Odd. H – Speciální limitovaná edice
Matt Kindt
Komplet obsahuje celou sérii o vyšetřování vraždy na dně oceánu. Odd. H: Svazek první: Mia je zvláštní vyšetřovatelka, jež dostala za úkol odhalit vraha a původce sabotáže ve výzkumné podmořské stanici. V hlubinách ji čeká nelehký úkol, neboť každý z posádky skrývá své vlastní temné tajemství. Dno oceánu se navíc hemží prapodivnými, dosud neobjevenými živočichy a samotné stanici hrozí bezprostřední zkáza! Odd. H: Svazek druhý: Podmořská výzkumná stanice se hroutí, ale Mia se přesto blíží rozřešení případu vraždy svého otce. Během osudových okamžiků, kdy celá posádka zápasí o holý život, však vyjdou najevo o celém Oddělení H jisté skutečnosti, které by mohly v případě přežití navždy změnit životy všech zúčastněných. Miu čeká závod s časem, jehož výsledek může ovlivnit i život na hladině. Speciální limitovaná edice kompletní série o vyšetřování vraždy na dně oceánu. Uzavřený dvacetičtyřsešitový příběh napsal a nakreslil Matt Kindt (Černá palice 1945, BRSRKR). Knihy vychází v počtu 150 kusů, se speciálním potahem, s ražbou červenou a černou barvou na titulu a hřbetu v boxu s potiskem.... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2024 , Comics CentrumOriginální název:
Dept. H Omnibus - limited edition, 2019

Odd. H je spíš dobrodružný thriller než detektivka, děj je napínavý a propracovaný, i když ho občas zpomalují flashbacky a úvahy hlavní hrdinky. Na kresbu autora jsem si musel zvyknout - interiéry, podmořské scény a živočichové jsou vetšinou povedení, ale samotní lidé často působí odflákle - hlavně obličeje. Limitovaná edice se nakladatelství povedla - uvítal bych do budoucna víc takových edic.
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
Mia už se svým slavným otcem zažila ledacos. Její otec byl slavný výzkumník a od dětství byly součástí jejího života vědecké výpravy a otcovi spolupracovníci. Dokonce s otcem a bratrem vedla výzkumy na vesmírné stanici. Hledali život mimo zemi. Po letech neúspěchů se její otec rozhodl začít hledat nový život úplně někde jinde a z vesmíru zamířil do největších hlubin oceánů. Tam už jej však Mia odmítla následovat. Jednak nesnáší vodu, ale hlavně chce žít svůj vlastní příběh. Ne ten otcův. Rozchody nikdy nepřináší nic dobrého a ani zde to nebylo jinak. Teď je však její otec mrtvý a ona na dno oceánu musí, aby vyšetřila jeho vraždu.
Komis Odd.H má brutálně intenzivní rozjezd. Má to vysoké tempo, je tam spousta nových informací, úplně nové a netradiční prostředí, funguje tam atmosféra izolované stanice, bez možností utéct, i paranoia, protože každý z nich může být otcův vrah. Navíc nečekané události na sebe nenechají dlouho čekat já jsem jako čtenář doslova hltal stránku za stránkou. Už ve třetí kapitole jsem se divil, jak může přijít vyvrcholení příběhu tak brzy. Jenže chyba lávky, tohle je pořád ještě začátek.
Později ale vyprávění zpomalí, ač na podmořské stanici přetrvává velmi dramatická situace a každému jde o život. Mia se všech přítomných vyptává na vztah k jejímu otci a pokouší se najít motiv jeho vraždy. To velmi rozvolňuje tempo vyprávění. Hodně prostoru zde dostávají flasbacky a vzpomínky. A právě to je jádro celého příběhu - rozplétání složitých vztahů, starých křivd a promarněných příležitostí.
O kresbě Matta Kindta se toho dá říci hodně, ale určitě ne, že je prvoplánově líbivá. Na první pohled působí neohrabaně, načmáraně, jen jako rychlá skica. Později ale zjistíte, že umí být plná detailů a dokáže zachytit epické obrazy. Stejně tak umí být nečekaně uhlazená, anebo technicky precizní. Docela jsem si ji oblíbil. Hodně se mi líbí také vodovkový koloring, který umí být také docela divoký a hodně používá rozpíjení barev. Povedený slipcase s želvou je bonus navíc.