Ondřejka
Lilly Hodáčová
Příběhová próza vypráví o romské rodině Červeňáků, kteří se rozhodnou opustit romskou osadu a žít ve světě "gádžů".
Myslím, že tato kniha zcela ovlivnila můj život, velice jsem ji v dětství milovala včetně uvedených fotografií. Četla jsem ji několikrát. Má duše modrooké plavovlásky začala vidět svět z pohledu Ondřejky.
V dnešní době, když mých pět dětí odrostlo, vyřídila jsem si hostitelskou péči a podporuji romského chlapce vyrůstajícího v dětském domově. Doporučuji všem, kteří mají potřebu dávat lásku.
Tuhle knihu jsem četla někdy v roce 1968 moc se mi líbila četla jsem ji snad 20x neměla jsem ji doma chodila jsem si ji půjčovat do knihovny.prostě opravdu v té době moje nejlepší knížka.Dneska mám doma vydání z roku 1966 a to proto,že jsem ji koupila za 1 Kč,když se v ČKD Praha Vysočany rušila závodní knihovna a když jsem ji po hodně letech viděla tak jsem neodolala a koupila si ji .
Tohle byla srdcovka mého dětství.Četla jsem tuhle knížku mockrát a nikdy mě nezklamala. Měla jsem ráda ten úplně jiný svět cikánů a snahu některých z nich se přizpůsobit. Dnes by se mi to asi zdálo dost zidealizovaný.
1972 | Ondřejka |
1998 | Bubáčci |
1973 | Král bydlí za rohem |
1946 | Krásný nový čas |
1942 | Zub času |
Kniha, která se mi v dětství moc líbila.