Okamžik
Søren Kierkegaard
![Okamžik Okamžik](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245918/okamzik-245918.jpg?v=1428960627)
Poslední Kierkegaardovo dílo, vydávané autorem časopisecky v roce 1855, je jeho nejvášnivější polemikou o pokrytectví některých církevních představitelů a významu a skutečné podobě křesťanství. „Okamžik potrvá v naší literatuře jakožto nejvlastnější a rozhodný čin Kierkegaardův, poněvadž podává nejkratší a nejsevřenější formou, co myslil a chtěl.“ (G. Brandes)... celý text
Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 1911 , Jan LaichterOriginální název:
Øieblikket, 1855
![Janek Janek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Když člověk kritizuje svou vlastní církev, vůbec to nemusí znamenat, že ji nemá rád. Od Kierkegaarda bychom se (rozuměj my křesťané) měli hodně učit.
![Nico Nico](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Okamžik je sbírkou článků, které Kierkegaard psal v polovině 19. století. Styl je velmi břitký a leckdy rozhodně humorný, čte se velmi dobře (nejedná se o filosofující dílo). Autor se naváží do církve a křesťanství dnešního světa a poznámky jsou to velmi trefné. Snaží se očistit křesťanství od všeho hnoje, které na sebe nakydalo v průběhu několika staletí a snaží se vrátit ke křesťanství Kristovu. Je to samozřejmě nemožné, on sám to uznává, ale člověk se u knihy alespoň baví a rád si přečtě křesťanského teologa - filosofa, který píchá do (vlastního) vosího hnízda.
1993 | ![]() |
1969 | ![]() |
1920 | ![]() |
1989 | ![]() |
2007 | ![]() |
Geniálna kniha geniálneho človeka, ktorá oddeľuje formálne kresťanstvo, (ktoré žiadnym kresťanstvom nie je), od kresťanstva skutočného, ktoré sa prejavuje zmenou životného štýlu, hodnôt, pokáním, reálnym nasledovaním Ježiša Krista, napriek výsmechu a odporu okolia. Jedna z prvých kníh, ktorá poukazuje na falošnú cirkev do ktorej sa vstupuje len formálne pokropením nič netušiacich detí v kostole bez akejkoľvek prítomnosti viery a zmeny života. Odsúdenie pokryteckej formy zbožnosti neprinášajúcej žiadne spasenie duše v osobe viacerých vysoko postavených cirkevných hodnostárov. Geniálna, ostrá a odvážna kniha, verím tomu, že znovuzrodeného filozofa.