Osmanský tábor
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
I když se situace v Uhrách v polovině 16. století již trochu uklidnila a útoky Osmanů na nějakou dobu utichly, objeví se jiná nebezpečná a zdánlivě neřešitelná záležitost. Protože použití vojska je vyloučeno a rovněž vyslanec českého krále v Budíně má v tom ohledu ruce svázané, obrátí se královna Anna na královského písaře Jiřího Adama z Dobronína. Pán z Dobronína se rozhodne její prosbě vyhovět a vydává se na tajnou misi do Uher. Ale ještě dříve, než tam stačí dorazit, dojde k první vraždě, která cestu velmi zkomplikuje. A to i přes to, že na první pohled nemůže s jejím posláním souviset...... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2019 , TympanumInterpreti: Jan Hyhlík
Velké množství postav/jmen, ve kterých jsem se ztrácela. Tento díl mi vůbec nesedl a nebavil mě, což je škoda, jelikož mám tuto sérii jinak ráda.
Špatně se mi do knihy začítalo, ale bylo to asi proto, že jsem v té době měla hodně "rozlítané" myšlenky..........kniha mě pak opět vtáhla a rukopis autora zapůsobil jako vždy...........opět doporučuji těm, kdo mají rádi oddychové knihy a historické detektivky
Až napsané, příběh měl spád, jen na můj vkus až moc postav, které byly různě zpřízněné a musela jsem si psát kdo je kdo.
Pan Vondruška psát umí. Příběh, historie a krimi zápletka v jednom. Cokoli jsem od něj četla mě bavilo.
Zajímavý historický krimi román. Kniha zajímavě napsaná, ale není to úplně můj šálek. Přečetl jsem do výzvy a určitě to nebyla špatná volba.
Pěkně zpracovaný příběh s napínavým dějem. Výborně zpracované reálie dokreslují atmosféru života v 16. století. Dějové linii napomohlo několik zápletek, které jsou vhodně umístěné. K tomu hodně kapek vtipu, zábavy i lehké erotiky, byť s překombinovaným koncem typu boží mlýny. Takže kniha je fajn oddechovkou pro příjemně strávené chvíle, i když příliš historického poučení nepřinese.
Příběh je fajn, ale mám raději děj zasazený v "českém prostředí". Ideálně kde to znám a kde jsem byla a pak má představivost jede na plné obrátky.
Mne sa tento príbeh páčil. Dej sa pomaly rozvíjal a gradoval. Páčilo sa mi prostredie i nové postavy obohatili dej. Pán Vondruška vierohodne vykreslil atmosféru 16. storočia s nadychom orientu. Knihu som si vypočula v audiopodobe a neľutujem. Pán Hyhlík opät veľmi precítene predniesol celý príbeh. Neviem si predstavit nikoho lepšieho.
Vlastimila Vondrušku mám rád jako člověka i jako autora. Jeho knihy jsou sázkou na jistotu a z jeho literárních postav se pozvolna stávají mí staří známí.
Docela dobré,ale spisovatel umí i lepší.Asi mi trochu vadí,že děj se odehrává v cizině.Jinak ale vyprávění má spád i svou logiku,takže mě to i hodně bavilo..Za tu cizinu čtyři body.
Protože je u nás knihovna zavřená, půjčila jsem si od tchýně tohoto Vondrušku. Je to v pořadí druhá kniha od autora, kterou jsem blízké době přečetla. Musím uznat, že dějepisné postavy mi dělaly trochu problémy, ale nakonec hodnotím "oddychovkou".
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Škoda že se děj odehrává v cizině