Pacifik
Hugh Ambrose
Peklo za oceánem V této odysseji z druhé světové války se prolínají opravdové osudy čtyř amerických mariňáků a jednoho pilota námořního letectva, kteří prošli válečným peklem všech zásadních bojů v Tichomoří — od bitvy s Japonci na Guadalcanalu, přes masakr na ostrově Iwodžima až po krvavé a prudké boje po vylodění na Okinawě na samém konci války. V knize jsou poutavě vylíčeny příběhy mužů, kteří dali v sázku životy, aby bojovali za svou vlast. Byli odveleni na druhý konec světa do války s nepřítelem, jenž upřednostňoval sebevraždu před kapitulací. Tito stateční muži poznali krutost a ponížení v zajateckých táborech, byli svědky nespočetných úmrtí v řadách vojáků i civilistů a za svá válečná ocenění zaplatili často měrou nejvyšší. Hugh Ambrose doplňuje individuální osudy pětice válečných hrdinů televizní série o poznatky načerpané při mnohaletém studiu válečných dokumentů, záznamů, deníků, dopisů a memoárů i při rozhovorech s válečnými veterány. Nabízí čtenářům jedinečný, mnohavrstevný a poutavý pohled na válku v Tichomoří. Ambroseho kniha je unikátní válečnou výpovědí spojující bezprostřední a naléhavé osobní prožitky očitých svědků s historicky přesným popisem přelomových válečných událostí.... celý text
Pokud od knihy očekáváte, že je to vlastně napsaný seriál tak budete zklamaní. Ano jsou zde lidi známí ze seriálu, ale jedna se spíše o takový popis bojů v Pacifiku, kterých se účastnili. Takže je to zajímavá kniha, která stojí jistě za přečtení, ale asi bychom našli lepší alternativy pokud nás zajímají přímo osudy námořních pěšáků ze seriálu a nebo popis bojů.
Příběhy z druhé světové války já můžu.
I když jsem viděla seriál, ze kterého mě mrazilo, byla jsem nadšená.
Kniha byla na mě docela těžká. Vzhledem ke spoustě jmen a informací, jsem se trochu v ději ztrácela. To nic nemění na tom, že jsem dala plný počet hvězdiček.
Jde spíše o to, že takové knihy moc nečtu a všechny události v knize mi nebyly známe.
Ale jinak je to moc povedené dílo, které mám ráda a ráda se ke knize vrátím.
Jako fanouškovi seriálu se mi kniha líbila. Pokud bych seriál neviděl, ta roztěkanost by mně odradila. Letadla jsou moje hobby a tady toho bylo o tom mrtě... proto 4 hvězdy.
Plně souhlasím s tím, co níže napsal Achilles. Tématika, jak víno, ovšem špatně podaná - alespoň pro mě. Je to opravdu takové roztříštěné a místy nudné. Autor hopsá od jednoho hrdiny a bojiště k druhému a celkově mi to přišlo takové ploché. Občas jsem se musel nutit do dalšího čtení a to by asi nemělo být.
Velmi zajímavá knížka s dobře nastudovanými reáliemi. Na mně některé pasáže nudnější, krátila bych. Více se blíží dokumentu než románu, ale tentokrát jsem to ocenila.
Hugh Ambrose se moc nepotatil. Dílo sice je z vojenského hlediska dokonalé, ale spíše připomíná sled událostí nebo kroniku. Chybí mi návaznost, je to útržkovité. Žádnému vojákovi jsem nedokázal nahlédnout do srdce, jako třeba u Bratrstva. Je to takové syrové a vůbec jsem k tomu nepřilnul. Snad seriál lépe vystihne jednotlivé charaktery vojáků a onu událost jako celek.
Historické události podané prostřednictvím příběhů přímých účastníků jsou vždy mnohem zajímavějším a poutavějším čtením než čistá fakta a Pacifik je tomu jasným důkazem. Kromě "starých známých" ze seriálové minisérie HBO přináší knížka i osudy dvou dalších účastníků pacifického tažení a to neméně zajímavých.
Kniha Vás od začátku do konce pohltí válečnou atmosférou dálného východu. Kniha byla psána na základě poznámek a studia odbornéí literatury, což u většiny dnešních knížek s válečnou tématikou nenajdeme. K zahození není ani skouknutí filmu Pacifik, který se ale příliš nevydařil a ke knížce má daleko.
Při letmém porovnání s Bratrstvem neohrožených působí Pacifik více detailněji, což není na škodu. V některých pasážích mi ovšem detaily přišly natolik konkrétní, že to působí spíše kontraproduktivně. Přesto hodně poutavé čtení, které vyzdvihují dobové fotografie a závěrečné silné stránky o tom, jak žili po válce přeživší. Za sebe ještě děkuji za část s Eugenem B. Sledgem, díky které jsem zjistil, že napsal sám své paměti a vydal je pod názvem "Se starou gardou na Peleliu a Okinawě."
Velice pěkně napsaná kniha! Čtivá, poutavá, emocionální, ale občas tam jsou věty, které prostě nedávají smysl, jako kdyby spadly z čistého nebe, nebo jsou slovosledov špatně. Což dost kazí dojem, ale jinak brilatní! (Spíš si myslím, že chyba je na překladateli, než na autorovi.)
Hugh je vynikající vypravěč, stejně jako jeho otec. Druhá světová válka mě vždy zajímala, o tom co se ale dělo v pacifiku jsem moc nevěděl. Tato kniha mi to skvěle přiblížila. Kniha nepojednává o všech bitvách pacifiku, je založena na skutečných příbězích vojáků co prošli těmi významnějšími . Je to obsáhlé, čtivé a drsné válečné dílo. Určitě doporučuji, sám se těším až schlídnu stejnojmenný seriál.
Velice si vážím pana Ambrose, protože pouze jeho tvrdou prací vznikl tento diamant mezi knihami o válce v Pacifiku.
Je to zkrátka borec. Jen mě mrzí, že ve filmu chybí dvě postavy z knížky, ale za to on nemůže...
Troufám si říci, že jde o nejlepší knihu, co byla napsána o válce s Japonskem. Tvrdí mariňáci co nesmí ukázat strach? Tak to nebylo. Strach je to palivo, které je pohání k cíli. K uspořádání Japonska do latě. Kniha popisuje čtyři jedince a jejich děsivé příběhy. Uvidíme zde více úhlů pohledů než v seriálové předloze (The Pacific). Jak jinak, než plný počet. 100%
Téma veľmi zaujímavá s množstvom informácií o bojoch v Pacifiku. Vidno, že autor má naštudovaných veľa materiálov a tiež spomienok z bojov od vojakov, ktorí tam bojovali. Text je doplnený fotografiami, čo je super. Kniha je skôr napísaná ako kronika udalostí, a aby to bolo možno zaujímavejšie, prostredníctvom niekoľkých hrdinov. Ale nechytila ma tak ako Bratstvo neohrozených, kde osudy hlavných hrdinov prežívate spolu s nimi.