Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá

Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163080/bmid_oskliva-vevodkyne-marketa-pyskata-C3w-163080.jpg 4 278 278

Historický román, v němž sledujeme dramatické osudy 'ošklivé vévodkyně' a její marné úsilí o povznesení země i o kus osobního štěstí.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Práce

Die Schrekliche Herzogin, 1957

zany
03.04.2013 1 z 5

Doporučil bych Hrefně i ostatním všem brát lekce z dějepisu a zeměpisu z učebnic a ne z historické beletrie. Ta se totiž dost často mýlí, autoři si vymýšlí nebo komolí děje, reálie, postavy. Mám za sebou pár stránek a už jsem narazil na závažné nepřesnosti. Jen namátkou:
Těžko mohl při svatbě Markéty a Jana Jindřicha asistovat olomoucký arcibiskup, když arcibiskupství je v Olomouci až od roku 1777, do té doby zde bylo pouze biskupství.
Těžko mohli v Tyrolech v polovině 14. století mít brazilské dřevo.
Těžko mohla Karlu IV. dát jeho matka náležitější vychování než Janu Jindřichovi, když Karel svou matku viděl naposledy ve svých třech letech.
Těžko mohli mít čeští a tyrolští páni problém s komunikací, když česká šlechta ve středověku běžně ovládala němčinu a na Janově dvoře se běžně německy hovořilo a Jan stejně tak němčinu ovládal, což je samozřejmé, když jeho Lucembursko leželo na pomezí Francie a Německa.
Eliška Přemyslovna nejspíš opravdu neměla ráda vdovu po králi Rudolfovi, to ale nebyla štýrská královna ale Eliška Rejčka ta taky neměla poměr s králem Janem, takže nemohla Čechy uvrhnout do občanské války. Autor si zřejmě krále Jana spletl s Jindřichem z Lipé, který s Rejčkou skutečně poměr měl.
Janu Jindřichovi nebylo při svatbě s Markétou 10 let ale pouhých 8 a je dost velký rozdíl jestli mezi nimi byly jen dva nebo čtyři roky rozdílu, když teto rozdíl hrál zásadní roli v krachu jejich svazku. A neviděli se poprvé na svatbě, Jan Jindřich v té tobě už tři roky v Tyrolech žil.
A především byla prý Markéta podle historických pramenů docela hezká a ne taková ohyzda, jak ji líčí autor zřejmě jen aby měl protiklad k její krásné sokyni.
Dost mi taky leze krkem počešťování německých zeměpisných názvů či jmen (Inšpruk, Vitelsbach)
Suma sumarum - vydržel jsem do strany 38, ale dál to číst nehodlám, bohužel další příspěvek do mého seznamu nedočtených knih.

hortenzie
17.01.2013 3 z 5

Souhlasím s Hrefnou - její komentář je naprosto výstižný a nemám, co bych k němu dodala. Snad jen to, že Markétou se zabývá také román L.Vaňkové Dvojí trůn (tedy pokud jsem si nespletla díl) - je o Karlovi IV. a jeho bratrovi Janu Jindřichovi (1.manžel Markéty). L.F. čtu ráda, ale příběh Markéty se mi víc líbil od Vaňkové.

Hrefna
01.01.2012 5 z 5

Mám pro knihy p. Feuchtwangera neskutečnou slabost, líbí se mi témata která zpracovává a styl kterým píše. Stejně jako jeho ostatní knihy se mi i tato četla sama, píše tak nevtíravě, přirozeně...jsem moc ráda, že jsem se mohla díky této knize dozvědět více o Markétě Pyskaté, protože jsem o ní doteď moc věcí nevěděla. Všechny postavy jsou skvěle vykresleny, jak po fyzické stránce, tak jejich charekter. Neuvěřitelně mě rozčiloval pohled lidí na dvě hlavní rivalky knihy, jak bezmyšlenkovitě upředňostňovali krásu před vlastním rozumem, myslím že si z toho vezmu poučení a měli by i ostatní...Krásná kniha, která mi opět dala i lekci z dějěpisu a zeměpisu...Doporučuji všem co mají rádi historickou prózu.