bytí a jak vykládat svět. Zenový humor relativizuje, odlehčuje, probouzí. Tento soubor zenových anekdot, příběhů, haiku, kóanů a průpovídek mnichů a zenových mistrů a básníků je opravdovou terapií proti smutku a špatné náladě. Neboť jak praví jedna zenová moudrost: Není zenu bez humoru.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Garamond

Humour Zen, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Humor zenu. Přihlašte se a napište ho.

bh69
04.09.2021 4 z 5

Trochu mne rušily zbytečné komentáře/vysvětlování. Vtipy a kóany se nevysvětlují. Navíc někdy ty komentáře moc nesedí.

Zmiu
12.09.2019 3 z 5

Celkem milé příběhy, ale nenadchly mě tolik jako Oceán v kapce rosy. Ale určitě si časem od autora přečtu další knihy.

IŠ
11.02.2018 4 z 5

Tak u těchto krátkých příběhů a haiku se asi nebudete popadat za břicho a burácet hlasitě smíchy. Ale někdy je i úsměv od ucha k uchu dostačující. Obzvlášť, když jde humor ruku v ruce s moudrostí. Vlastně bych knihu pojmenovala Moudrost Zenu. Možná za to může můj naturel, že ne vždy a v každém příběhu humor vnímám. Na rozdíl od moudrosti. Té je kniha plná. Ale je také možné, že právě dokonalé pochopení, moudrost, vede k humoru a radosti. Nakonec, není lpění na něčem, co je dočasné a iluzorní vlastně k smíchu? A možná moudrost a humor jsou zde jen synonyma. Protože jak praví jedna zenová moudrost - není zenu bez humoru.

Kniha Humor zenu v seznamech

Henri Brunel