Brisingr
Christopher Paolini
Odkaz Dračích jezdců / Odkaz Dračích jazdcov série
Tretí diel úspešnej série Odkaz Dračích jazdcov. Putovanie Eragona a Zafiry sa ani zďaleka nekončí! Všetko je inak, než sme čakali! Na Slovensko dorazili definitívne správy o tom, ako sa bude volať a vyzerať tretia kniha o príbehu chlapca Eragona a dračice Zafiry od Christophera Paoliniho. Už mesiace sa povrávalo, že tretia časť bude mať názov Empire a zelenú obálku s drakom. Paolini sa však rozhodol prerušiť tradíciu šesťpísmenových názvov začínajúcich na E (Eragon, Eldest) a dlho očakávanú knihu pomenoval - trochu prekvapivo - Brisingr. „Brisingr bolo jedno z prvých slov, ktoré mi napadli, keď som vyberal názov. Cítil som, že práve ono bude to správne," uviedol autor. Pozorní čitatelia si budú možno pamätať, že Brisingr bolo prvé slovo v starodávnom jazyku, ktoré sa hrdina Eragon naučil. V preklade znamená oheň a podľa Paoliniho zohrá v príbehu významnejšiu rolu, než by sme čakali. Obálka tretej časti je tmavohnedá až čierna s obligátnym drakom a zlatým nápisom. Brisingr mal pôvodne zavŕšiť trilógiu Odkaz Dračích jazdcov, no koncom minulého roka Paolini oznámil, že edícia bude mať štyri časti. Chce totiž záveru príbehu o záchrane kráľovstva venovať dostatočný priestor, aby svojim postavám ani čitateľom nezostal nič dlžný. O poslednej knihe zatiaľ nie sú žiadne bližšie informácie. Brisingr vychádza v knižnej i audio podobe 20. septembra 2008 v americkom vydavateľstve Random House v náklade 2,5 milióna výtlačkov. V Spojených štátoch sa Eragon aj Eldest dostali na prvé priečky v rebríčkoch predajnosti. Celosvetovo sa ich dokopy predalo 12 a pol milióna kusov. Slovenské vydanie Brisingra je naplánované na koniec roka 2008 (11. 11. 2008). To však závisí od toho, kedy Random House doručí rukopis slovenskému vydavateľovi. Preloženie tretej časti, ktorá bude zrejme aspoň taká hrubá ako 688-stranový Eldest, si totiž žiada dostatočný čas. „Preklad takéhoto rozsiahleho diela s niekoľkými dejovými líniami a odkazmi na predošlé časti nie je jednoduchá záležitosť, ale budeme sa snažiť pripraviť ho čo najrýchlejšie a najkvalitnejšie, aby sme potešili slovenských fanúšikov," hovorí zodpovedná redaktorka Lenka Macková z Vydavateľstva Fragment. „Dúfame, že rukopis dostaneme čo najskôr, aby sme mohli začať pracovať na slovenskom vydaní tejto dlho očakávanej knihy."... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fragment (ČR)Originální název:
Brisingr, 2008
Někdy pomalejší tempo vyprávění vítám - vyhovuje mi, pokud mám čas se víc do děje vpravit a vyladit se a lépe si představit místa, kde se vše odehrává. Příběh mě také stále poměrně dost baví - především pak to byly události u trpaslíků nebo scény u stromu menoa. Oceňuji také, že se Eragon přestal vedle Arye chovat neustále jako pako. Na druhou stranu mi trochu vadí schematičnost některých postav a situací (vztah Rorana s Katrinou je jak z červené knihovny) nebo to, že si s některými si s některými postavami dočasně neví úplně rady (Elva, král Surdy). A krev mi značně pila Nasuada, kterou bych v reálu snad ani potkat nechtěla (ale to nepovažuji za autorovu chybu, to jsem si jen potřebovala ulevit).
No konečně jsem se dozvěděl co tím Solembum myslel :D skvělá série na ty okamžiky nezapomenu :,)
Do třetí knihy o dobrodružství mladého Dračího jezdce Eragona a jeho dračice Safiry jsem se ze začátku nemohla začíst. Téměř do poloviny jsem se přemlouvala, abych četla dál a tiše jsem doufala, že se to na dalších stranách rozjede. A také, že ano. Jsem nadšená, ale zároveň ... Autoři jsou k některým postavám krutí...
Za chvíli mi bude 30 a tahle knižní série má v mé knihovně své řádné a opečovávané místo. Velmi ráda se k ní vracím.
Nebylo to špatné, byly části, které jsme s dětmi "hltali" téměř bez dechu, ale také dost natahovaných a nudných pasáží, kvůli kterým jsme knihu dokázali odložit i na pár dní a jen těžko se k ní posléze vraceli. Občas jsem měla pocit, jakoby mladý autor ztrácel dech a ukousl si příliš velké sousto.
Celkový příběh Safiry a Eragona je skvělý, ústřední motiv celého Odkazu Dračích jezdců také, jen mi přijde, že by se všechny čtyři díly klidně daly řádně probrat a vznikly by dva, naprosto dokonalé. Ale co je na světě dokonalé.....
No... táto kniha bola z celej série najponurejšia. Keď to porovnám s prvou a druhou knihou nabralo to vojnový štýl. Osobne sa mi to páčilo viac ako dvojka, ALE ... nový dračí jazdec bol síce super nápad ale tie ich boje boli skôr predlžovania a nechápem ako sa s "tej osoby" mohla stať taká záporná postav :/.
Dej bol ale veľmi napínavý a knihu som zhltol za niekoľko dní (vtedy to bol pre mňa veľký úspech). Kniha u mňa získala o jeden bod viac oproti druhému dielu vďaka napínavosti a úžasným zvratom + vojnová tematika bola pre mňa niečo skvelé :D. Nechápal som ako auto vie tak dopodrobna celí priebeh boja.
Moje hodnotenie je 4z5.
Krásná a poutavá série, která se propracovaností blíží k mému favoritovi - sérii o Harry Potterovi. Navíc obdivuji autora, že byl podobného díla schopný již v poměrně mladém věku. Mohu jen doporučit!
Vedle Harryho Pottera nejlepší fantasy všech dob. Krásný příběh plný moudra, myšlenek, emocí a dobrodružství díky kterému chcete být v Alagaesii. Ráda čtu, tedy spíš poslouchám audioknihy (mimochodem se skvělým dabingem Martina Stránského - doporučuji) Odkaz dračích jezdců pořád dokola. Nádhera a srdcová záležitost.
Můj nejoblíbenější díl z celé série :) Protože jsou tam ty nejhezčí části - třeba s tou květinou, kování Brisingru a tak :) A taky je to jediný díl, u kterého jsem se ani chvíli nenudila :D
Prvních cca 250 stran jsem se strašně nudila, pak už se to konečně rozjelo a já zase dostala chuť knihu přečíst.
Třetí díl bych kvalitou zařadil někam mezi první a druhý, stejně jako druhý díl nenaplnil všechen potenciál prvního, ale "nudných pasáží" už je mnohem méně a autor čtenáře několikrát zajímavě překvapí. Kvituji Eragonovo zapojení do volby krále trpaslíků, vojáky co necítí bolest a odhalení Eragonova otce.
Na tuhle knihu jsem se těšila z důvodu, že se dozvím další články z kultury elfů a trpaslíků. Bylo zajímavé pozorovat, jak se Eragon s Roranem stále kontrolují, jestli se, jak řekl Oromis ,,ruce válečníka nemění na ruce prahnoucího po krvi,,. Jsem zvědavá, co se stane v Pevnosti duší, s Eldunarí, Murtaghem a Trnem a jak nakonec zničí Galbatorixe. Musím si dopřát další díl.
Nádherné, luxusní čtení :-) Třetí díl mě opět nezklamal. Za mě velké dík autorovi....vřele doporučuji
Některé momenty, které měly působit překvapivě, jsem už tak nějak dopředu čekal, takže neměly až takový efekt a děj tak ztrácel svůj náboj. I tak tam ale bylo zajímavých událostí dost. Vtipné bylo, že jsem se tak zaměřil na vztah Eragona a Aryi, že mě důležité bitvy rozhodující o budoucím osudu celé Alagesie spíše zdržovaly od toho, jak se to mezi těma dvěma bude dál vyvíjet :D
Čítanie nesprevádzala u mňa až taká eufória ako pri druhom dieli. Miestami som bola rozčarovaná, niektoré pasáže na mňa pôsobili "vypchávkovo". Chýbala mi dynamika a konzistentnosť predchádzajúceho dielu. Autor v poďakovaní hovoril niečo o tom, že zvýšenie počtu dielov mu dovolilo skúmať a rozvíjať osobnosti postáv a vzťahy omnoho prirodzenejším tempom... To bolo asi ono:). Boli tam však aj časti úchvatné... Tak či tak, už sa teším na záverečný diel.
draci elfové kouzla trpaslíci americká literatura
2004 | Eragon |
2012 | Inheritance |
2006 | Eldest |
2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
2009 | Brisingr |
Nemůžu si pomoct, ale tahle série je prostě jedna z nejlepší ve svém žánru. Četla jsem ji sice v mladším věku, ale okouzlení, kterému jsem před několika lety propadla, pořád trvá, i když už dávno nejsem cílová skupina čtenářů. Už jenom z té nostalgie nemůžu dát menší hodnocení.
Paolini je skvělý vypravěč, takže i tak obsáhlá kniha jako je Brisingr uteče velmi rychle a čtenář se do ní rychle začte. Můj osobní pocit je, že většina děje, který byl napínavý a poutavý, se utopila ve zbytku zbytečného "okecávání ničeho". Napsat za každou cenu dlouhou knihu není vždycky ta nejlepší taktika. Závěr knihy ale ono "čekání na něco" hravě vynahradí a člověk tak má pocit, že se aspoň něco stalo.
Za sebe hodnotím jako nejslabší z přečtených 3 dílů, co se stránky dějovosti a poutavosti týče. Jenže i "nejslabší" díl, je v případě téhle ságy pořád nadprůměrně dobrá kniha. Po formální stránce - Paolini zraje jako víno a s každým dílem má lepší a lepší styl psaní.