Ohnivý sloup
Ken Follett
Pilíře země / Kingsbridge série
Po Pilířích země a Na věky věků, celosvětově oblíbených historických ságách od bestselleristy Kena Folletta, přichází Ohnivý sloup, třetí rozvětvený příběh zasazený do anglického městečka Kingsbridge, příběh mocných panovníků i jejich nepostradatelných pomocníků, příběh plný intrik, vražd a zrady, ale také lásky, přátelství a naděje. Píše se rok 1558 a Evropu sužují náboženské konflikty. Osmnáctiletý Ned Willard ale v tuto chvíli netouží po ničem jiném než oženit se s Margery Fitzgeraldovou. Jejich vztahu však není přáno, a tak Ned odchází pracovat pro princeznu Alžbětu. Ve chvíli, kdy se Alžběta stane královnou, obrátí se proti Anglii celá Evropa. Chráněná oddanou skupinou nápaditých špehů a odvážných tajných agentů lpí na svém trůnu i zásadách. Skutečný boj totiž staví ty, kdo věří v toleranci a kompromis, proti tyranům, kteří všem ostatním vnucují své názory – ať to stojí cokoli.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
A Column of Fire, 2017
Tato kniha je skvělá, protože spojuje historii Francie a Anglie v odbobí, které je poměrně zajímavé. Obsahuje mnoho zajímavých momentů z historie, jako je vláda Marie Tudorovny a spojenectví Anglie a Francie, život a smrt Marie Stuartovny, Bartolomějská noc až po vládu Jakuba Stuarta.
Příběhy jednotlivých hrdinů jsou s jednotlivými dějinnými událostmi úzce spojeny a troufám si namítnout na rozdíl od ostatních komentářů, že se mi zdá od ostatních příběhů nějaký slabší, nebo horší. Je skvělý.
Historické romány od Kena Folletta jsem si zamilovala. Sice souhlasím s některým názory, že tento příběh je slabší než dva předchozí, ale i tak splnila kniha všechna má očekávání. Některé historické události jsem si i dohledávala na internetu a oprašovala vědomosti ze studijních let. Knihu jsem si užila.
Ohnivý sloup je zatím z této série nejméně vydařený, přesto to stále s velkým přehledem stačí na plný počet hvězd. Tentokrát bohužel nesledujeme žádného geniálního stavitele, ale na pozadí známých historických událostí, sledujeme příběhy bezejmenných lidí, žijících v období náboženských válek. Jsou zde dvě hlavní dějové linky. Jedna sleduje boj protestantů o možnost volby vlastní víry. V té druhé sledujeme katolíky, kteří jsou nesmiřitelní a nejraději by upalovali každého, kdo má odlišný názor na víru než oni. Pan Follett v této knize, až příliš jednoznačně definuje zlo. Tak to ve skutečnosti není a je to jediná drobná výhrada, kterou k této jinak naprosto dokonalé knize mám. Audiokniha je hodně povedená. Jednak jí načetl můj stále oblíbenější narátor pan Vasil Fridrich. Ale vyzdvihnout musím také hudební podkres, který navozuje správnou atmosféru a nepůsobí nikterak rušivě.
Zrovna jsem dočetl poslední řádky. Ta kniha je úžasná. Nemá chybu (pokud se tedy člověk povznese nad některé předvídatelné momenty a třídění jednotlivých postav, ve stylu hodní X zlí). Všechny dějové linie jsou velmi napínavé. Čtenář se dozví hodně o středověkých dějinách Británie, Francie, Španělska. A (jaksi mimochodem) objeví i mnoho historicky zajímavých detailů o životě v té době. Současně si bohužel intenzivně připomene, že svět je i dnes plný kreatur, jako například zde (fiktivní) Pierre Aumande....
S kritickými výhradami souhlasím, ano, je to trochu drsnější červená knihovna, ano postavy jsou trochu černobílé, zvlášť padouši, u těch kladných to tolik nebije do očí a jsou chybující. Ano, je to trochu schematické. Ale ono se to tak krásně četlo.
Follett v historických románech často nechává fiktivní postavy přimotat se k významným událostem a někdy těmi událostmi pořádně pohnout. Čtenář tak pochopí, že se schyluje třeba k Bartolomějské noci a napjatě očekává, ne jak to dopadne (to zná z dějepisu), ale co budou provádět a jak dopadnou hrdinové románu. A takových historických událostí je tam řada.
Když jsem četla o náboženských fanaticích ( a byli na obou stranách, i když na jedné bylo víc padouchů), napadlo mě, že jsme se o moc dál nedostali. Náboženské konflikty i konflikty kvůli jiným "vznešeným idejím" jsou pořád.
Krásně bylo popsáno, jak se jedna skupina dožaduje tolerance vůči sobě, ovšem sama zrovna tolerancí k jiným neoplývá. Tak to je na světě pořád.
A ti, kdo se opravdu o toleranci snažili, si nakonec taky v tomhle románu museli ruce ušpinit.
Mám pocit, že u třetí knihy už Follettovy znatelně docházel dech. Kniha není ani zdaleka tak strhující, jako předcházející dva, resp. tři díly. Příběh nedosahuje takové hloubky, je vyprávěn s mnohem menším zaujetím, uspěchaně a často je odbyto na pár stránkách to, co by v předchozích knihách vydalo na kapitoly. Je mi to docela líto, protože tahle série je fantastická a tohle bylo smutné a nenaplněné loučení.
Další skvělé dílo Folletta. Moc se mi líbilo jak autor přiblížil tuto zajímavou etapu historie. Autor popisuje klíčové události doby, ale i běžné životy obyvatel. Líbilo se mi, že ukázal, že i když řádily náboženské konflikty, tak běžní obyvatelé byli často nábožensky tolerantní. A poslední kapitola byla jen třešničkou na dortu, která mě absolutně navnadila na další díl!
Ken Follett je prostě mistr , přestože je kniha velmi objemná, přečtete jí jením dechem. Líbí se mi styl, kterým Follett vypráví příběhy, založené na historických faktech. Je to napínavá a poutavá kniha, stejně tak, jako její 2 předchozí díly. Náboženský konflikt, který se řešil nejen v Anglii vás nutí k zamyšlení, jak složité a neklidné toto období bylo. Někteří čtenáři Folletta odsuzují, že má jasně určené, kdo je zlý a kdo dobrý hned od začátku, kdy začnete číst a ,že na konci je vždy happy end , ale myslím, že u románů se to tak nějak očekává . Je skvělé, že i další díl úspěšného románu Pilíře země je stejně dobrý a udržuje si stejnou kvalitu. Mohu jen doporučit, budete si přát, aby vyprávění nikdy neskončilo.
Vždy, když se pouštím do dalších dílů rozečtené série, jdu do toho s mírnou obavou, že se autorovi už nepovede přiblížit se prvnímu super zážitku. A skutečně druhý díl (Na věky věků) nedosahoval takových kvalit jako jednička. Proto i zde jsem byl trochu skeptický. Naštěstí, zbytečně!
Trojka byla naprosto skvělá. Měla široký záběr a hodně reálií a co mě potěšilo, explicitní a hrubé sexuální výjevy tentokrát autor potlačil a zůstal jen u náznaků, čímž dílu pomohl.
Celkově velice povedená práce. Už se opět těším na čtyřku, se kterou už nebudu tolik otálet!
Souhrn všech důležitých událostí v podobě románu ze 16 století.Neodmyslitelně k nim patří nástup Alžběty I na trůn,vyvraždění hugenotů a poprava Marie Stuartovny.Pan Follet výborně popsal začátky nového protestanského náboženství a citlivě je vložil do románu z řadou hrdinů.Naopak odsoudil počínání katolíků,kteří se podíleli intrikami na jejich likvidaci.Obě křesťanské náboženství si udržely svoji víru a je překvapující v jakém souladu žijí nyní.
Napínavé čtení sledující společenský vývoj a dějinné události 16. století. V dějinách Anglie se příliš neorientuji, takže pro mě některé pasáže byly obohacující i co do všeobecného přehledu. Myslím, že jsem našla dalšího oblíbeného spisovatele.
Bala jsem se, jestli i po těch letech mě dokáže Ken Follet a Kingsbridge zaujmout. A taky, co si budeme nalhávat, je to pořádná bichle, to už musí být zaujetí!
A ono to tam bylo Ken Follet prostě umí. Moc děkuji za další příběhy z Kingsbridge.
Ken Follett je mistr pera, obzvláště pak v kategorii historických románů. Ohnivý sloup je dalším skvělým dílem. Realistický příběh se skutečnými i fiktivními postavami sledující jejich i společenský vývoj po několik desetiletí, tentokrát okořeněný i napínavými dobrodružnými pasážemi. Oceňoval jsem průběžné opakování "kdo je kdo", jelikož množství postav je vskutku nemalé a stránek mnoho. Plnotučných 5 hvězdiček.
Skvělý historický román z doby, kdy myšlenka náboženské tolerance byla vnímána jako příliš radikální.
Od prvního dílu se hodně liší. Zatímco Pilíře země popisovaly stavbu katedrály v Kingsbridge a osudy jejích stavitelů, tady se přesouváme do vysoké politiky. Sledujeme dění na anglickém nebo francouzském dvoře, úklady a pikle katolíků i protestantů a velké dějinné události: Bartolomějskou noc, porážku španělské Armady, popravu Marie Stuartovny. Hodně lokací a velké množství postav vyžadují při čtení pozornost, ale stojí to určitě za to.
Navazující třetí díly je jiný, než první a třetí díl. Pokračování čtení už mě tolik nezatáhlo do děje, musela jsem po přečtení té a té části hledat ve Wikipedii a ujasnit si některé historické údaje, i když jsem si vědoma, že autor napsal pokračování historického románu.
Anglie 16. století Francie Alžběta I., královna, 1533-1603 Bartolomějská noc hugenoti náboženská netolerance
2013 | Zima světa |
2015 | Hranice věčnosti |
2021 | Večer a jitro |
2021 | Pilíře země |
2018 | Pád titánů |
Třemi slovy - dokonalý historický román. Výborně propracovaný děj, perfektně vykreslené postavy, kterých je navíc tak akorát, aby čtenář zůstal stále v obraze.
Někdy si říkám, že kdyby Follet, Vondruška či Ebertová vydávali svá díla již v době mé školní docházky, že by mi dějepis šel líp :-) - a určitě by mě víc bavil.