Oheň a ruda
Olivia Hawker
Tamařina rodina se kvůli své mormonské víře vydává na strastiplnou cestu z Anglie do USA. Tamar má jednoho dne zjevení o svém budoucím manželovi. Když ho pak v mormonské kolonii skutečně potká, její osud je jasný. Vzhledem k mormonskému principu mnohoženství je rozhodnutá si Thomase Rickse vzít, ačkoli už jednu ženu má – Tabithu, která ovšem nepočítala s tím, že nebude jedinou manželkou. Thomas se navíc zasnoubí i s Jane, která sice není mormonka, ale po mnoha životních těžkostech nemá jinou možnost než nabídku k sňatku přijmout. Zatímco se všechny tři ženy snaží přivyknout společnému životu, mezi mormony a vládou ve Washingtonu se začíná schylovat k boji.... celý text
Literatura světová Romány Historie
Vydáno: 2024 , Ikar (ČR)Originální název:
The Fire and the Ore, 2022
Historický román z Utahu. Byť mi víra a jednání postav bylo cizí, (např.rodina Tamar, oputit dobrý život a jít pro víru do pustin, vzdát se dobré budoucnosti dětí) nic nemění na tom, že vyprávěno poutavě. Hodně mě bavil příběh Jane. Tabitha nedostala tolik prostoru ale to vysvětluje autorka v doslovu a odhaluje, od čí větvě prapra.. z rodiny sama je. Tudíž všechny 3 ženy byly skutečné postavy. I Thomas, manžel později pěti žen.
Politické a historické události byly v pozadí příběhu tří žen, které se vyrovnávají s přírodou, vírou, samy se sebou a polygamií. Zásadní událost, je zmíněna letmě. Pro zájemce, příběh těch povražděných osadníků z Arkansasu v Mountain Meadows, vypráví film Krvavý úsvit(2007).
Tento historický román odehrávající se ve druhé polovině 19. století poskytuje zajímavý pohled na životy mormonů v USA, zároveň se ale jedná o velmi silný příběh tří žen, které se provdaly za jednoho muže.
Ačkoliv mi náboženství a víra nejsou příliš blízké, knížky s touto tematikou vyhledávám. Konkrétně s mormonskou vírou jsem se setkala v knize Vzdělaná, kde mi tento způsob života přišel naprosto šílený, proto jsem se o něm chtěla dozvědět více.
Román Oheň a ruda mě v tomto ani v žádném jiném ohledu nezklamal, dostala jsem přesně to, co jsem od něho očekávala. Knížka se skvěle četla, příběh byl plný silných momentů a všechny tři hlavní hrdinky jsem si neskutečně oblíbila. Za sebe vám tedy knížku můžu jenom doporučit!
Po prvních stránkách jsem měla trochu obavu, že půjde o nějakou červenou knihovnu, ale další děj mě příjemně překvapil. Odvaha a vytrvalost poutníků, kteří se jen s ručními vozíky vydali na dalekou cestu, aby došli do vyvolené země, je obdivuhodná. Mormonismus vůbec je zajímavé téma a vyprávění tří žen, propojených vírou a jedním manželem stojí za přečtení. Překvapil mě doslov autorky, že jde o skutečné postavy.