Olga
Bernhard Schlink
Olga je sirotek z chudých poměrů, Herbert syn venkovského statkáře, oba se vymykají venkovskému prostředí, v němž vyrůstají, a právě jejich jinakost je sblíží. Nadaná a cílevědomá Olga se stane učitelkou, Herbert vyráží do světa, aby přispěl k velikosti Německa. Bojuje v koloniálním vojsku v Africe a pro slávu Německa chce probádat Arktidu. Na polární expedici se po něm slehne zem. Olžina láska k Herbertovi však přetrvá až do její smrti, přestože vyznává opačné ideály než Herbert, velké Německo ji děsí. A když zemře, její láska a tajemství se promítají až do současnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Audioknihovna , OdeonOriginální název:
Olga, 2018
Interpreti: Miroslav Táborský , Lucie Trmíková
Mě zafascinovalo právě zpracování. Je to takové decentní, jemné, takové skutečné echo minulosti. I kniha samotná ukazuje lidské prvky na jednu stránku věčně, ale možná chvilkami i mdle, ale právě v tom je obrovská síla vyobrazení a převedení některých věcí na papír.
S Předčítačem bych to nesrovnávala, ačkoliv k tomu Odeon hned na obálce i v anotaci svádí. Kniha má vlastní hloubku, má vlastní pravidla. Opět to co vidíte na té obálce, ten dojem, který to vyvolává ( což se Odeonu dost povedlo, kdyby tam nebyla ta nálepka), tak přesně to je uvnitř. Téma 5* zpracování 5* celkový dojem ( to zda kniha něco vnese, nějak zůstává uvnitř) 5*.- subjektivní názor.
Velice jsem se na knihu těšila :-)
Téma dobré, ale zpracování nedotažené. Slabý odvar Předčítače, jehož některé motivy opakuje. Pro mě velké zklamání
Kniha se čte opravdu velmi dobře a určitě ji doporučuji k přečtení!! Je rozdělena na tři části.
Každá část je zaměřena na jinou časovou osu ze života Olgy a Herberta.
Musím pochválit, že autor nenatahoval děj do nekonečného množství stran, ale i přesto držel čtenáře stále v pozoru a dokázal je i překvapit.
Autor mě velmi mile překvapil a kniha si opravdu zaslouží 5z5 :)
přátelství historie, dějiny láska ženy německá literatura venkov Německo tajemství války učitelé, učitelky Výmarská republika
Skrýt reklamy
Velmi krásný a silný příběh Olgy a Herberta. Spisovatel vystihl pohled na odhodlanou lásku té doby, kterou nikdo z dnešního světa zřejmě nezažije. Román, který vám ukáže přes sto let historie. Kniha je rozdělená na tři části. Prvně příběh Olgy. Pak vyprávění Ferdinanda a nakonec dopisy. Dopisy plné lásky, které poodhalí pravdu příběhu.
Kniha se mi moc líbila. Krásně propracovaný příběh. Líbí se mi, že se spisovatel moc nerozepisoval, a tak se stal útlý příběh, který slupnete za jeden večer.