Vítězství orla
Simon Scarrow
Se vstupem na britskou půdu roku 43 našeho letopočtu si centurion Macro uvědomí, že má před sebou jedno z nejobtížnějších tažení své vojenské kariéry, naplněné množstvím bitev. Během řady krvavých šarvátek musí Macro, jeho mladý podřízený Cato a římská armáda najít a zničit nepřítele, než nasbírá dostatek sil, aby císařské legie zadupal do země. Macro a Cato však nemusí čelit pouze Britům. V týlu invazních sil pracuje zrádná skupina, která se snaží podkopávat moc císaře. Když se oba muži dozvědí, že dokonce připravuje atentát, který se časově shoduje s císařovým příjezdem na britskou půdu, uvědomí si, že stojí proti mnohem záludnějšímu a nemilosrdnějšímu nepříteli, než jsou barbaři, s nimiž se střetávají na bitevním poli. Musí jednat rychle – dochází jim totiž čas.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2010 , BB artOriginální název:
The Eagle's Conquest, 2001
Tentokrát svede druhá legie několik pořádných bitev, do Británie dorazí i císař Claudius s celým dvorem a nakonec dojde i na politiku a ve hře není nic menšího než Claudiův život. Trochu mi bylo Claudia líto, oblíbila jsem si ho v Gravesových knihách Já, Claudius a Claudius Bůh a jeho žena Messalina, ale Simon Scarrow z něj udělal úplnýho trotla. Dost se mi líbila závěrečná zápletka, a jak z toho ten prevít Vitellius zase elegantně vybruslil.
Pár udalostí/zvratov/momentov bolo trochu pritiahnutých za pačesy. Pár udalostí/zvratov/momentov bolo veľmi zaujímavých. A pár stránok bolo trochu zbytočne naťahovaných. Kniha je prepracovanejšia než prvý diel, ale trochu na úkor zábavnosti. Mám však rád knihy, v ktorých autor nesiaha po humore a vtipu samoúčelne, ale vychádza priamo z charakterov postáv či z danej situácie. Zdá sa mi, že Cato s Makrom sú prví Rímania, s ktorými sa mienim vážnejšie kamarátiť ;))
Opět jsem byla spokojena, dej ubíhá a je dostatečně realisticky, líbí se mi popisy bitev. Je však patrné, ze autor má v historii svoje postavy oblíbené a méně oblíbené, přičemž ti oblíbenější mají možná až moc vysokou morálku… kdo přečte, bude vědět koho myslím
Druhý díl začal přesně tam, kde první skončil. Příběh je opět nabitý dějem, bojem a politikou. Hodnotím kladně, že se Sparrow nebojí Římany ukázat v pravém světle a dát do kontrastu jejich přesvědčení vlastní civilizovanosti s realitou. Co se mi naopak zdálo už trochu moc přitažené za vlasy je jak se naši hlavní hrdinové Kata a Makro ve vhodné chvíli ke všemu přichomýtnou. Jsou vlastně ve středu všeho dějí a zároveň na sebe nijak výrazně neupozorní. Stejně tak příběh sem tam obsahuje nějakou nelogičnost. Nicméně, jako knížka mě to bavilo.
Druhý díl lepší než první... Ke konci dokonce i napínavý, čtivý, samozřejmě s lepšími i horšími pasážemi... Neříkám, že bych si to přečetla hned znovu, ale jako doplněk příjemného večera s knihou, proč ne? Čím dál zajímavější a napínavější zrádcova dějová linka nabádá ke čtení dalších dílů.
Víc intrik , s odloženou spravedlnosti ( aspoň doufám ) , ale na mlýnek na maso také dojde ( nic pro slabé žaludky s velkou představivosti :) ) Válečné umění Cata je trochu jako na houpačce. Uvidíme co přinese další díl .Každopádně mne kniha ponoukla podívat se na toto historické období .
Chvíli se mi zdálo, že akce je tu méně, než v prvním díle a za menší hluché místo strhávám jednu hvězdu, ale jinak je kniha dobrá. Děj se více zaměřuje i na spiknutí proti císaři Claudiovi, který se více než císař chová spíš jako malé dítě, které nemá vůbec o ničem přehled a zachraňovat ho tak musí druzí. Z Catona se stal válečník, i když také pochybuji, že by to zvládl za pouhý rok, tak jak je popisováno, ale dobrá. No a na závěr snad jen to, že křiváci mají vždy štěstí a dokáží pohotově zvrátit věci pro sebe, i když balancují nad propastí. Závěr knihy byl napínavý.
Bitva o Anglii a ještě víc o vojenskou a politickou kariéru.
70 % (88 % vygenerovalo 264 hodnotících).
…
„Narcisse!“
„Caesare?“
„Kolikrát mě provolali imperátorem?“
„Včetně dnešního večera osmnáctkrát, Caesare.“
„T-t-tak! Co ty na to? Dokonce a-ani Augustovi a Tiberiovi se t-t-takové pocty nedostalo!“
Narcissus sklonil hlavu a zdrženlivě se nad takovým úspěchem usmál.
„Zasloužíš si jich ještě mnohem víc, Caesare,“ odpověděl Plautius zdvořile.
Scarrow mě s přehledem vtáhl zpátky do doby 1. století římských dobyvatelských válek muže proti muži, doby císaře Clau Clau Claudia Germanica, doby válek, ručních zbraní, ale taky intrik a zrad. Barvitost prvního dílu Pod znakem orla Scarrow nedosáhl a ideově tak trochu nastavovaná polévka. Nadto, z císaře Claudia udělal Scarrow hlupce a domýšlivého, marnivého hejska a z oné jediné, slavné a vítězné bitvy Římanů nad Brity, kterou Claudius vedl, udělal frašku, v níž vojsko římských legií i císařští pretoriáni málem skončili svou slavnou kariéru. Nejspíš to nebylo jednoznačné vítězství. Ale i autor přiznává, že kvůli naprostému nedostatku historických záznamů, pokud jde o samotnou bitvu známou jako Bedway jde o pouhou fabulaci. Ovšem vzhledem k tomu, že autor je Brit, tuším, proč právě Claudiovi nasadil oslí hlavu. Můj aplaus za to ale nemá. Měl zajisté hodně much, ale marnivost a hloupost mezi ně dle mého nepatřily. Jinak jsem s Macronem a Cato/nem z druhé římské legie zase ráda strávila pár hodin a pokračování si nenechám ujít.
Na to, že se jedná teprve o druhý díl mi připadá, že už trochu vaří z vody. Kromě zvýšené bojové aktivity se zvyšuje i konspiračně intrikánská linka, ale vše ostatní postupně mizí. Snad kromě "romantické" linky, která ovšem začíná spíš vadit. Ale stále napsáno čtivě a napínavě, takže jak oddechová četba lze použít. Uvidíme co ostatní díly. V tuto chvíli mi připadá, že budou čím dál řidší, přeci jen jich zbývá minimálně ještě 16. A to je hodně, tak doufejme, že se z nich nestanou pouze popisy jednotlivých bitev.
Jako by autor ze začátku úplně nevěděl, jak navázat na předchozí díl a sázel jeden boj za druhým beze smyslu. Do toho Macro sem tam utrousil nějakou poznámku a Cato byl jako vždy ňouma. Do půlky jako by autor zapomněl rozvíjet postavy i samotný příběh. Ale od půlky je to zase ten starý dobrý Simon Scarrow, což znamená akčnost, drsnost, dynamičnost, předvídatelnost, smysl pro humor a neskutečný relax.
Trochu se nám to zamotává, v podezření ze zrady císaře je dokonce legátova manželka. Živý popis bitev s Brity dává knize šmrnc, žádné nudné čtení to rozhodně není. Jen ten Caton by nemusel být takový ňouma.
Hlavní dějová linie má spád, bitvy dobře popsané a reálné; vedle toho se tam rozjíždí několik dobrých bočních situací, které přesah do dalších dílů. Za mě 75 %
2. čast na podobnej úrovni ako prvá. Som zvedavý čo Catovi a Macrovi ešte prinesie taženie v Británii v dalších častiach PS: ten Vitellius ma pekne štve :)
Druhé pokračování o dvojici římských legionářů. Pokud se Vám první kniha líbila pak vězte, že jde neméně povedené pokračování. Jde o román opírající se o historické události římských legií. Děj přímo navazuje na předchozí díl.
2010 | Pod znakem orla |
2011 | Orel na lovu |
2012 | Orlova kořist |
2010 | Vítězství orla |
2014 | Gladiátor |
Druhý díl byl možná o něco přehlednější než první. Nic méně stále mám osobně problémy se v některých postavách orientovat. Nejvíce se mi zde líbí popis bitev které jsou opravdu živé. Musím si na příští díl udělat záložku se jmény pro snazší orientaci. Na pět to není, ale krásné 4 si zaslouží.