Vítězství orla
Simon Scarrow
Se vstupem na britskou půdu roku 43 našeho letopočtu si centurion Macro uvědomí, že má před sebou jedno z nejobtížnějších tažení své vojenské kariéry, naplněné množstvím bitev. Během řady krvavých šarvátek musí Macro, jeho mladý podřízený Cato a římská armáda najít a zničit nepřítele, než nasbírá dostatek sil, aby císařské legie zadupal do země. Macro a Cato však nemusí čelit pouze Britům. V týlu invazních sil pracuje zrádná skupina, která se snaží podkopávat moc císaře. Když se oba muži dozvědí, že dokonce připravuje atentát, který se časově shoduje s císařovým příjezdem na britskou půdu, uvědomí si, že stojí proti mnohem záludnějšímu a nemilosrdnějšímu nepříteli, než jsou barbaři, s nimiž se střetávají na bitevním poli. Musí jednat rychle – dochází jim totiž čas.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2010 , BB artOriginální název:
The Eagle's Conquest, 2001
Když koktavý císař zatoužil podrobit si Británii, nezbylo římským legionářům než zvednout zadky a ukázat barbarům, zač je toho gladius. Simon Scarow opět dovedně žongluje s historickými fakty a osobnostmi, které tvoří výrazné kulisy pro dobrodružství smyšlených hrdinů. Přesto jsem si nepošmákla tolik, jako na prvním dílu. Dějová linka je poněkud nevýrazná, jen série menších půtek a větších bitev, čekajících na zásah těch nejstatečnějších, nejsprávnějších a nejschopnějších klaďasů, zachraňujících situaci na poslední chvíli. Když se zrovna neválčí, věnuje se příběh intrikám. Mého celkem oblíbence Macrona odsunul autor do pozadí, pozornost na sebe strhávají legát Vespasian a zkušenosti sbírající Cato. Samozřejmě nechybí zákeřný lump ani lechtivé scény, kniha má veškeré potřebné ingredience, aby zaručila spokojenost širokého okruhu čtenářů. U mě však orel úplně nezvítězil - jsem holt nevděčný rozmazlenec, čekala jsem trochu víc. Na čtvrtou hvězdu to ještě stačí, dojmy se uhnízdily lehounce nad 70%.
Výborný příběh postavený na detailních historických poznatcích. Mírně vázne příbehová linka, která postrádá gradaci. Jako kamínek v celkové, mnohadílné mozaice je to výborné čtení.
Opäť výborné čítanie. Boj o Britániu pokračuje..... a samozrejme aj politické intrigy v radoch Rimanov. Môžem len odporučiť.
Podobne ako jednotka - dynamický dej, kopa zaujímavých dobových reálií, klobúk dole pred vedomosťami pána "písača". Vadí mi jednoduchosť zápletky, čierno - biele postavy (hrozné svine vs charakterní univerzálni spasitelia). Verím, že postavy dostanú v ďalších dieloch trošku ľudskejší a hlbší rozmer... Oddechofffka.
Dám tomu šancu.
Bitvy jsou popsané opravdu dobře- to má pan Scarrow určitě nastudované na jedničku. Moc se mi ale nelíbí dialogy, které se mi moc k římským legionářům nehodí a zní spíš jak z 21. století. Předchozí díl mě bavil mnohem víc.
PS: Zaostalí barbaři z Británie? To mě baví ;)
Jsem rád, že jsem si mohl doplnit mezery a dočíst i první dva díly, které krásně ukazují, jak se budoval vztah mezi Macronem a Catem.
Je to opět místy děsivě mrazivé, intriky, všude, kam se člověk podívá, hra o moc, je prostě vábnička, která neomrzí v žádné době, je jedno jestli je to na prahu začátku věků a nebo v dnešní době. Prostě účel světí prostředky v každé době.
Na druhou stranu hrdinství, které prožíváte na každém kroku a v případě Cata je třeba ho dokazovat i ostatním, ale postupem času, si všichni uvědomují, že v tom klukovi, přece jenom něco je...
No prostě je zde všechno ( no i ten sex) , co si přát od dobrého oddechového čtení, a navíc se něco malinko dozvíte o událostech v dějinném kontextu. Takže neváhejte a rozečtěte si sérii o Římě, z dob, kdy byl vůdčí silou, možná i Vám to něco připomene....
Boj, napětí, sex, intriky, historie, sympatický Cato a ochranitelsky otcovský Marco... Všechno v pěkném balení událostí souvisejících s dobýváním Británie, co víc si přát? Snad jen další díl.
Kniha se mi líbila, docela brutální bitvy tentokrát a na konci mne opět nakrklo, že ton Vitelius zase ze všeho vyšel s čistým štítem a jako největší hrdina:-( ..Ale dá se to čekat, protože se jedná o dějinnou postavu, která se nakonec stala césarem...Ale kniha parádní, přečetl jsem ji rychle a už se těším na další díl..
Druhý díl mi přišel příběhově o něco slabší než ten první, ale zase si zde více užijete strategických bojů. Tažení v Británii, které začalo v prvním díle, pokračuje. Římské armády bojují proti sjednoceným kmenům, které vede náčelník Caracatas. Britové sice nemají tak dobře organizovanou armádu jako Římané, ale na jejich straně stojí zejména početní převaha a výhoda, že si mohou jako obránci zvolit místo pro boj. Macro a Cato se pak opět dostanou do sporu s tribunem Vitelliem, který se stal jejich úhlavním nepřítelem.
Vítězství orla...
Píše se rok 43 našeho letopočtu a římská vojska vstupují na britskou půdu. Samozřejmě, že u toho nechybí naši dva hlavní hrdinové centurion Macro a jeho podřízený optio Cato... Definitivně je mým novým "oblíbencem" Vitellius... Určitě si i tento díl přečtěte, je opravdu dobrý... U prvního dílu jsem váhal mezi 4 a 5*, a dal jsem 4*... Opět jsem byl na rozhraní, tak nyní dávám plných 5*... a doporučuji ;-)
Další krásné povídání mého oblíbeného autora, který snad nikdy nezklame. Mám připravený další díl, ale počkám chvíli, až se tento vstřebá.
Opět mohu jen doporučit, příběh dostal trochu na rychlosti, díky tomu, že jeden z hrdinu se v novém životě trochu otrkává, nicméně zachováno bylo i napětí a humorné okamžiky.
Kniha se mi libila a mohu ji jen doporučit.To jak spisovatel podrobne popisuje bitvy Řimanu proti Britům me uchvátilo a knihu jsem precetl temer v jednom zátahu.Také intriky Vitelluse a rozuzleni jeho príbehu se mi vrylo aspoň doufam do pameti.Už se těším az se vrhnu na další knihu o druhè legii.
2010 | Pod znakem orla |
2011 | Orel na lovu |
2012 | Orlova kořist |
2010 | Vítězství orla |
2014 | Gladiátor |
První díl byl lepší. Zde už necítím to nadšení a zápal ponořit se do příběhu nových hrdinů. Chybí tu ten prvek poznávání nového skvělého příběhu a ony prvotní a zajímavé zápletky a interakce mezi hlavními hrdiny a padouchy.
Tady je to jen boj tady, boj támhle, sem tam Makrova cynická poznámka a Catovo ostýchání se. Zajímavé to začalo být až ke konci, kdy se opět vybarvil Vitelius, jakožto největší svinský grázl a dějová linka s Lavinií dostala koule. Výborné a hlavně humorné osvěžení dodal na závěr příjezd císaře a jeho rozhodnutí zůčastnit se (a žel i dirigovat) závěrečné tažení proti britům.
Takže z počátku nuda, ke konci jízda. Zase mi z toho vychází dobrá knížka a jde se na třetí díl.