Od severu hora – Od jihu jezero – Od západu cesty – Od východu řeka
László Krasznahorkai
Netradiční román maďarského autora, který se nechal inspirovat klasickou japonskou literaturou. Hlavní hrdina, vnuk prince Gendžiho, se vydává hledat ideální a pravděpodobně neexistující zahradu, kterou dvakrát nikdo neviděl. Román je komplikovaným podobenstvím o smyslu hledání – v tomto případě ideální zahrady – která, jak hlavní hrdina doufá, mu přinese pravé poznání bytí. Text je rozčleněn do jednotlivých kapitol, které jsou právě po vzoru japonské literatury zpracovány v rytmu japonských básní, už sám název je poetickou hříčkou – nemluvě o tom, že má svou jasnou symboliku vztahující se k buddhistickým klášterům.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , Mladá frontaOriginální název:
Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről foly, 2003
v tejto knihe nikto nevystupuje (ani z vlaku), všetko je len pozorovaním bez pozorovateľa a dáva nám to nahliadnuť do záhrady, ktorá je len v našich predstavách a tým pádom rovnako skutočná, aj keď metafyzická.
Budhistický román. První, který jsem četl, nepočítám-li Hesseho Siddhartru. Meditativní, promyšlený, skoro bez děje, a přece poutavý. Nejlepší je popis zahrady, kterou lze spatřit jen jednou.
Nebolo to úplne márne, ale v tomto prípade by menej slov pre mňa bolo prijateľnejších. Niektoré obrazy vo mne už zostanú asi navždy, ale väčšina knižky mi pripadala nekonečne nekonečná, podobne ako prvá veta. Možno som ju však vzala do ruky v nesprávnom čase. Preto nehodnotím.
Velmi zvláštní těžko popsatelná kniha.Střídají se zde dva druhy kapitol. Jedny týkající se pozorování , pocitů a myšlenek napadajících běžného leč důkladného pozorovatele a druhé filosofického zaměření zaobírajících se záležitostí starého japonského kláštera.
Pro mne kniha co po sobě zanechala velmi příjemný melancholický pocit.
....vnuk prince Gendžiho hledá nejjednodušší, nejdokonalejší a nejkrásnější zahradu světa. Doufá , že tato zahrada mu odhalí smysl bytí.....
Stát se pozorovatelem, nespěchat, nepídit se po významech, protože ve ztrátě trpělivosti by se mohlo stát, že se v konečné fázi připraví o prožitek z cesty a nalezení oné skryté zahrady. Kniha je bohatě protkaná prchavými obrazy, skrytým pohybem v nejpevnější hmotě- včelou v jantaru.Pásmo dechberoucích, poklidných plynutí. Budu citovat, protože tato věta skvěle vystihuje celou knížečku:" ..zakonzervovaný Okamžik, který je schopen přetrvat " čas".
Čudná kniha. Nemala som na ňu trpezlivosť. Každá kapitola je jedno nekonečné haiku.
Před hlavním vchodem zapálil kadidlo, s úctou se postavil u měděného vykuřovadla, sepnul ruce k modlitbě a sklonil hlavu.
V duchu si říkal: nechť je mi Buddha milostiv a osvítí mě, kde mám hledat.
V duchu si říkal: nechť je mi Buddha milostiv a řekne mi, má-li toto hledání vůbec smysl.
A v duchu si říkal: už nevíme, co sis myslel o světě. Špatně chápeme každé tvé slovo. Jsme ztraceni nadobro.
A na závěr ještě dodal: jak jsi to, drahý, milovaný a nezapomenutelný Buddho, předpověděl.
Tehdy spustil vnuk prince Gendžiho ruce a pevně je přitiskl k bokům, zvedl hlavu a dvakrát se hluboce uklonil.
2003 | Satanské tango |
2008 | Od severu hora – Od jihu jezero – Od západu cesty – Od východu řeka |
2021 | Melanchólia vzdoru |
2024 | Svet beží |
Jemná, očistná a kultivovaná katastrofickosť narúšanej a obnovovanej tichej harmónie. Vlak viet krúžiaci okolo dokonalej záhrady bez ľudí, kde sa nenápadne chveje mach, stromy, zvieratá a voda v pohári.