Odchod bez řádu
Josef Kebza
Realistický a kritický pohled na současnost. Autor si pro svůj záměr vybral prostředí exportního oddělení fiktivního podniku, pracujícího na zakázku pro socialistický i kapitalistický svět, a zalidnil je postavami nejrůznějšího typu, sociálního původu, stupně vzdělání, věku, soukromých i politických osudů. S nimi pak roztáčí kolotoč každodenních příběhů, dějů a vztahů, v němž nechybí boj o udržení nebo získání vyššího postavení za jakoukoliv cenu, neurvalý zápas s konkurenty, intriky, zneužívání moci pro osobní zájmy, nezákonné obohacování na úkor společnosti atd. Je to obraz života - syrový, bez idealizace a heroizace, mnohotvárný a složitý...... celý text
Tahle kancelářská story překvapivě není vůbec špatná. Zavádí nás do exportního podniku, kde na pozadí snah o plnění plánu a potíží s výrobou, dodávkami a samotnou birokracií, pak sledujeme vícevrstevnaté příběhy různých postaviček, které spojuje onen podnik. Ačkoliv se děj odehrává za minulého režimu a tudíž za zcela jiných politických, ekonomický a technických podmínek, pestrá paleta charakterů vystupujících osob, snažících se dosáhnout různými způsoby různých cílů, působí v ledasčem stále současně. Podle mě je to dáno tím, že žádné důležité historické datum, nezpůsobil to, že bychom od něj byli najednou lepší lidé, nebo horší lidé. Že by se najednou ze dne na den začali rodit pouze lepší/horší lidé. Prostě já si myslím, že naše vlastnosti jako jsou faleš, zbabělost, servilnost, lhostejnost, poctivost, statečnost atd. jsou v nás zastoupeny(myšleno celkově v národu) nehledě na historickou dobu, bez výraznějších výkyvů a ta správná příležitost jim dá možnost vyniknout.
Velice přiléhavě napsané. Kniha ze života. Jako by autor jen nehnutě seděl v koutku a sepisoval to co právě vidí.
Absolutně nestranný pohled na dění kolem sebe. Dokonale odvedená práce zaznamenání událostí které jdou kolem vás.
Netřeba je jakkoli komentovat, tyhle příběhy mluví samy za sebe, jako by je psal sám život.
1976 | První kolo |
1980 | Letka Sarangan |
1986 | Odchod bez řádu |
1979 | Výška |
1975 | A co by řekla Kendedés |
V době vzniku této knihy mi bylo 21 let. Kdo prožíval tuto dobu, možná že tyto příběhy lidí mu připomenou, jak se vlastně žilo a jaký je to rozdíl po 36 letech. Kam se životní příběhy posunuly, jaká společnost se vyvinula, jaký je vlastně rozdíl žití a boje za svá práva.