Ostrov temnoty

Ostrov temnoty
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538878/bmid_ostrov-temnoty.jpg 4 27 27

Zima na skotských Orknejích. Šest hodin denního světla. A tma přeje vrahovi. Když bouře vyplaví na skalnaté pobřeží Orknejí kostry dvou dávno pohřešovaných teenagerů, je to pro reportérku Freyu intenzivní začátek nové kariéry. Osud jí přihrál téma, které má pro místní týdeník investigativně zpracovat hned poté, co se vrátila na rodné ostrovy s odhodláním znovu najít sebe sama po bolestném odchodu z Glasgow. Při vyšetřování má Freya spolupracovat s ostřílenou starší reportérkou Gill. Jednání s ní i s ostatními lidmi jí sice ztěžuje porucha autistického spektra, nicméně vzápětí se ukazuje, že jinakost může být v praxi výhodná: podobně jako Sherlock Holmes vnímá Freya věci v netušených detailech a souvislostech. Domů se však vrátila v nejhorší možný čas. Hrůzný nález ostatků mladých milenců otevřel staré rány a vrhá světlo na minulost, kterou nikdo z uzavřené ostrovní komunity nemíní světu přiznat. Freyina posedlost vypátrat pravdu promění novinářskou rutinu ve hru kočky s myší v temnotě tak husté, že by se dala krájet. Každé další odhalené tajemství ohrožuje její práci i rodinu a zaměřuje pozornost pachatele na příští oběť. Freya tak nutně stojí před otázkou, zda je důležitější odhalit spiknutí, nebo zůstat naživu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Dark Island, 2024


více info...

Přidat komentář

astra3
14.09.2024 5 z 5

Mně se to líbilo. Freya byla sice místy dost šílená, ale bylo to napínavé a zajímavé.

zazvorka
11.09.2024 3 z 5

(SPOILER) Zápletka zajímavá, hlavní hrdinka též. Přesto knihu neřadím mezi své oblíbené. Uvítala bych více informací o Orknejích a trochu méně prostoru pro duševní pochody Freyi. Také nemám ráda, když se pachatelé rekrutují z policejních řad. Těší mě iluzorní představa padouchů, dostižených a řádně potrestaných muži zákona.


Charmedka
08.09.2024 3 z 5

Určitě se jedná o zajímavý příběh, detektivní zápletka dobře promyšlená, zapeklitá, konec jsem vážně nečekala, ale bohužel se kniha docela táhla a měla hluchá místa. Jedná se teda o první díl série, tak doufám, že se dočkáme dalších dílů a věřím, že tentokrát už se čtenář zvládne lépe naladit na netradiční hrdinku a vyprávění.

mrs.jungova
17.08.2024 4 z 5

Mimo detektivní linku sledujeme i Freyin osobní život a to jak se potýká s duševním zdravím, které docela dost ovlivňuje nejen její osobní život, ale i práci. Freya čeká na výsledky vyšetření, zda jí bude diagnostikován autismus.

Chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na styl vyprávění, ale nakonec musím říct, že se k danému tématu knihy hodil.

Všechny postavy byly jedinečné - Gill mi pila krev, Kirsten byla skvělá, stejně jako naše hlavní hrdinka Freya. :-)

Líbilo se mi, že případ sledujeme z pohledu novinářky. Příběh tak nabral úplně jiný rozměr. Kniha byla napínavá, plná zvratů a závěr mě překvapil!

Skvělý debut, který rozhodně stojí za pozornost! Určitě si ráda přečtu i další případ v režii hlavní hrdinky. Závěr mě na případné pokračování víc než navnadil. :))

JustWomen
10.08.2024 3 z 5

Začátek vypadal slibně, ale celkový dojem sotva průměr. Freya a její obsese mi neskutečně lezly na nervy, střed knihy byl fakt únavný a konec to moc nevylepšil. Freya jako postava mi vůbec nesedla a tak se na další díly nechystám.

hladikp
02.08.2024 5 z 5

Nesmírně čtivá záležitost. Líbila se mi unikátní hlavní hrdinka a drsné prostředí Orknejí, příběh měl spád. Dočteno za dva dny.

annettka1098
28.07.2024 3 z 5

Vedle hlavního případu se nám postupně odkrývá také minulost Freyi, která se přestěhovala zpět do Orknejí, aby zde našla klid. Freya se vypořádává s traumatem z bývalé práce a navíc se domnívá, že trpí poruchou autistického spektra, což jí v nové práci moc nepomáhá. V knize nechybí popisy krajiny a celkově atmosféry Orknejí. Kromě prostředí a Freyiny povahy ale nebyl příběh bohužel nakonec tak originální, jak jsem čekala a na podobné téma jsem již pár příběhů četla. Nicméně pokud díky knihám rádi poznáváte nová místa nebo vás baví zvláštnosti hlavních postav, pak si knihu určitě užijete.

tami1
27.07.2024 4 z 5

Velmi zdařilá prvotina.

Krátké kapitoly, propracované postavy a zajímavá zápletka vás strhnou a nepustí. Freya má spoustu problémů a tak se s manželem rozhodnou k návratu do její domoviny. Tak trochu doufají v restart kariery i jejich vztahu. Manžel je sympaťák, který i přes všechny útrapy za svou ženou pevně stojí. Freya už mi tolik sympatická nebyla, ale zato byla taková neřízená střela, která tím jak se do všeho bez přemýšlení vrhá dávala příběhu potřebnou akčnost.

Áňa 998
21.07.2024 4 z 5

Detektivky čtu hlavně přes zimu a podzim, ale zkusila jsem to i přes léto, kdy není pošmourno. To počasí vás vyloženě nutí se ohlížet přes rameno a tu napínavost příběhu tak ještě podporuje. Ostrov temnoty ale měl natolik zajímavou anotaci, že jsem se na svoje zvyky v tomhle případě vykašlala!
.
V rámci příběhu se podíváme na Orkneje, kde je pošmourno a není tedy divu, že se objeví i ten zločin. Pak je tu ale novinářka Freya, která nás příběhem provází, coby hlavní postava. Povoláním je novinářka, je zvídavá, přemýšlí o detailech...
.
Freya je zajímavý charakter. Hodně komplikovaná, stále má v hlavě milion myšlenek. A stejně tak na tom budete při čtení i vy, protože se pustí do případu, který se odehrál v dobách, kdy chodila na střední a oběť znala.
.
Spíše než žurnalistka by byla skvělá vyšetřovatelka. Svými nápady mě fascinovala a po chvilce, kdy jsem si u ní zvykla na autistické sklony, mě i bavila. Ale opravdu jsem se musela naladit na její notu.
.
Co se samotného příběhu týká, z počátku byl pomalejší, ale když jsem si na všechny jeho strany zvykla už to šlo jako po másle.
.
Zajímavá detektivka, zase něco jiného, než na co jsem zvyklá i s charakteristickou hlavní postavou, která může být oříšek. Trochu empatie, a pochopíte. Asi bych si dokázala od autora představit další knihu s Freyou v čele!

Mojepočteníčko
20.07.2024 3 z 5

Ostrov temnoty má podle mě všechno, co takový spisovatelský debut mít má. Spoustu věcí, které hodnotím kladně, drobnosti, které bych chtěla jinak a nadějný výhled do budoucna :)

Freya má věčně hlavu plnou otázek. Myšlenky často kumulují jedna přes druhou a jestli něco nesnáší,pak je to neznalost odpovědí. Bývá impulzivní, často jedná proti tomu, co se na první pohled jeví jako správné.

Na rodné Orkneje se vrací coby reportérka a osud jí do nových začátků přihraje rovnou případ dvou dávno ztracených, mladých lidí...

Jestli mám na začátek vypíchnout něco, čeho si na příběhu cením nejvíc, pak je to fakt, že autor do Freyi vložil kus sebe samotného, aby poukázal na formy neurologických rozmanitostí a zdůraznil závažnost celého tohoto tématu.

Sami během čtení poznáte, kolik obyčejných věcí je pro Freyu těžké zvládnout. Ať už v rovině osobní, partnerské nebo pracovní.

Severská příroda, moře, ledový vítr a nevlídné počasí, které na ostrově panuje, atmosféru příběhu krásně doplňují.

Pro začátek dostáváte prostor, abyste se důkladně seznámili s prostředím, mentalitou tamějších obyvatel, hlavní hrdinkou, její minulostí, životem i prací.

Freya má potenciál dál růst a rozvíjet se nejen v rovině osobnostní, ale i pracovní. Čili nechybí příslib do budoucna, který nás, čtenáře, dokáže nalákat na další čtení :)

Musím se ale přiznat, že mi v textu vadily vulgární výrazy - těch by mohlo být o něco méně a závěr bych se nebála protáhnout o pár stránek navíc. Bylo to na mě přespříliš rychlé.

Knížku určitě můžu ke čtení doporučit a budu se těšit na další autorovy příběhy :)

3,5*/5*

Sigurd_Lesandi
07.07.2024 4 z 5

Na knihu jsem byl dost zvědavý, protože se pro mě jednalo po dlouhé době o případ, jehož hlavní postavou by byla novinářka. Celkově bych své pocity shrnul tak, že na prvotinu je to velmi dobré. Nápad skvělý, napětí ani akce tam nechybí a zvratů tam je také několik.
Jeden hlavní problém, který s knihou ale mám, je postava samotné Freye. Jedná se o dokonalou ukázku toho, co se stane, když autor vystaví nejprve příběh, poté svět, a nakonec podle těchto již vytvořených sfér dotvoří postavu. Problém je, že se tak charakter stane poměrně plochý. Překvapilo mě v závěru naznačení dalšího dílu, protože si Freyu neumím nikde jinde představit. Její jednání se perfektně hodilo, aby se příběh ubíral autorovým směrem. Po konci příběhu v ní ale nevidím další využití. Neuškodilo by tedy více propracovat její charakter.
Celkově jsem ale spokojený. Pokud hledáte skvělou jednohubku na léto, tak určitě doporučuju. Chvilku jsem váhal, jaké hodnocení knize udělím. Nakonec jsem se rozhodl pro 4 hvězdy, protože si na autora určitě chci dát pozor a podívat se i na jeho další knihy. Vidím tu velký potenciál.

Jenny46
17.06.2024 3 z 5

Temný ostrov je debutový román a těšila se jak bude popsána atmosféra ostrova. Tyto ostrovy jsou udržovány tajemstvím . Prostředí bylo pěkně popsáno. Ze začátku jsem měla problém se začíst a taky si zvyknout na Freyu...
Zatím jsem nenarazila na postavu jako je Freya, občas jsem se snažila pochopit její úvahy, jak se cítila a vnímala situace. Freya je posedlá vyšetřováním vraždy a ohrožuje sebe i rodinu...
Je to hlavně román celý o myšlenkách a činech Frey pro mě to bylo zvláštní i trochu frustrující. Temný ostrov má jednu z těch zápletek, která vás nutí hádat a postupuje napětí. Celkový dojem z knihy je pozitivní a uvidím jestli mě bude lákat pokračování. hodnocení 3,5*

Paja1709
15.06.2024 4 z 5

Kniha se cetla dobře.Napinava od začátku, ale konec mi připadal takový moc rychlý Useknuty.

babicka_amalka
14.06.2024 3 z 5

jsem dost na rozpacích: začátek slibný, zajímavé prostředí Orknejí, konec ušel;
ovšem mezi tím je text zahlcován neustále se opakujícím popisem Freyiných obsesí, často stejnými slovy - až je to hodně nudné a únavné (redukcí by se text mohl zkrátit nejméně o třetinu);
takže za mě zklamání;

Martianus
09.06.2024 5 z 5

Vynikající detektivky z prostředí Orknejských ostrovů na dalekém severu Skotska.

Autorovy knížky

2024  76%Ostrov temnoty
Skrýt reklamy