Ohlížení

Ohlížení
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544510/bmid_ohlizeni.jpg 3 1 1

Kolumbijský režisér Sergio Cabrera přijíždí v říjnu 2016 do Barcelony na přehlídku svých filmů. Prožívá těžké chvíle: právě mu zemřel otec, jeho manželství je v krizi a rodná země odmítla mírové dohody, které mohly ukončit více než padesát let trvající válku. V průběhu několika intenzivních dnů, během nichž se promítají Sergiovy filmy, vzpomíná na události, které poznamenaly život jemu i jeho otci: od španělské občanské války po exil v Americe, od čínské kulturní revoluce po ozbrojená hnutí v Kolumbii šedesátých let. Čtenář se stane svědkem života, jenž je mnohem víc než jen velkým dobrodružstvím: je to obraz půlstoletí dějin, které otřásly celým světem. Epický a zároveň intimní román, za nějž Vásquez získal prestižní Cenu Maria Vargase Llosy, je působivým zamyšlením nad vztahy mezi rodiči a dětmi, které poznamenal politický fanatismus, ale také hlubokou politicko-společenskou studií dvacátého století.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Volver la vista atrás, 2020


více info...

Přidat komentář

puml
05.10.2024 3 z 5

Na nového Vásqueze jsem se těšil, ale je to slabota, teda slabota na Vásqueze. Když vezmu delikátně rafinovanou a přitom komorní zápletku Reputace, tak Ohlížení působí jako vcelku obyčejný román o jedné rodině. Zajímavý jen jen tím zasazením a určitou exotičností. Děj se odehrává na trase Španělkso, Kolumbie, Čína. Bohužel jsem tu ale postrádal to co v Reputaci a Hluku padajících věcí, a to větší míru ironie a méně nudných a vyčpělých exkurzů do politických dějin druhé půle 20. století. To, co v předchozích románech autor dokázal popsat prostřednictvím vztahů mezi postavami se tu často vysvětluje nebo proklamuje v sáhodlouhých dějinně politických vsuvkách, které ale působí notně reportážně a mdle.

Ohlížení je tak celkem slušný historický román nebo román z nedávné historie, ale je to napsané takovým tím jalově omšelým způsobem vlastním skoro všem biografiím nebo historickým rekonstrukcím, vše je tak nějak uspořádané, občas se něco zašmodrchá, ale vesměs tak, aby to moc nenarušilo tok vyprávění, které je sice notně epické, ale stylově nenápadité, až mi postupem času začalo být notně protivné. Je to bohužel takový ten román, co se bere až moc vážně. Skoro jako kdyby to autor psal na zakázku nebo z nekritického obdivu, což je skoro vždycky past. Slabé tři hvězdy.

PS - Studenti hispanoamerických studií a obecně zájemci o dějiny Latinské Ameriky nechť si přidají čtvrtou hvězdu.