Osamělost mezi lidmi
Paul Tournier
Kniha švýcarského lékaře rozebírá tíživý společenský fenomén naší doby: pocit osamělosti, kterým do jisté míry trpí každý z nás. Na řadě příkladů z praxe autor přibližuje zlom, kdy v člověku vzniká silný pocit samoty, nepochopení ze strany druhých a strachu tyto své emoce projevit. Jde o okamžik, kdy je jedinec prosycen duchem nezávislosti či sobeckosti. Tehdy, když spoléháme na svou nezávislost a soběstačnost bez ohledu na druhé, začínají do našeho vědomí pronikat znepokojivé příznaky toho, že se od druhých odpoutáváme a stáváme se osamělými ostrovy. Kniha přináší nový pohled na takto vznikající pocity - ať už legitimní či falešné - a zároveň nabízí jasné východisko, kterým je společenství a úzký vztah s druhými a s tím, co nás přesahuje.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 1998 , Návrat domůOriginální název:
De la Solitude a la Communauté, 1943
Přečtěte si v klidu anotaci a poté hned zapomeňte vše, co jste se o této knize dozvěděli. Autor sice ze začátku rozebírá osamělost spíše společenského rázu, nicméně je vše nezajímavě popsáno a odvykládáno. Poté se dostává k dalším problémům, které kolikrát nemají s osamělostí nic společného a navrhuje řešení v podobě ctění Evangelia, obnovení víry v Ježíše či ženského podřízení a zazdění ženské emancipace. Občas se odvolává na antiku, kupříkladu Senecovy myšlenky, což není špatné. Hodně by mě zajímalo, kdy vyšel originál, protože z knihy je cítit hodně veliká zastaralost a neaktuálnost. To však nemění mé subjektivní pocity, kdy jsem nad některými odstavci doslova kroutil znechuceně hlavou.
Edit: Vygooglil jsem, že originál vyšel v roce 1943 v Paříži. Tím se vše vysvětluje, ale trošku mě mrzí a překvapuje, že i křesťanský nakladatel jako Návrat domů je tak zpátečnický. 1.3. 2014
1995 | Silní a slabí |
1998 | Osamělost mezi lidmi |
1998 | Osoba a osobnost |
1997 | Dobrodružství života |
1996 | Tajemství |
Nemohu napsat "přečteno" - spíše prolistováno a přečteny určité odstavce, které mě trošku zaujaly. Souhlasím s Lordem Snapem :-) Čekala jsem, že se "něco dovím". Ale jo, dověděla jsem se, že hodně lidí je osamělých a že to není taková katastrofa. Přiznám se, že když jsem začala knihu číst, vůbec jsem neměla ponětí, kým autor je. Obávám se, že ani věřící lidé jeho názory neskousnou.