Od Aristotela k virtuální realitě
Michael Macrone
Proč vyskočil Archimedes z vany, běhal nahý po ulicích a křičel "Heuréka!" ? Co je kvantum a kam skáče? Už na vás někdy sáhla neviditelná ruka? Znamená dekonstrukce skutečně konec západní civilizace? Tato kniha odpovídá na všechny uvedené otázky a na mnohé další. Zabývá se slavnými myšlenkami západního civilizačního okruhu a vysvětluje jejich podstatu. Snaží se co nejjednodušeji a nejzábavněji objasnit více než osmdesát převratných a komplikovaných vědeckých teorií či tezí - sahajících od řecké filozofie k současné ekonomii a od fyziky k architektuře...Francis Bacon kdysi prohlásil, že vědění je moc; základní myšlenka této publikace by se pak dala vyjádřit slovy, že vědění může být i zábava.... celý text
Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: 1999 , BránaOriginální název:
EUREKA! What Archimedes Really Meant and 80 Other Key Ideas Explained, 1999
Jakto že to tu nikdo nekomentuje? To všichni vědí proč nemůže existovat vědecký důkaz Boha, jako to věděl William z Ockhamu už ve 14. století? Nebo jak oddělit důležité problémy od nesmyslů (D.Hume 1776)? A skandál s indukcí? Vyvrácení pojmu tabula rasa? V době mravního relativismu a utilitarismu, víme co byl kategorický imperativ? Zrovna ten bychom tedy potřebovali znát, správně používat a učit to i naše děti.
Nemyslím si, že by každý musel studovat zrovna Gödelovu větu o neúplnosti, fraktály nebo fuzzy logiku. I když tady je to vysvětleno stručně a hezky. Ale dá se to i přeskočit.
Připadá mi to jako ideální kniha na přeskakované čtení - každému nabídne co ho zajímá. (Omlouvám se těm několika učencům, kteří už to všechno vědí, a lépe).