Odemykání dětského potenciálu
Kateřina Krůtová-Novotná , Jan Mühlfeit
Knižní zpracování kurzů a seminářů pro rodiče, děti a studenty, které vedou světově uznávaný kouč Jan Mühlfeit spolu s lektorkou Katkou Novotnou, vám pomůže pochopit, v čem vaše děti vynikají. Odhalíte, proč je důležité pomoct dětem objevit skryté talenty a jak je můžete z pozice rodičů podpořit v rozvíjení jejich silných stránek, aby je začali efektivně využívat. V životě, ve studiu a později i v práci.... celý text
Kniha poslouží jako základ poznání vás, vašich dětí i těch opiček, které nám občas řádí v hlavách:-), je velmi dobře strukturovaná a dají se v ní najít pěkné myšlenky a cviky s dětmi...Přišlo mi, že ke konci se tam mnohé dost opakuje, ale zase se vám to lépe vštípí.
Tahle kniha mi zpříjemnila můj 34.týden těhotenství. Možná to vypadá jako předčasná četba, ale opak je pravdou. Čtivou populární formou vás navede i k poznání sebe sama.
Navíc po 8 letech zkušeností ve školství si můžu říct, že spoustu věcí jsem dělala s dětmi i tak nějak intuitivně. Kniha takovým základním kamenem, který byste si měli přečíst, pokud vás téma zajímá.
Ukázka, která mě oslovila: “Hodně lidí si myslí, že v procesu učení jsou nejdůležitější vědomosti, data, informace... Data si umíme během pár minut dohledat na Google nebo Wikipedii, to dnes zvládne i poměrně malé dítě... Děti se potřebují naučit informace ověřovat. Informací je přehršle a ony si potřebují ověřit, že ty, které dostávají nebo si je samy našly jsou relevantní a ověřené, potřebují dohledávat, z jakého zdroje pocházejí.”
“Praxe je často taková, že když manažeři nabírají lidi do týmu, nezajímají se o školy, které zájemci o pozice vystudovali, ani jaké měli známky. Zajímá je zkušenost a způsob myšlení.”
Kniha, která je nejen o rozumném přístupu k rozvoji dětí, ale i čtenáře samotného. Obsahuje nemalé množství inspirativních myšlenek a krátkých příběhů ilustrujících výhody mentoringu dětí oproti tradičním metodám "výchovy".
Už někdo dříve tady napsal, že rodiče, které zajímá Montessori přístup ke vzdělávání, si v této knize přijdou na své. K tomuto názoru se přikláním také. Pro rodiče, který k výchově svých dětí přistupuje autoritativně ve stylu "musíš/nesmíš", bude tahle knížka snůškou řečí. Čili rozhodně to není univerzální materiál pro každého rodiče.
Pravdou je, že některé pasáže mě nudily, často se opakovaly. Některé byly naopak velice čtivé a dostavoval se "aha efekt" - jo, tohle je dobrá poznámka, pojďme to se synem taky takto zkusit.
A hurááá - konečně vidím černé na bílém, že škola a známky nejsou jediným měřítkem, jak moc jsou dítě/student top. I když, já byla ten typ, co chtěl mít pořád samé jedničky a pachtil se za červeným diplomem...No, ten sice mám, ale ruku na srdce - výjimečnosti a talentu v tom teda moc není :-)
Doporučuju! I těm trošku zabedněným rodičům, co na fotbale vulgárně nadávají svým dětem. I když...tihle jsou spíš na pořádné proplesknutí. Tady asi ani kniha, ani kurz nepomůžou :-(
Kniha je čtivá, zábavná a především zajímavá. Jak již někdo napsal níže, je v ní i řada věcí, které jsem už i já někde četla či slyšela, ale jsou tu hezky v ucelené a v na sebe navazující formě. Moc se mi líbily osobní připomínky, postřehy, zážitky autorů a dalších osobností z jejich vlastních životů. Jen ke konci už se mi zdála možná už kapku dlouhá a některá cvičení už ne moc zajímavá. Také mi trošku vadilo to, že hodně je toho vztaženo ke sportu - uvítala bych širší záběr témat a příkladů. Já vím, že si to člověk může aplikovat, na co potřebuje, ale i tak....
Velmi zajímavá kniha, která obsahuje řadu zajímavých poznatků, které mi už nyní pomáhají při mém vztahu s mými dětmi. Mohu říct, že i částečné uklidnění mi tato kniha přinesla a tak nezbývá jen poděkovat za velmi přínosný počin nejen pro rodiče...
Velice přínostná kniha. Považuji ji ještě o level lepší než oba díly Aha! Rodičovství. Odemykání dětského potenciálu je i pro rodiče starších dětí, nabízí nové pohledy na výchovu a přístup k úspěchu a neúspěchu dětí, na jejich prospěch ve škole. Pro nás je tohle ještě daleko, ale neuškodí si knihu přečíst a až to bude aktuální tak si ji zopakovat. Takže velké doporučení pro všechny rodiče!
Neobjevila jsem nic nového, přesto mě kniha bavila. Má zajímavé myšlenky, přehledně uspořádané na jednom místě.
Syntéza koučinku, montessori a respektujícího přístupu. Nic závratně objevného, ale vše podstatné je zajímavě poskládáno dohromady. Zároveň se člověk při čtení může zamyslet i nad svým prokoučovaným životem. ;-) Pěkná knížka pro rodiče.
Čekala jsem, že to zas budou nějaké plané kecy, ale opak pravdou. Knihu mám v elektronické verzi a jsem rozhodlá dokoupit i tu knižní. Protože je to dílo, ke kterému se člověk může vracet.
Moc oceňuji vědecký přístup lidky podaný, plno příkladů, které lze s dětmi dělat a hlavně moudra, která by se měla tesat do kamene. V mnohém mi přístup k dětem připomínal Aha rodičovství. Takže pro ty, kdo souzní s touto formou výchovy je tahle kniha ideální
Přínosná kniha, která je psána příjemně a pochopitelně. Nejpřínosnější myšlenka, kterou se snažím propagovat dlouhodobě, je ta, že se máme zaměřit více na to, co dětem jde, a méně na to, co jim nejde. Lepší je být výborný v jedné oblasti než průměrný ve všech. :)