Opovážlivá drzost být sám sebou
Jan Menděl
Být sám sebou je ta nejpřirozenější a zároveň nejtěžší věc na světě. Abychom mohli být plně sami sebou, musíme nejdříve odstranit mnoho vrstev nánosů, které na naše skutečné JÁ nakladly rodina, výchova, škola a nakonec i celá společnost. Ve svém vlastním životě i během mnohaleté terapeutické praxe zjistili autoři této knihy, co nejvíce lidem brání být sami sebou, a vytvořili univerzálního průvodce k cestě osobní autentičnosti a vnitřní svobodě.... celý text
Literatura česká Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2023 , TémbrInterpreti: Filip Švarc
AUDIOKNIHA
***
Stejně jako Uprdelismus i tato kniha se poslouchala velmi dobře a hodně se mnou rezonovala.
Člověk se občas snaží všem zavděčit (ono to stejně není možné) a neustále jde proti sobě a tomu, co by vlastně chtěl. A to není dobře. Jak pak má být v životě šťastný?
Je tu hodně témat k zamyšlení.
Každý má svého kostlivce ve skříni. Je důležité si to ujasnit a přiznat...a k tomu vám tahle kniha pomůže...najít sama sebe, přiznat sama sobě, že ne každému je dobré se zavděčit, protože ne každý člověk je ten, kterého jste měli, či chtěli v životě potkat a žijete jen jednou. Jak moc je důležité si v životě nehrát na to co od vás chtějí ostatní, ale co chcete a po čem toužíte vy sami. Nefňukat nad životem, život je to, co si z něj sami uděláme. Každý se ocitne na dně, v bahně svých průserú, které bychom měli řešit, postavit se k nim čelem, ne čekat, že je ostatní vyřeší za nás . Tuto knihu jsem dostala od svého kamaráda do rukou na hradeckém nádraží, když jsem zhrouceně ronila proudy slz nad něčím, co nemohu ovlivnit. A na trase Hradec, Pardubice, Štrba jsem se po pár měsících naučila smát a možná i se těšit na život po...rozchodu, rozvodu, překonání odchodu...doporučuji, pokud se chcete s životem prát a , jak mi řekl i můj kamarád...ne na něj srát...
Opět výborná kniha! Opět jsem se zde našla, opět jsem souzněla s myšlenkami, cestami, názory těchto autorů.. Každý si z této knihy něco vezme k srdci. Líbí se mi styl, jakým je to vše podáno, nic složitého, přímo k věci. V dnešní době je to výhra, když člověk dokáže být "jen" sám sebou, dělat jen to, co ho činí šťastným a ne co po nás žádá okolí, či že by to tak mělo být.. opět se budu opakovat.. každý je svého štěstí strůjce a každý si svou cestu musí najít sám, být sám se sebou šťastný a spokojený..
A co dodat k závěru knihy? Je to silná a drásající zpověď, tohle by se opravdu dít nemělo :-(
Až v poslední kapitole jsem zjistitl, že tohle je pro jednoho z autorů součást terapie. Kniha mne nebavila, první půlka kde byly na konci otázky mi připomínaly kvízy v dámských časopisech (tak 20 let zpátky) ve kterých se našel každý, druhá půlka se snažila působit, že se tam skrývá něco hodně hlubokého a moudrého, ale spíš to byl podivný guláš myšlenek.
základní příručka pro lepší život aneb nikdy není pozdě na pochopení určitých životních situací a jejich zpracování
příležitost k zamyšlení se nad sebou, životem a možnost ke změně
nutná k tomu, abychom se ze života nezbláznili, a zároveň získali určitý životní nadhled
Věčně. Jasně. Stručně.
Bez vytáček.
Úplně jiná kniha, než byly ty předchozí.
Nutí se nad věcmi zamyslet.
Moc pěkná kniha. Vše vysvětleno věcně a tím pádem velice přístupně i pro lidi racionálně smýšlející. Jak píše čtenářka níže, může pomoci posunout těm, kdo se posunout chtějí. Ale autoři nikterak nezastírají, že se jedná o dlouhodobou a náročnou práci, nic prostě nejde samo. Demonstrace na vlastním životě jednoho z autorů byla silná až mrazivá a obdivuji, že takto šel s kůží na trh. Jeho osud je však zároveň nadějí pro ostatní, že se to prostě dá zvládnout.
Miluji autory, kteří si na nic nehrají.
Nepoužívají ona známá klišé.
Umí se taktně, ale upřímně vyjádřit, a to třeba i k současné situaci ve světě, ať už se to týká čehokoliv. Jen člověkz, který dokáže být zcela úpřimný můžeme věřit, že to s námi myslí dobře.
Učinit rozhodnutí, která jste dlouho že strachu odkládali.
Překvapivě dobrá kniha! Nenásilnou formou nutí k zamyšlení a ukazuje cestu, jak najít sám sebe a pracovat se svými traumaty. Knížka může člověka hodně posunout, pokud se posunout chce.
Závěrečná zpověď autora je velmi silná.
Kniha motivuje. Kniha popisuje. Kniha ukazuje cestu.
Pokud knihu otevřete na náhodné stránce, bez obav můžete začít číst, protože i tak to dává smysl.
2021 | Uprdelismus |
2017 | Cesta ven ze šíleného světa |
2018 | Skrze sebe změním tebe |
2017 | Afirmace |
2022 | Opovážlivá drzost být sám sebou |
Musím uznat, že tohle byla velmi nenásilně a příjemně podaná kniha. Žádné otřepané fráze nebo nabádání k falešné pozitivitě.
Posloucháno jako audiokniha a nejspíš si to někdy zopakuji. Když člověk text opravdu vnímá a zamyslí se u toho, může mu to dost dát a třeba i pomoct, aby byl více spokojený, když si dovolí být sám sebou.