Jan Burian
Kniha přináší u každého ostrova kulturně historické údaje, popřípadě citace z dřívějších cestopisů jiných cestovatelů. Popisuje autorovy zážitky z cesty z roku 1999. Publikace je provázena mapkami a černobílými fotografiemi v textu a doplněna třemi rejstříky - ostrovů, majáků a mostů.
Burianovy cestopisy jsou vždycky čtení velmi křehké, intimní, vtipné, pohodové, moudré a ani tento není výjimkou. A i zde platí, že bych přecejen uvítal o fous víc fotografií, klidně i černobílých... Celkový dojem: 85%
Četla jsem v červnu 2008. Podle mých poznámek:
Obsažná knížka. Spousta informací zeměpisných, kulturních, dějepisných i všeobecných. Knížka je o návštěvě autora na ostrovech v Baltském moři v r. 1999, z nichž jeden patří k Německu, druhý k Dánsku, další dva ke Švédsku, další dva k Estonsku a poslední souostroví k Finsku.
Spíš než cestopis je to hodně o lidech.
Zajímavé, hodně textu, ale malé nehezké černobílé foto, několik překlepů - chybějících písmen.
Jan Burian mne baví a navíc do knih přidává spoustu historických informací a i za to má můj obdiv.
Netušila jsem nic o ostrovech v Baltském moři a tvrdém a přitom nevšedním životě na nich, ale nějak jsem zatoužila se tam podívat. I přesto, že nemám ráda vítr...
ostrovy cestopisy majáky Baltské moře
1992 | Cokoli o Dánsku |
2004 | Den bude dlouhý |
2015 | Dvacet let s Islandem |
2002 | Ostrovy, majáky a mosty aneb Podivuhodná dobrodružství suchozemce v Baltském moři |
1995 | Sága o cestě na Island |
Příběhy se prolínají s fakty.
Popisy dobrodružství se mísí s kulturními postřehy.
Osobní zkušenosti ze setkání s domorodci se doplňují se zajímavostmi o navštívených místech.
Jan Burian lehkou formou přiblížil krásu Baltského pobřeží a přidal k tomu ještě několik tajemství Baltského moře.
Jeho příběhy jsou vtipné, jeho postřehy zábavné a celkově jeho vyprávění příjemně lehké ke čtení.
Tahle knížka, pokud se k chladnému severnímu moři chystáte (doporučuji, pravidelně se k Baltu a jeho dlouhým, dlouhým plážím s bílým pískem vracím), určitě bude pro vás zdrojem informací a inspirací, kam se vydat.
Ovšem to hlavní, kam Burian zve, jsou spíš netradiční místa …
– ostrovy s jejich jedinečnou přírodou, kulturou a historií – každý má totiž své specifické kouzlo a příběhy,
– majáky, jež jsou dost důležitou součástí Baltského pobřeží – každý má totiž svůj historický význam a taky svůj jedinečný vzhled, jako třešinka na dortu pak jsou příběhy těch, co na majících žili a pracovali, prostě byli jejich součástí,
– mosty, životně důležité spojovací články s pobřežím, které každodenně ovlivňují životy místních lidí, jako obchodní stezky, bez kterých by to moc nešlo,
– přístavní města mající svůj specifický životní styl a unikátní tradice, které stojí za to poznat!
Protože k Baltu jezdím pravidelně, tak jsem si tuhle „příručku“ suchozemce užila, získala jsem totiž plno tipů, kam se vydat, co vidět a jak si cestu na sever užít, zdaleka jsem ještě neviděla vše, a míst, která stojí za „objevení“ je spoustu.
Namátkou malé pozvání – k návštěvě Gdaňsku a jeho Dlouhého trhu s jeho jedinečnou atmosférou a ikonickou Neptunovou fontánou, plusem jistě bude i vyprávění o setkání s místními, dozvíte se totiž ledasco o zdejších tradicích, o tom, jak se město v průběhu let změnilo. Zjistíte, kdy se tu koná například Dominikánský jarmark, což je jeden z nejstarších trhů v Evropě, kde můžete mj. vidět ukázky tradičních řemesel a ochutnat místní rybí speciality (rybí polévka). Burian samozřejmě nevynechává ani zdejší bohatou námořní tradici, její slavnosti a přehlídky.
A takhle by se dalo pokračovat dál a dál … pan Burian totiž píše se zaujetím, což je znát, ale taky s respektem – k místům o kterých píše!
Tak proto se mi to tak pěkně četlo :-).