Otázky a odpovědi o porodu
Roman Chmel
Přední český odborník přináší všem budoucím maminkám nejnovější informace o porodu. Srozumitelně a přehledně poodkrývá roušku tajemství a oblíbenou formou otázek a odpovědí řeší základní dotazy. Pomáhá získat teoretické informace, které budou moci maminky i...
Já jsem nečetla tuto knihu jako první těhotenskou zdaleka, takže mi přišla srozumitelná. Mám raději přístup k porodu jako přirozené záležitosti, toto píše doktor z Motola, takže je znát doktorský pohled - ale informace jsou podané pěkně a myslím, že mohou být užitečné i pro zastánce přirozených porodů - aby člověk viděl pohled z "druhé" strany. Ale jsou to opravdu základní věci.
Upřímně řečeno, nebyla jsme z knihy moc moudrá. Chystala jsem se rodit poprvé a nevěděla jsem, co mě čeká. Jednotlivé doby porodní se v knize se dělí na poddoby a to mě dost mátlo. Během půl roku jsme přečetla hodně "těhotných a porodních knížek" a snažila jsme se kombinovat české autory se zahraničními, takže není jednoduché říct, která kniha byla lepší než jiná. Nicméně mezi tři nejužitečnější knihy ji neřadím.
Pro mě byla při prvním těhotenství nejdůležitější kniha "Co čekat v radostném očekávání", tak jsme našla opravdu skoro všechno. Po porodu jsem se neobešla bez knihy "Něžná náruč rodičů" a "První tři roky života dítěte".
Celkově je kniha dost zastaralá. Mnoho informací mi přišlo spíše jako strašení neznalých rodiček a mnoho z uvedeného je také již dávno překonáno. Knihu rozhodně nemohu doporučit, existují mnohem lepší a hlavně bez zavádějících informací.