On mne vede
Walter Ciszek
Walter Ciszek již popsal svou zkušenost ze sibiřských gulagů v knize S Bohem v Rusku. Po jejím vydání mu čtenáři často kladli otázku: „Jak jste to mohl přežít?“ Ve své druhé knize se tedy opět ohlíží za tím, co zakusil, a vydává svědectví o své víře a o mocném působení Boží prozřetelnosti.
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2015 , PaulínkyOriginální název:
He leadeth me, 1972
Knížka se mi četla dlouho, protože byla plná těžkých příběhů a také pro to, že ji autor nepsal jako napínavý román (byť sepsané události by vydaly na spoustu knih), ale s nadhledem toho, kdo má totální pokoru a píše o věcech jak jsou, jak jim věří, jak je přežil. Doporučuji.
Nezpochybnitelná síla tohoto svědectví je dle mého názoru především v tom, že Walter Ciszek dokáže psát o tak náročné zkušenosti (a "složité teologii") velmi střídmě, jednoduše a srozumitelně. Jako by se nedělo nic mimořádného.
Bůh je tu pro nás pro všechny, stejně tak i možnost hledat ho a nacházet všude, v dobách dobrých i zlých.
Výtečný doplněk ke knize S Bohem v Rusku - setkáme se tam se známými epizodami, ovšem nahlíženými prismatem duchovního života, které tudíž nabývají dalších dimenzí. Navíc každá kapitola se dá použít k rozjímání, téma Boží prozřetelnosti je velmi aktuální, a někdy to může být velmi osobní, když se nad tím zamyslíme...
Vynikající kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Velmi autentické, autor si na nic nehraje, popisuje svá mnohá selhání, kdy zdaleka ne vždy v tlaku při výsleších KGB obstál. Autor ze sebe nedělá nikoho výjimečného, popisuje své vnitřní myšlenky a stavy, díky kterým se s ním každý z nás může ztotožnit. Díky tomu pak pro mě bylo dobře pochopitelné, které postoje a zkušenosti víry vedly postupně k jeho zpevnění a k získání větší míry vnitřní svobody ve všech těch hrůzách, kterými musel projít. Pomohly mu úplně obyčejné jednoduché pravdy, které se jen naučil více a více skutečně vnitřně žít. Díky knize je pro mě představitelnější, že pro každého člověka je v době krize a pronásledování dostupná možnost vnitřně se k tomu obstojně postavit, nezbláznit se a se ctí tím projít. Kniha je velmi sympaticky psaná z pozice obyčejného chybujícího člověka, ne z pozice duchovního superhrdiny.
V této knize se snaží autor vysvětlit to, co jej "drželo" při životě v těžkých dobách v Rusku, kdy jako vězeň a pronásledovaný křesťan, přes všechny překážky, věřil v Boha a Bohu. Chtěl, aby lidé z jeho zkušeností nabrali sílu k uskutečnění pravého lidského štěstí. Uvádím citát z knihy:
"Každý okamžik života má svůj smysl a každý náš den ať už nám připadá sebehloupější či sebezbytečnější - má svou důstojnost a cenu, jež přesahuje veškeré lidské chápání. Žádný lidský život není v Božích očích bezvýznamný a žádná lidská práce není z Božího hlediska bezcenná bez ohledu na to, jak ji hodnotí svět, sousedé, rodina či přátelé. Jak obrovská zodpovědnost z toho však plyne! Znamená to, že by se neměl promarnit žádný okamžik ani opomenout žádná příležitost... Ostatně, co by tížilo duši, která přijímá každý den jako Boží dar a snaží se plnit jeho vůli? Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? Nic, ani smrt, nás nemůže oddělit od Boha."