Orbis sensualium pictus
Jan Amos Komenský

Reprint levočského čtyřjazyčného vydání včetně rejstříku.

Komenského dílo Orbis Pictus aneb Svět v obrazích je dílo dobové, ale zároveň bezpochyby nadčasové.
Doprovázeno názornými půvabnými dřevoryty přináší obraz světa viditelného i neviditelného, chápaného vzdělaným moudrým mužem doby barokní.
V knize, kterou mnozí odborníci označují za nejslavnější učebnici jazyků všech dob je možné najít mnoho dobrého a inspirativního i pro naše 21. století. A teď ještě dva kratičké citáty:
,,Škola jest dílna, kde se mladistvé duše ctnosti vyučují." ( z hesla Škola)
,,Pilný žák se podobá včelám, jež z rozmanitých květů snášejí med do svého úlu." (z hesla Pilnost)

„Hle, zde je nová pomůcka pro školy! Zobrazení pojmenování všech hlavních věcí na světě a všech činností v životě.“
Stránky této knihy jsem obracela téměř s úctou. Zaujala mě úvodní slova prof. Jana Sokola i předmluva autora. Po úvodu mě mile překvapila „živá a hlasitá“ abeceda. Pak už následují dvoustrany, kde najdete krátké vysvětlení základních jevů, řemesel aj. v jazyce latinském, českém, německém, anglickém i ruském. Dnes už tyto texty působí značně naivně, ale věřím, že ve své době to byla nejen skvělá pomůcka pro učitele, ale i zábava pro děti. Nyní doporučuji také i na procvičení výše uvedených jazyků.
P.S. Nechci nijak remcat, ale u tohoto knižního pokladu mě rozhodila pravopisná chyba. Ta tam, páni profesoři, opravdu neměla být!

Krásné ilustrace, moc příjemná knížka jen tak, na listování při chvílích pohody s šálkem teplého čaje

Tato kniha je vhodná pro ty, kteří se chtějí naučit německy, rusky, anglicky nebo latinsky
1955 | ![]() |
1972 | ![]() |
2007 | ![]() |
1930 | ![]() |
1942 | ![]() |
Čestne priznávam, toto som od slova do slova nečítala (ale kto áno, že? a fakt by ma zaujímal užívateľ, čo si to pridal do výzvy "přečteno za jediný den", to musí byť čitateľský Emil Zátopek, inak si to vysvetliť nedokážem), ale listujem ho veľmi rada... Patrí k dedičstvu po nebohom dedkovi a mám naozaj krásne, staré vydanie, ktoré dýcha všetkým, čo by tá kniha mala podľa mňa mať. Teší ma, že zaujala aj deti, keď sa o nej učili v škole a boli hrdé, že to máme doma, predčítali sme si rozličné heslá, prezerali stránky. So všetkou úctou ju potom vyberiem i pred vnúčatami. Nádherné dedičstvo!