Opatství Northanger přehled
Jane Austen
Sedmnáctiletou Catherine uvedou příbuzní v lázeňském městečku poprvé do společnosti. Na jednom z plesů se seznámí s mladým pánem Tilneym, který jí padne do oka. Naivní dáma čte hororové romány a ponoří se do strašidelných příběhů a její bujná fantazie jí připravuje vzrušující chvíle, když se noří do rolí hlavních hrdinů. Spřátelí se s Isabelou, falešnou intrikánkou. Ale stále ji nejde z mysli mladý pan Tilney, který ji pozve k otci na opatství Northanger.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2011 , J. Otto - Ottovo nakladatelstvíOriginální název:
Northanger Abbey, 1818
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opatství Northanger. Přihlašte se a napište ho.
Bohuzel, tato autorka neni a nebude mou favoritkou... Druha kniha, kterou jsem zkusila, a opet jsem se tezce prokousavala kvetnatym jazykem, kdy zvlada mnoha slovy nerict nic. Aspon zde byla sympaticka hlavni hrdinka, do prvni tretiny jsem se jejimy vyroky i bavila a par si jich vypsala. Prostredni cast nudna, konec ocekavatelny. Potud dve hvezdicky, treti je za zajimave vstupujici komentare autorky, smerujici ke ctenari, ohledne chovani hrdinky nebo ocekavaneho budouciho deje - to me bavilo.
Moje první přečtená kniha od Jane Austenové. Musím konstatovat, že to nebyl dobrý začátek s touto autorkou. Kniha mě docela nudila. Konec mi přišel docela uspěchaný. Na posledních pár stránkách bylo vysvětleno rozuzlení celého příběhu, což si myslím, že by se dalo mnohem podrobněji rozvést. Každopádně příště si od této autorky raději přečtu něco známějšího.
Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)
15.05.2022
Knižní novinky (9. týden)
28.02.2021
Kniha Opatství Northanger v seznamech
v Přečtených | 1 894x |
v Mé knihovně | 606x |
láska zfilmováno anglická literatura romantika lázně georgiánská Anglie gotické romány regentská Anglie anglické romány klasická literaturaAutorovy další knížky
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
(SPOILER) V průběhu celé knížky jsem váhala mezi 3.5 a 4*. Nakonec jsem dala vyšší, uvidím, zda názor ještě nezměním. Austenovou mám ráda, Pýcha a předsudek je jedna z mých nejmilovanějších knížek, ale tady jsem trochu v ději tápala. Nějak jsem nebyla schopná se na hrdinku napojit. Tak mi přišlo zvláštní, že se Henrymu začala líbit až ve chvíli, kdy bylo jasné, že on se jí líbí a navíc ho ještě začal povzbuzovat i otec. To, že bude Isabella falešná bylo jasné hned od začátku. Většina postav mi přišla dost naivních, včetně dospělých, kteří se chovali prostě podivně. Nicméně děj odsýpal, jak to Austenová prostě umí. Jen nevím, jestli se mi podařilo z příběhu odnést nějaké moudro.