Otrapové, škodiči, naschválníci, prudiči
Dagmar Kýrová
![Otrapové, škodiči, naschválníci, prudiči Otrapové, škodiči, naschválníci, prudiči](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475440/bmid_otrapove-skodici-naschvalnici-prudi-08e-475440.jpg?v=1624454387)
Veselé básničky o všech potvůrkách, stvořeních a vynálezech, které nám komplikují naše dny, ale bez nichž by náš život možná neměl tu správnou šťávu. Vtipné říkanky o mravencích, rybenkách, ale i o mobilech a sousedovi s vrtačkou doprovází nápadité ilustrace Anety Žabkové. Kniha je určena dětem od 4 let.... celý text
![Šebestová3 Šebestová3](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170192/m_170192-l6C.jpg?v=1482308076)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět skvělá souhra zvukomalebných básniček a vtipných ilustrací, které toto dílko povyšují na jiný level.
![86_luca 86_luca](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88276/m_86-luca-7tn.jpg?v=1665654951)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Milujeme ilustrace Anety Žabkové, takže jsme se ke knize dostali takto, ale teda obsah je boží. Kraťoučké rýmovačky, jednoduché, ale zábavné, mají nápad a vtip, žádné násilné rýmování. Jste na konci knihy, ani nevíte jak. Hodně jsme se u ní nasmáli (krocan, slimák a krtek jsou top).
P.S: Přes Anetu Žabkovou jsem se dostala i k její spolupráci s Jiřím Dědečkem - koncepčně a formátově připomínají jejich knihy tuto, ale obsahově bych řekla, že už je to perfektní oddechovka pro starší až dospělé. Takže jestli se vám toto líbí, určitě zkuste i Slonbidlo, Červotoče, Huňatá čuňata, nebo Uleželé želé (mají toho více).
![heliiinka heliiinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/137310/m_heliiinka-Uqm.jpg?v=1569584339)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborné básničky. Cením výběr i netypických témat, které se dětem mohou rozšířit slovní zaodbu. Rybenky, pakomár, mobily...
![muchomurka muchomurka](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/6670/muchomurka-KNw.jpg?v=1540840377)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povedené s pěknými ilustracemi. Po delší době knížka s básničkami, které nebyly divné, nesmyslné nebo nezajímavé.
![konformita konformita](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36761/m_konformita-65ce212547f3d.png?v=1708007717)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Místy jsme se smáli jak blázni. Třebas když chtěl slimák pozvat výkal do kina :-) Četli jsme s dětmi ve věku 4 a 5 let. Fakt dobře ilustrováno.
![Jarka_rybář Jarka_rybář](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/327550/m_jarka-rybar-B0m.jpg?v=1602762539)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Překrásná kniha schválená i arbitrem nejvyšším, takřka půlroční slečnou. Úchvatné obrázky, vtipné říkanky.
2017 | ![]() |
2021 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2015 | ![]() |
Soubor vtipně napsaných básní pro klidné odpoledne s dětmi.
Nejmenší čtenáři, ale i ti zdatnější se dozví slova, která zatím neznají, např. kdo je to stinka, co je to vir nebo kdo je to opilec a proč může být otravný v MHD.