Opětné spojení
Fred Uhlman
![Opětné spojení Opětné spojení](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105611/opetne-spojeni-105611.jpg?v=1326463466)
Příběh mladého přátelství německého aristokrata a židovského chlapce v době vzestupu nacismu.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1999 , Volvox GlobatorOriginální název:
Reunion, 1971
![Anna27 Anna27](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/243009/m_anna27-kvV.jpg?v=1619989678)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jednohubka na hodinu. Trošku mi v textu vadily nepřeložené latinské a německé věty a přeskakování, jakoby se autor na pár stránkách rozhodoval, co napíše první.
Jestli popis dětství, přátelství, svých myšlenek, situace v Německu, popis města, rodiny.. Chtělo by to trošku rozvinout, ale nebylo to špatné a stojí za přečtení.
![Uma Uma](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/336941/m_uma.jpg?v=1727789209)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Rozhodně tato kniha má jiný příběh než by si člověk mohl myslet.. Není to tolik o druhé světové válce a problematice okolo ní jakožto ohledně přátelství.. Přátelství, které je dosti osudné.
![anetka.repova anetka.repova](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75051/m_anetka-repova-TJn.jpg?v=1540822441)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jednohubka, kterou jsem měla přečtenou během jednoho dne. Asi jsem čekala od knihy víc. Jsem mírně zklamaná. Příběh mohl být delší a víc rozvinutý. Škoda myšlenka velice pěkná.
![yaja8823 yaja8823](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/86028/m_yaja8823-65f9d7d62139d.jpg?v=1710872534)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knižní edice Národního divadla..... poutavý příběh přátelství "árijce a žida" - smutný příběh o tom, jak pěkné přátelství může narušit čas války a hloupost jiných lidí... :(
![Palivo Palivo](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/84379/m_palivo-okg.jpg?v=1661794207)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Solidni jednohubka!
Uhlman se necamra s nesmyslama okolo a rozjede naprosto banalni pribeh o tom, jak do tridy prijde novej kluk a dalsi kluk se s nim chce kamaradit. Tim nemyslim ukazovani famfulinu nebo tak, ale stary dobry old school kamoseni, vy hulvati! To se mu povede, ale jelikoz se tou dobou akorat dostaval k moci strejda Hitler, a ano, jeden z tech kamosu je Dzery a druhej Tom, vse se zacne trochu komplikovat. Originality kniha v tomto ohledu mnoho nepobrala, ale zaverecna kapitola a posledni veta privodi takovou husinu, ze jsem si pripadal jak Jan Hus!!
![MichelleS MichelleS](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46552/m_46552.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Útlá knížečka, kterou jsem si vychutnala při jedné večerní koupeli. Příběh o přátelství, kterému stojí v cestě tolik překážek, a přece se zrodí - velké, opravdové. Zase jsem se vrátila do dob dospívání, k jeho nejistotě, touze po lásce a přátelství, někdy rychlým soudům. Vyprávění nabírá tempo velmi velmi zvolna. Jen seznámení Hanse a Konradina zabere několik kapitol. O to větší drive má konec, poslední kapitola, poslední řádky.
![Nielada Nielada](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68975/m_68975-6EN.jpg?v=1459854945)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha byla pro mě velkým překvapením. Útlá knížečka v sobě skrývá tolik náboje a nečekaných zvratů, že jsem ji dlouho rozdýchávala. Překvapení číslo jedna: skvělé čtení pro středoškoláky či starší děti o neobvyklém přátelství. Překvapení číslo dvě - nevšední pohled na život Žida v nacistickém Německu. Překvapení číslo tři - konec knihy. A poslední překvapení - nikdo koho znám, tuto knihu nezná:-) (Tedy teď už vlastně ano, protože jsem donutila pár lidí si ji přečíst.)
Je to klasická ukázka novely - krátký děj, málo postav, ohraničené prostředí i čas, nečekaný konec - kdo chceš pochopit, jak vypadá novela - přečti si to! Jediné možné mínus vidím v tom, že obsahuje mnoho německých názvů a odkazuje na slavné osobnosti z německé historie - trochu to může brzdit u čtení, dá se to ale s trochou nadhledu zvládnout. Stojí to za to.
Moc zajímavé.