Odkaz - Pravdivý příběh bratří Mašínů
Barbara Masin
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , Elka PressOriginální název:
Gauntlet: Five Friends, 20,000 Enemy Troops, and the Secret That Could Have Changed the Course of the Cold War, 2006
Kniha je napsaná velmi čtivě, komplexně a bez (pro mne docela překvapivě) zbytečného patosu. Autorka se snažila dát činy bratrů Mašínů a jejich společníků do širších souvislostí: výmluvný je zejména významný vliv jejich otce na formování postojů obou chlapců a dále pak si všímá i československých poúnorových událostí ve "Zdivočelé zemi" na přelomu 50. let minulého století. Ponechávám stranou hodnocení činů z hlediska hrdinského odboje či obyčejného vraždění, protože by to dle mého názoru nemělo být předmětem hodnocení knihy samotné. Každopádně - jako člověk se spíše kritickými názory na činnost Mašínů - doporučuji tuto knihu k přečtení každému, kdo má zájem o bližší informace nejen o této kauze, ale o poválečné situaci v komunistických zemích obecně. Řada informací, úvah či názorů je velmi zajímavá a vede nejen k zamyšlení, ale především k hledání dalších historických fakt a souvislostí.