Skála
Peter May
Ostrov Lewis série
1. díl >
Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
The Blackhouse, 2011
Tahle knížka se mi moc líbila, oslovila mě příběhem i atmosférou. Pokud si chcete přečíst jeden poutavý lidský příběh a přenést se do skotské krajiny, neváhejte. Už vyhlížím slibovaná pokračování z trilogie. (Dávám 90% - na dokonalosti ubírá pouze z mého pohledu příliš vyhrocený závěr)
Detektivní linka celý příběh jen zastřešuje, více jde o osudy hlavního hrdiny, detektiva, který v mládí z rodného ostrova odjel a teď se tam vrací pomoci s řešením případu vraždy. Během pobytu se připomíná mnohé, co tu zažíval, potkává přátele i nepřátele, dávné lásky a cesta do jeho vlastního života je mnohdy dost hutná. Zvlášť když otevře dokonce několik 13. komnat. Moc prozrazovat nechci, určitě stojí za to si Skálu přečíst. Líbilo se mi to dost. Atmosféra potemnělá, bičovaná drsným počasím i povahami lidí ze skotského ostrova Lewis.
Propletenec kapitol které se téměř pravidelně střídají: pátrání v současnosti, návrat do historie jednoho kluka a vzpomínky, pátrání v současnosti, .. atd. Skutečná detektivka to není, jde spíše o minidetektivní vyšetřování, z thrilleru je tam toho také pramálo, poslední stránky jsou však velmi napínavé. Skála je především drsným dobrodružným románem ze Skotska s popisem tvrdých životních podmínek, krajiny a tamějšího podnebí. A Peter May píše velmi dobře, to mohu podtrhnout.
Skála - román ,který jsem četla s velkou chutí ,výborně se prolíná minulost s přítomností a otvírá se životní příběh policejního detektiva Fina Macleoda .Určitě se k této knize po čase ještě vrátím.Doporučuji .
Nakladatelství Host je mým nejoblíbenějším a jeho edici detektivní a kriminální román Host sbírám a zdobím jím svoji knihovnu. Na román Skála jsem se předem hodně těšil, zhlédnul jsem i upoutávku autora, již Host na svých webových stránkách zveřejnil. Do Skály jsem se poměrně rychle a s chutí začetl. Atmosféra skotského ostrova je vykreslena opravdu velmi působivě. Za detektivní či krimi román bych Skálu rozhodně neoznačil. Myslím si, že mohl vyjít v edici překladové literatury. Je to spíše psychologický román, kdy čtenář postupně odkrývá složitou minulost hlavní postavy, policejního detektiva Fina. V podstatě nejsme ani svědky nějakého vyšetřování, pouze jsme konfrontováni s reminiscencemi na dětství a dospívání, s postavami z Finovy minulosti a kriminální zápletka stojí na okraji. Až posledních asi sto stran děj výrazně graduje a z románu se stává celkem strhující, místy akční thriller s několika zvraty, které mohou překvapit anebo zklamat. Celkově hodnotím Skálu kladně, jsem zvědavý na další dva díly, jen bych ji neoznačil jako klasickou detektivku či krimi.
Jedna z nejzajímavějších knih letošního roku. Peter May je skvělý vypravěč a už se těším na druhý díl s názvem The Lewis Man.
Opravdu se nejedná o klasickou krimi. Je to román s krimi zápletkou, která je spíš druhořadá, kde autor opravdu hezky vykresluje postavy a celý děj je zasazen do drsného podnebí Skotska, resp. ostrova Lewis. Děj vás naprosto pohltí a celková atmosféra je ponurá a tajemná. Určitě stojí za přečtení a těším se na případné další tituly od Petera Maye.
"Thriller temný a děsivý jako bouřlivé skotské moře za zimní noci"..... A dá se s tím jen souhlasit. Jedna z nej knih, co jsem letos četl. Skvěle napsáno, krásně vykreslené postavy a prostředí ostrova Lewis. Jen více takových knih. Pochválit musím také super překlad a nádhernou obálku knihy. Nakladatelství Host se vytáhlo, smekám....
Na Skále mě bavilo víc vykreslení dětství a mládí prožité hrdinou - detektivem Finem na ostrově. Kriminální zápletka byla v tomto případě pro mě jen nadstavbou pro příběh.Vůbec mi nevadily "všeho všudy dvě vraždy". Závěr se mi zdál trošku překombinovaný, autora budu určitě dál pozorně sledovat. Doporučuji.
Skálu jsem koupil a začal číst na základě několika doporučení, takže jsem vlastně ani nevěděl, do čeho jdu. Po pár stranách jsem si říkal, že se půjde o dobrou detektivku. Alespoň se tak zdálo. Omyl. Vraždy, které se v příběhu staly, jsou vlastně jen vedlejší dějovou linkou a miniaturním dílkem skládačky celého příběhu.
May píše nesmírně poutavě a zajímavě. I jeho popisy krajiny, míst a zvyků jsou nakolik zajímavé, že by ta kniha mohla být jen o nich. Postavy vykresluje takovým způsobem, že už po pár řádcích je máte před očima a umíte si je živě představit. A ještě ke všemu je to zábava.
Skála je skutečně mimořádný příběh. Děj, který se odehrává ve dvou časových osách se prolíná naprosto přirozeným způsobem a zcela dokonale vykresluje celý děj knihy. Nenarazil jsem snad na jediný odstavec, kdy bych se nudil.
Excelentní kniha, vynikající čtení a nádherný příběh.
No tedy nevím co na to říct, v celé knize se odehrály všeho všudy 2 vraždy a že by ponurá a tajemná atmosféra sem taky příliš nezdála...V půlce knížky už mi bylo jasné o co jde a připadala jsem si jako v knize Bylo nás pět....Pokud by byla kniha prezentovaná jako román s mírně detektivní zápletkou, tak bych si řekla že to bylo příjemné čtení ale jako : " Thriller temný a děsivý jako bouřlivé skotské moře za zimní noci.. " bych ji rozhodně netitulovala...Takže pro ty co se chystají číst doporučuji, neočekávat thriller...Ale můžete mít i jiný názor...
Čtivá a výborně napsaná detektivka, která má na konci spád. Autor velmi pěkně střídá minulost a současnost a postupně rozplétá osudy postav. Doporučuji.
Úchvatný román, který chci číst znovu a znovu! Zatím jsem to stihla dvakrát a přemlouvám se, abych se nezačetla potřetí, protože se mi to zdá už trochu divné...Skvěle vykreslené prostředí, postavy i krimi zápletka. Jedna z nejlepších knih, co jsem četla (a že už jsem jich četla!)
ostrovy Skotsko tajemství krimi prolínání minulosti a současnosti
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Jsem naprosto unešená, po dlouhé době jsem narazila na něco tak pěkného a skvělého. Miluju anglickou a skotskou krajinu, a tady je to bezvadně popsané a příběh? ačkoliv jsem čekala trochu něco jiného podle anotace, jsem nadšená, životní lidský příběh propletený s vraždou mě uchvátil. Pro mě je to nejlepší kniha po dlouhé době a už se těším na pokračování.