Ochutnávačka
V. S. Alexander
Rodiče pošlou Magdu k příbuzným do Bavorska, aby ji uchránili před bombardováním Berlína. Od dívek jejího věku se očekává poslušnost a loajalita vůči třetí říši, Magda se dokonce stane ochutnávačkou jídla určeného pro samotného vůdce. Ve víru nebezpečných událostí se snaží nalézt svobodu i důstojnost a v neposlední řadě naplnit svou touhu po lásce, bezpečí a pomstě.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2018 , AlpressOriginální název:
The Taster, 2018
Teda horší knihu jsem dlouho nečetla. Dočetla jsem ji jen s velkým sebezapřením a ke konci přeskakovala řádky. Měla jsem pocit, že to snad psala nějaká 17 letá dívenka a ejhle, on to napsal muž, ročník 1971.
Ploché, nevýrazné, nevěrohodné, trapné. Marně si lámu hlavu, kde ta kniha vzala 80%. Magda poletovala mezi Hitlerovými sídly, koncentrákem, válečnou zónou v Berlíně a bůhví čím ještě jako by se nechumelilo a fantazírovala o tom jak zabije Hitlera. K její smůle ji s pokusem ho zabít vždycky někdo předběhl. Karl byl to samé, s tím rozdílem, že byl jakože opravdu zapojen do odboje, ale vybreptal to a k ničemu se vlastně taky nakonec neodhodlal.
Prostě od začátku do konce až usměvně trapné.
Mělo to velice zajímavý rozjezd, netradiční téma a autor mi dal pocit, že mohu nahlédnout "pod pokličku". Nicméně tak od půlky mi kniha začala připadat taková nějaká povrchní, bezduchá. A ten konec? To už bylo trochu moc bujné fantazie na můj vkus :))
Asi budu za kverulanta, ale mně se kniha vůbec nelíbila. Považuji ji za hodně nepovedený naivní román z nacistického prostředí.
Zaujalo mě zákulisí všedního života kolem Hitlera. Sice místy trochu naivní, ale napínavé dobré čtení, které se nesmí brát úplně vážně.
Mám trochu problém s knihami, které zřejmě vznikají z důvodu, že téma druhé světové války je ted v kurzu. Fikce zasažena do skutečných událostí pak může působit velice nevěrohodně, pokud se nedokáže dobře uchopit. Tato kniha je toho příkladem. Plochá, bez vývoje, kdy se nedejbože ještě objeví milostná zápletka, absurdní jednání hlavní hrdinky ve Vlčím doupěti, ve skutečnosti by byla dávno odhalena a potrestána....Politika hlavní hrdinku nezajímá a nejednou je v odboji a rázem se z ní až směšně stává neohrožená hrdinka Třetí říše. Celý svůj příběh vypráví naprosto bez jakýchkoliv emocí, bez morálního vývoje. Téma ochutnávačky by bylo zajímavé, ale vyžadovalo by lepší zpracování. Za mne zklamání.
Že začátku jsem byla z knihy nadšená, pak mě přišly příběhy v knize trochu neuvěřitelne a naivní. Konec to trochu narovnal, bohužel tahle kniha ve mě nezůstane.
Knihy s válečnou tématikou jsou v kursu. Tahle je navíc s nevšedním námětem. Sice fiktivni, ale opět zde defilují hrůzy války.
Magda už ve své rodině poznává různý pohled matky a otce na válku. Práce, pro kterou byla vybrána, ji nejdříve vyděsila, ale pokud nechtěla riskovat další osud, neměla na vybranou. Další události ji však neumožnily, aby byla nestranná. Zajímavé téma.
Zajímavý námět, ale je třeba mít na paměti, že jde o příběh z velké části fiktivní a pouze inspirovaný.
Konec krapet naivní, ale vlastně proč ne. Nejde o historickou rekonstrukci, proč nepovolit uzdu představivosti.
Tentokrát mě zaujal pohled z druhé strany. A ano můžu říct, bylo to zvláštní. Některé momenty příliš drsné, ale bez zbytečně zdlouhavého popisování.
Ochutnávačka je další příběh s válečnou tematikou, na který jsem byla velice zvědavá. Přiznám se, že z prvních stránek jsem neměla nejlepší pocit a bála jsem se, že se mi kniha nebude číst dobře. Pak jsem se ale začetla a příběh mi utíkal pod rukama.
Námět této knihy je pro mě osobně velmi originální. Popisuje válku z úplně jiného pohledu a mě tak došlo, jakou i lidé v Německu trpěli nevědomostí a strachem. Moc se mi líbilo, že měl příběh spojitost s událostmi ze života skutečné ochutnávačky, ale zároveň byl z velké části fiktivní. Autor na konci knihy vše vysvětlil.
Hlavní hrdinka mi byla sympatická, do jejího příběhu jsem se dokázala lehce začíst a prožívat ho s ní. Zároveň ale působila poměrně chladně, statečně a nebojácně. I toto považuji za plus.
Autorův styl psaní je svižný, ale přesto dokáže popsat děj tak, že jsem si ho představovala do detailu. V knize také výborně popsal, jak se na lidech v Německu podepsala válka a že i tam byli nevinní lidé, kteří nevěděli, co bude za minutu.
V knize mě překvapila spousta zvratů, něco jsem vůbec nečekala.
Pokud tuto tematiku vyhledáváte, knihu určitě doporučuji!
Zajímavý příběh z neobvyklého pohledu.
Tématiku druhé světové války nevyhledávám, ale kniha se dobře četla a i když je plná hrůz té doby.
Byla to moje první kniha s válečnou tématikou z druhé strany a hodně mě zasáhla. Nějak jsem do teď opomíjela osud a umírání nevinných lidí v Německu nebo to, jaká mezi nimi panovala nevědomost. Až tato kniha mě donutila se nad tím více zamyslet. Nevadilo mi ani to, že děj byl někdy až moc zromantizovaný. Naopak já sama jsem celou dobu doufala, že se přece jenom někdy s Karlem setkají.
Ve většině válečných knih je námětem židovská tématika. Zde je příběh vyprávěn z té druhé strany. Magda se má za války vlastně celkem dobře, i když s fašistickou ideologií nesouhlasí. Nejvíce ji nakonec ublíží osvoboditelé.
Kniha se dobře četla a byla zajímavá
První třetina knihy mě vůbec nenadchla. Četla se dobře, ale v podstatě se nic moc nedělo a autor vše až moc natahoval. V polovině už to začalo být konečně zajímavé a poslední třetina mi vzala dech. Velmi oceňuji, že i přes rozvláčný začátek se pořád děj přesouval jinam, což ve finále pomohlo dynamice celého příběhu. Co mi ale postupně začalo vadit bylo až nereálné štěstí v neštěstí hlavní hrdinky Magdy. Tolikrát se dostala do beznadějných situací, ze kterých zázračně vyvázla až to začalo být klišé. Kdyby to skončilo trochu jinak knize by to dodalo na kvalitě.
IG: @hanybooks
Musím bohužel poznamenat, že jsem od této knihy čekala trochu víc. Bylo to sice moc dobré, ale četla jsem už i mnohem lepší knihy na válečné téma, doporučuji třeba V šedých tónech. Tohle bylo oproti tomu mnohem klidnější a nedonutilo mě to tolik přemýšlet.
Příběh mě ale upoutal a bylo hodně zajímavé přečíst si pro změnu něco z druhé strany, za to ode mě kniha dostává palce nahoru. Taky mi připadalo, že to bylo tak akorát dlouhé a nebylo to zbytečně natažené. Asi si nevzpomenu na žádnou scénku, která by mě vysloveně nudila. Jenom konec mi trochu neseděl, chápu, proč to tak autor napsal, ale já osobně bych to uvítala jinak, protože takhle to působilo trochu naivně a ne úplně reálně.
Postavy mi byly povětšinou sympatické a hlavní postava Magdy byla za mě vážně povedená. Četlo se mi o ní dobře a dokázala jsem se do ní vžít, což je hodně důležité.
Ostatní postavy byly fajn, ale bohužel mi žádná vedlejší postava nepřirostla k srdci.
Styl psaní se mi líbil a četlo se mi to rychle a pohodlně. Bohužel mě to ale nějak nezasáhlo a čekala jsem od toho trochu něco jiného.
Takže doporučuji, ale víckrát si to už asi nepřečtu.
2018 | Ochutnávačka |
2017 | Dívky od svaté Magdalény |
2019 | Vzdor |
2022 | Zrada Bílé růže |
Opravdu skvělá kniha! Miluji knihy s takovouto tématikou. Kniha se krásně četla, děj byl zajímavý a plynul. Musela sem číst dál a dál protože to bylo opravdu napínavé a chtěla jsem vědět jak to dopadne. Mám pocit, že i když je to napsáno jako fikce, klidně by to do reálné historie zapadlo.