Operený had

Operený had
https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93489/mid_opereny-had-KKU-93489.jpg 4 11 11

Slovenský emigrant Carl Kulkáň si myslel, že mal šťastie, keď v zrúcaninách mŕtveho mayského mesta v južnom Mexiku narazil na chrám, ktorý nebol na mape. Prihnala sa však divá elektrická búrka a odniesla ho odtiaľ do minulosti - vyše tisíc rokov. Tam musel Kulkáň zohrať úlohu mytického Opereného Hada - Kukulcana. -- zdroj: legie.info --... celý text

Ivan F
04.05.2023 3 z 5

Mať násť, tak bez zaváhania vysolím knihe 5 päťcípych červených hviezdičiek. Lenže "násť" už dávno nemám a príbeh á-la Indiana Jones mi vylúdil na tvári potuteľné pousmiatie sa. Príbeh je pre kategóriu násťročných ako stvorený a tomu aj zodpovedá rozsah, slang, viac-menej čiernobiele charaktery jednotlivých postáv a hlavne dej. Sympatické mi bolo autorove zasadenie príbehu do minulosti v pre mňa exotickej krajine a to, že hlavný hrdina pochádzal od nás. Lenže kostrbatý sloh a to, že kniha evidentne neprešla jazykovou korektúrou, spolu s niekedy podivuhodným slovosledom, toto všetko ma pri čítaní rušilo. Takže, ak by mal autor dobrého editora, knihu celú napísal a vydal v angličtine, tak sme sa mohli dočkať niečoho omnoho lepšieho. Takto to vidím uviaznuté niekde na pol cesty.

1972Sixo
24.10.2017 3 z 5

Yankee zo Slovenska na dvore kráľa Yucatánu. No zo začiatku som mal pocit, že to písal nejaký siedmak ZŠ. Slohotvorné chyby na každej strane a kostrbatosť, kde veta je na 3 - 4 riadky tomu nepomáhajú. A autor vie aj po anglicky, keď frázami dopĺňa svoje konanie, a má to vyzerať "frajersky". No pomaly som si zvykol, tak v druhej polovici to už malo pekné grády a objavila sa aj epickosť. Ukončenie (neukončenie), je také nemastné - neslané, práve keď ma to začalo baviť a keď sa to mohlo ďalej rozvinúť. Taktiež tam absentovala atmosféra - z takej amazonskej džungle sa toho dalo vytrieskať omnoho viac. Ale zase to bol zaujímavý príbeh z dávnej civilizácie, kdesi z Yucatánu.

The Keeper
28.03.2014 5 z 5

Prvé skutočné slovenské porevolučné fantasy. A podľa mňa zatiaľ najlepšie. Z knihy som mal pocit, akoby šlo o preklad zahraničného bestselleru. Napriek tomu, že je Operený had napísaný slovenským autorom, necítiť z neho provinčnosť a malichernosť bežných slovenských autorov. Hádam aj preto, že Konkol strávil výraznú časť svojho života v zahraničí. Jedinou tragédiou tohto románu je až príliš otvorený koniec. Je dosť neodpustiteľné, že autor viac nepokračoval v príbehu, ktorý si o to výslovne žiadal.

cestování časem Indiáni Mayové léto

Štefan Konkol