Odtajnené trezory slov III
Šimon Ondruš
![Odtajnené trezory slov III Odtajnené trezory slov III](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122446/bmid_odtajnene-trezory-slov-iii-Gac-122446.jpg?v=1602065150)
V treťom zväzku autor vysvetluje pôvod jednotlových slovenských názvov / miest, obcí, riek, vrchov, osobných mien, vecí, zvierat , činností / . Pri ich výklade vychádza z rozsiahlych poznatkov z vývinu jazykov .....
![Slavomír53 Slavomír53](https://www.databazeknih.cz/img/users/96_/96704/m_ivan53-bNY.jpg?v=1667676519)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O vývoji názvu nášho národa (Sloveni, Slováci... tzv. Slovania či Slovieni), o vývoji názvu nášho južného suseda či mesta Nitrava. Táto kniha nemá na Slovensku obdoby. Prostredníctvom jazyka si čitateľ ozrejmí mnohé zákutia našich dejín. Vrelo odporúčam.
![Uroborus Uroborus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Všetky tri diely sú veľmi zaujímavým čítaním, ak niečo konkrétne vyhľadávate. Dnes sú takpovediac nezohnateľné! Utkvelo mi tiež v pamäti, že Maďari majú množstvo výrazov, prevzatých z nášho jazyka a tvrdohlavo sa tomu bránia, je to pre nich neprípustné... No čo na to povedať?
1987 | ![]() |
2004 | ![]() |
2000 | ![]() |
1985 | ![]() |
2001 | ![]() |
(SPOILER) Význam knihy je občas dobre dokázať krátkym úryvkom z nej:
Strana 113:
Pre staršiu slavistiku bolo typické, že takým slovenským slovám a zemepisným názvom, ktoré podľa vtedajších jazykovedných poznatkov neboli etymologicky priezračné, pripisovala cudzí, napr. keltský, germánsky, ilýrsky a iný pôvod. Nitre sa pripisoval germánsky pôvod, podobne ako Váhu, Ipľu ilýrsky pôvod. Popradu predslovanský bez bližšieho určenia.