Odd a mraziví obři
Neil Gaiman
Odd má v životě pěknou smůlu. Při nájezdu Vikingů přišel o otce, s novým otčímem to nemá vůbec jednoduché a zdá se, že krutá zima snad nikdy neskončí. Odd se proto rozhodne z norské vesnice odejít a vydá se do lesa. Když na cestě potká medvěda, lišku a orlici, konečně se na něj usměje štěstí. Noví kamarádi totiž nejsou jen obyčejná zvířata, ale uvěznění severští bohové. Dokáže dvanáctiletý chlapec získat Thorovo kladivo, přeprat obry a konečně osvobodit bohy?... celý text
Fantasy Mytologie Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , Albatros (ČR)Originální název:
Odd and the Frost Giants, 2008
Nádherné grafické zpracování skvěle doplňuje jednoduchý severský příběh o obyčejném hrdinovi, který je i přes svůj hendikep schopen pomoci bohům zdolat nepřítele.
Severská mytologie je podána zábavným a vtipným style.
První knížku od Gaimana jsem četl Oceán na konci uličky, který byl trošku delší a opět krásně ilustrovaný.
Tahle knížka je mnohem kratší, ale opět nádherně ilustrovaná (Gaiman nezklamal). Příběh je sice krátký, ale
člověk se u něj nenudí. Příjemné čtení na jedno odpoledne.
Koupeno pro syna - 11 let. Z knížky byl nadšený (a my rodiče jsme si ji s nadšením přečetli). Absolutně krásná grafická úprava a ilustrace.
Neil Gaiman a severská mytologie tak nějak patří k sobě a moc jim to spolu sluší.
Oddovo dobrodružství je zábavné, poučné a kouzelné.
Fantastické ilustrace Chrise Riddella příběh skvěle podtrhují a jejich černobílé provedení skvěle evokuje právě tu mrazivost mrazivých obrů.
Krásně zpracovaná knížečka. Pohádka lehce nadprůměr. Zpracování a kresby předčily příběh. Tohle mohl být i skvělý komiks.
Četli jsme společně se synem. Možná mohl být příběh více propracovanější, ale nadchly nás nádherné ilustrace. Vždycky jsme se těšili na další stránku, co nás tam čeká nového.
Svět severské mytologie v jednoduchém příběhu (páté místo mezi nejlepšími knihami z mytologie). O Oddovi čili Hrotu ostří, medvědovi, orlu, lišákovi a krásné Freye, mrazivém obru a cestě k dospělosti. Nepoučitelnost a neměnnost bohů kontra schopnost uznat chybu jiných bytostí, otravné úsměvy jako identifikační znak, dobrodružství kontra všednodennost - a schopnost odejít (třeba do Skotska). A stříbrné ilustrace jsou skvělé.
(SPOILER) Přemýšlím, co ve mě vybudovalo lásku k severské mytologii a obzvláště k Lokimu, jestli to byl Neil nebo Marvel :D. Ale upřímně v případě severského panteonu to byl asi Neil a v případě Lokiho asi hlavně Tom Hiddleston, protože ač se Marvel hrdinové od severských bohů výrazně liší, tak lokiho mám ráda tam i tam.Ovšem čím více Asy poznáváte, tím více váš štvou. Například takový Ódin. Ten je na ranu jak v púvodních pověstech tak i Neilových Bozích (a i v MCU). Ovšem nejchytřejší a nejkrásnější z bohů, Loki původem z Jotunhaimu je prostě k sežrání. Je to taková sebevědomá, podvraťácká a úlisná k.rvička s příšerným smyslem pro humor a při Ragnariku se chová jako úplnej k.kot, ale já jej prostě miluji, vždyť je to vlastně chudák (a poříd nemá na to, co Ódin udělá Stínovi).No, ale teď zpět k této knize. Setkáme se zde s malým Oddem, ale i s nejznámější trojící celého panteonu- Ódinem, který je zde podivně melancholický a vlastně nic nedělá, s úlisným Lokim a trochu jednodušším i když dobráckým (alespoň v tomto příběhu) Tórem. No a tato čtveřice jde vyhnat zlého ledového obra z Asgardu. A jak se ukáže tak vlastně ten obr je největší chudák ze všech a vy mu fandíte, aby dopadl lépe než všichni jeho předchůdci, kteří se odvážili vstoupit do města bohů (samozřejmě s vyjmkou nedomrlého Lokiho). A ano sice je to stylizováno pro děti, ale já si to i tak neskutečně užila a knihu vřele doporučuji dál (navíc ty kresby jsou naprosto úchvatné)
Odd a mrazivý obři je kniha ze severské mytologie.
Příběh je celkem krátký, ale moc mě to bavilo. Hlavní hrdina je kluk Odd, kterému se v životě stalo hodně nepříjemností, ale on se problémům jen vysměje a žije si dál. V příběhu nechybí ani bohové ze severské mytologie a jak už název napovídá, v příběhu se vyskytují i mraziví obři. Kniha se mi líbila, byly v ní výborné ilustrace, jenom jsem čekal trochu dramatičtější zakončení. Dávám čtyři hvězdičky.
Sympatická „pohádka“ z mrazivého severu, okořeněná fantastickými ilustracemi Chrise Riddella. Ty samy o sobě zvedají úroveň knihy o dobrou polovinu, protože perfektně dotvářejí požadovanou atmosféru. Příběh samotný se nese v duchu pro autora příznačném – věčně usměvavý Odd se dostává do konfliktu s vlastní rodinou, odchází z domu a vzápětí se přichomýtne k dobrodružství, jež předčí všechny jeho nejdivočejší sny. Při řešení problémů bohů pak dojde k morálnímu prozření a očekávanému odpuštění těm, co mu podle něj nejvíc ublížili.
Na slavného Neila Gaimana jsou kolem ústředního motivu možná málo fantastické tanečky a skryté metafory, ale pořád je to on i se svou prozaickou lyrikou. Ovšem přiznám se, že jak vyprávění parádně rozehraje, po příchodu hrdinů do Ásgardu ztratí dobrodružství maličko na nápaditosti a skončí vlastně bez zásadnějšího překvapení. Tady šlo určitě rozehrát větší drama. Přesto spokojenost veliká; už jen kvůli tomu, jak mé děti při předčítání nadchla severská mytologie.
Krásné, oddechové, pohádkové čtení. Nádherné ilustrace, které umocní hezký pocit ze čtení :-)
Krásný pohádkový příběh ze severské mytologie s úžasnou obálkou a obrázky, který je navic lepší s každým dalším přečtením.
Neil Gaiman a krásné ilustrace od Chrise Riddella je sázka na jistotu. Moc pěkný příběh!
Ve chvíli, kdy je venku tma jako v ranci a ledový vítr si ve vírech pohrává s vločkami sněhu, neměla jsem lepší nápad než se začíst do této útlounké knížečky a zamilovat se do ní. Příběh je typicky Gaimanovský, Odd si drobnými smyčkami razí cestu k cíli, aby prostě a jednoduše rozetnul problém jako Gordický uzel. Opětovná inspirace skandinávskou mytologií mě už nepřekvapuje, ale zde si s ní Gaiman mile a kouzelně pohrál. Ačkoliv se v názvu skýtá slovo mraziví, já jsem se tetelila (pod teplou peřinou) blahem. Moc krásné to bylo i díky bohatým ilustracím. Odd byl sympatický klučina už od první strany a dostal, co si zasloužil.
Dojemný a vtipný příběh. Velmi oceňuji neotřelé téma ze severské mytologie, doplněné naprosto úžasnými ilustracemi. Na krásné pohádky není člověk nikdy dost dospělý... :D
Nádherný! Svižný, vtipný i dojemný příběh s tematikou severských božstev a ty ilustrace...no dokonalé pohlazení!!!
Příběh Odda a jeho dobrodružství je jednoduchý, to ovšem neubírá na jeho kráse. Odda jsem si zamilovala, pro jeho úsměv, pro dětskou odvahu i to, jak jeho milá povaha dokázala vyřešit "obří" problém severských bohů.
A ilustrace pana Riddella jsou prostě nádherné.
Vikingové pro děti Norsko fantasy pro děti bohové severská mytologie zima pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2015 | Naštěstí (ne)máme mléko |
Krásně ilustrovaná kniha pro děti na motivy severské mytologie zpracovává téma hendikepovaného chlapce, kterému nechybí odvaha a dobré srdce. Kniha o tom, že nic vás neomezuje překonat všechny překážky světa, protože svými limity jste pouze vy ve vaší mysli.