Opatství Northanger
Jane Austen
Sedmnáctiletou Catherine uvedou příbuzní v lázeňském městečku poprvé do společnosti.Na jednom z plesů se seznámí s mladým pánem Tilneym ,který jí padne do oka.Naivní dáma čte hororové romány a ponoří se d strašidelných příběhů a její bujná fantazie ji připravuje vzrušující chvíle,když se noří do rolí hlavních hrdinů.Spřátelí se s Isabelou ,falešnou intrikánkou.Ale stále ji nejde z mysli mladý pan Tilney,který ji pozve k otci na opatství Northanger.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , J. Otto - Ottovo nakladatelstvíOriginální název:
Northanger Abbey, 1818
Lehce slabší kniha od mé oblíbené autorky. Byla jsem zvyklá na bystrost a inteligenci jejích hrdinek, zatímco tady jde do pozadí nejen vlastní úsudek hlavní hrdinky, ale i samotná romantická zápletka nebo nějaké dialogy. Poslední stránky a to nejdůležitější - vyjádření citů hlavního hrdiny k mladé Catherine mi přišlo malinko odbyté, přesto se knížka ale četla hezky a celkově nejsem nijak zklamaná. :)
Pravdou je, že Opatství Northanger je trochu slabší kniha autorky, nicméně kdo má Austenovou rád a překoná poněkud táhnoucí se začátek, může se mu kniha jevit alespoň jako milá a oddechová. :)
Nudná kniha se vším všudy, nejvíc mě mrzí, že je od mé oblíbené spisovatelky. Snad žádné dialogy, většina textu obsahovala jen samé popisy krajiny, interiéru nebo hrdinčiných představ. A pak Mr. Tilney..kdybych neviděla film, tak nevím proč by se do něj měla zamilovat..
Do těchto románů jsem musela "dorůst", jako mladou holku mně taky neoslovily, ale dnes se mi líbí
Je mi líto, že to musím říci navzdory tak vysokému hodnocení, ale nudnější a předvídatelnější knihu jsem nikdy nečetla. Opět variace "jak se provdat" na sto způsobů. Chápu, že ve své době to bylo hlavní starostí všech dívek (či jejich matek), ale kdybychom měli psát o každé takové, byly by dnešní knihovny přehlceny kýčovitými příběhy podobnými červené knihovně. (Což už vlastně jsou). Pro men zdlouhavý děj bez sebemenší zápletky a pointy.
Souhlasím s tím, že se jedná o jedno ze slabších děl autorky. Místy příliš zdlouhavé a rozvláčné, místy příliš předvídatelné. Jediný zajímavější moment byla zápletka s generálem téměř na konci knihy.
Po dočtení knihy jsem byla poněkud zklamaná a poslední stránky jsem četla jen z vlastního donucení. Toto je moje druhá kniha od Jane Austenová a k mojí smůle jsem ji četla po vynikající Pýše a předsudku, o které jsem dlouho přemýšlela. Ne že by mě tato kniha nebavila, ale nevtáhla mě do děje jako už zmiňovaná Pýcha a předsudek a k postavám jsem si nevytvořila žádné city. Jediný, kdo mi byl pořádně sympatický, byl Henry. Z Isabelly jsem měla špatný pocit hned u jejího setkání s Catherinou. Hodnotím to jako průměrnou knihu, ale ve čtení Jane Austenová zdaleka nekončím.
Kdo má rád autorku, bude tuto knížku milovat a smát se u ní. Kdo nemá, ten její humor nepochopí a bude se nudit.
Jedna z nejslabších autorčiných knih. Žádná zkarikovaná postavička, která by stála za zmínku (byly tam pouze 2, z nichž jedna byla hulvát a druhá idiotka), zápletka na posledních 40 stránkách. Hlavní hrdinka postrádala vtip a i přes neustálé ujišťování, že je hodná, dobrosrdečná a laskavá, i hloubku. Až je s podivem, že ten román dopadl šťastně!
Po dlouhé době dočteno, ale je to velmi roztomilý, ironický a vtipný román. Nelituju, že jsem ho vzala do ruky, a ani jsem taky nečekala, že to bude tak zábavné! :-)
Nejvtipnější a nejironičtější román Jane Austen. Miluju ho a nechápu, že jsem ho kdysi brala zcela vážně a doslovně! Naštěstí dnes už poznám, že překypuje ironií. Moje oblíbená postava je tu Thorpe, který má skvělé hlášky a průpovídky a připomíná mi trochu slečnu Bates z Emmy. Další postava Mr Tilney patří k mým nejoblíbenějším mužským hrdinům, líbí se mi, jak nám JA dá na konci románu na srozuměnou, proč se Henry do Catherine zamiloval. Zní to tak opravdově a je to zároveň originální a přesto stále romantické. Northanger Abbey patří vůbec k mým nejoblíbenějším románům.
Jane Austenová velice vtipným způsobem popsala divokou fantazii dospívající dívky, nebála se do svého díla zakomponovat romány Ann Radcliffové, která ovlivnila její vlastní tvorbu.
Miluju tuhle knihu. Už jsem jí přečetla několikrát a nikdy mě neomrzí. Jane Austenová mě znovu nezklamala a dokázala, že je skvělá spisovatelka.
Další velice originální a nápaditá kniha,nedá se jí upřít tolik snad jen že byla tenká:)
láska zfilmováno anglická literatura romantika lázně georgiánská Anglie gotické romány regentská Anglie klasická literatura
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
jako první se ke mě dostala filmová adaptace, která se mi líbila avšak film vždy trochu kazí požitek z knihy, když člověk ví co očekávat