Osudné svědectví
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
Detektiv Erika Fosterová se během večerní procházky v okolí svého nového domu v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech. Poté co se Erika připojí k vyšetřování případu, zjistí, že Vicky pracovala na nové epizodě podcastu o sexuálním predátorovi, který loví mladé studentky v okolí jižního Londýna, a než se v hluboké noci vloupá k nim domů, dlouho je sleduje. Jakmile Erika zjistí, že všechny Vickyiny poznámky a zvukové nahrávky z jejího bytu v době její vraždy zmizely, začíná jí být jasné, že Vicky byla jen krok od odhalení útočníka, jenž ji zavraždil proto, aby nebyl odhalen a dopaden. Pak ale přijde šok a Erika musí přehodnotit vše, co si do té doby o Vicky myslela a věděla. A s omezeným množstvím indicií a téměř žádnými důkazy musí najít vraha, než udeří znovu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , CosmopolisOriginální název:
Fatal Witness, 2022
Vzhledem, k tomu, že brzy budu číst novou knihu s Erikou, tak jsem si připomněla předchozí, nyní formou audia. Ten konec jsem si vůbec nepamatovala.
Erika Fosterová se vrací ve velmi vyrovnané formě.
Kombinace prostředí podcastové produkce a divadelní školy je osvěžující i příběhově nosná, a ústřední vyšetřovatelce se (snad) začíná dařit i v osobním životě. Velmi příjemná, navíc rychle odsýpající záležitost. Bryndza jede!
Jeden z dílů, kdy mne Erika extra neštvala. A další z dílů, kdy to tak nějak odnese (přepadení, postřelení, únos atd.) jedna z hlavních "hodných" postav.
Další povedený díl ze série s Erikou, které jsem stále nepřišla na chuť, ale to mi nebrání užít si knížku a příběh jako celek.. je to čtivé, stránky ubíhají a já si čtení moc užila.. vraha jsem neodhalila a to mám ráda, když jsem pak překvapená!
Audiokniha, poslouchalo se to velmi pěkně, moc hezky namluvené. 3 hvězdičky dávám za větší prostor detektivce Erice v jejím osobním životě. Případ jako takový moc napínavý nebyl, žádný wow efekt v případu nebyl, nic drastického, nic extra co by mě zvedlo ze židle, ale námět případu byl velmi zajímavý a ten mě bavil. Ani mi tak moc tolik nechyběl wow efekt ve vyšetřovaném případu, mezery hezky vyplnil osobní život Eriky.
Byla to moje první kniha od autora. Styl mě bavil a určitě se poohlédnu i po dalších.
Eričin osobní život mě zaujal vice než samotná detektivní zápletka. Ta byla poněkud sušší.
Tenhle Eričin případ byl za mě prostě špatný.
Začátek byl slibný a zajímavý, ale pak přišel útlum a když se začaly věci objasňovat, tak přišla totální nuda. Motiv a zápletka - bylo to strašně slabé a nezajímavé. Dvě * dávám za čtivost.
Takže tenhle díl už víckrát ne.
#7 - odškrtnuto :) Ale já vám nevím. Za plný počet to tentokrát nebude. Erika je opět chladná jak její nový barák v Anglii. Možnost nového vztahu tu je, ale mám pocit, že tomu nedá šanci.. Co kvituju je, že už není tak prudérní a nasraná, když mluví s nadřízenýma... Mám ji ale ráda ;)
K příběhu - během knihy se mi rýsovalo několik pachatelů, několik verzí až jsem se nakonec trefila na 50% . Kniha sice neměla žádné překvapivé zvraty, přesto to bylo klasické bryndzovské počtení. Po každým případu je Erika minimálně půl roku v nemocnici, což se asi nezmění ;)
Naprosto souhlasím s Holly.W níže. Je to takové pořád dokola.
Erika proti nadřízeným a jiným autoritám, Erika jako nesmrtelný Simir. A dopadení vraha je většinou rychlé a z ničeho nic.
Nečetlo se to úplně blbě. Hlavně se mi líbilo, že tam nebylo vyprávění i z pohledu vraha, jako v jiných jeho knihách.
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že se spousta situací v této sérii opakuje. Vyšetřovatelé jsou úplně bezradní a pak jim pachatel, samotném závěru, spadne přímo do klína. A je to ta nejnepravděpodobnější postava v knize. Erika už asi 10x přezila vlastní smrt. Není to špatné, to nemůžu číct, ale je to prostě průměrné, jsou daleko lepší detektivky.
Bryndza mě baví. Jeho knihy mají spád, jsou napínavé, čtivé a Erika je sympaťačka. Oproti prvním dílům se dost umravnila. Jsem zvědavý jak to s ní bude dál, má nové bydlení, možná i nový vztah, no uvidím. Už dlouho se mi nestalo abych knížku o téměř 400 stranách přečetl za jediný den.
Prvních asi 80 stran mě nijak zvlášť nebavilo, ale poté, co (ne)identifikovali mrtvolu, příběh dostal spád. Četlo se to samo. Erika nebyla vůbec otravná, spíš vypadá, že se snaží jít svému štěstí naproti. Za mě dobrý!!
Zápletka byla zajímavá, vcelku dobře zpracovaná. Ale jedno neodpustím... Jako vážně jsou policajti podle Bryndzy takoví idioti? Řeší xy dní/týdnů vraždu a nevyjedou si informace v databázi o těch cca. 5 podezřelých, co mají? Zjišťování základních faktů o osobách prostřednictvím hovoru s někým random tak pozdě? Policista by asi měl snadno zjistit výpis z trestního rejstříku, nebo ne? :D Měli tam obří tým, co tam sakra dělají??? :D
Ale jinak fajn. Těším se na poslední díl.
Na pokračování s Erikou jsem se hrozně těšila, a přiznám se tato série mě baví mnohem víc než Kate.
Kniha se četla úplně sama. Příběh byl strhující, pohltil mě hned od první stránky. Tolik akce a napětí. Určitě doporučuji všem co milujete krimi.
Trochu mě zaskočil způsob vraždy, protože s takovou brutalitou jsem se u Roberta dá se říct ještě nesetkala, ale bylo to skvělý.
A že by Erika konečně našla kus štěstí? Já už se nemůžu dočkat dalšího dílu, doufám že bude brzy. Protože její osobní život, mě začíná zajímat čím dál více.
Dobrý nápad na zápletku děje. Jako vždy svižné a dobré čtení. Doufám, že konečně i Erika bude mít někoho, kdo na ní doma čeká - a nebude to kocour. Je fajn, že se nějaký řádek zatoulá i k životu vedlejších postav vyšetřovatelů, klidně by jich mohlo být víc.
(SPOILER)
Jako vždy, boží čtení.
Miluju případy s Erikou, chyběla mi. Mám moc ráda i všechny vedlejší postavy. Takže mě teď potěšilo, že se tu snad rozvine i nějaká romantická linka pro Eriku (a snad nebude jen s jejím kocourem).
Tento díl jsem přečetla hrozně rychle, děj měl spád, bavil mě nápad (že se nejspíš vraždilo kvůli podcastu). Konec rychlý, na pár stránkách, ale nevadilo mi to.
Vraha jsem podezírala, ale ne úplně na 100%, takže to je pro mě také velké plus.
Autor prostě umí psát přesně dle mého gusta.
Velmi pěkné pokračování případů detektivky Eriky Fosterové. Příběh je čtivý, ale oproti předchozím dílům méně napínavý a šokující. Pěkné je vložení osobního života Eriky do vyprávění. Doufám, že se bude dále rozvíjet. Závěr je až přehnaně dramatický.
detektivní a krimi romány thrillery tajemství romány
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Chudák Erika, málem zaplatila životem za odvahu a rozlousknutí kriminálního zločinu. Další Bryndzova krimi z Londýna, se slovenskou vyšetřovatelkou Erikou a jejími novými začátky.