Pád rodu Smiřických
Josef Svátek
Psalo se 1. listopadu léta Páně 1618. Osudný to onen rok, kterýž zahájil strašnou dobu války třicetileté, jež tak ohromné převraty nejen ve vlasti naší, ale i ve veškeré Evropě způsobila. Avšak i léta přímo předcházející jsou pro nás Čechy neméně památnými, neboť už za nich byl základ činěn k dějům, které ke katastrofě bělohorské vedly.... celý text
Kniha hodně detailně a hlavně věrohodně popisuje historii pádu rodu Smiřických, o kterém jsem toho doteď moc nevěděla. Příběh je poutavý a čtenáře, který má o tuto tematiku zájem, určitě zaujme. Kniha je čtivá, ale bohužel místy i lehce zdlouhavá. A právě z tohoto důvodu jednu hvězdičku ubírám ;-).
Příběh o muži,který přežil svou popravu v městečku Stod v západních Čechách se skutečně stal.Je popsána v místni kronice.
Ano správně, jmenovala se Eliška Kateřina, její sestra Markéta Saloména. Druhé jméno se udělovalo a uvádělo při biřmování. Mnoho majetku Smiřických bylo nabyto nekalým způsobem. Rovněž tak panství Kumburské s Jičínem. Sňatku Elišky Kateřiny bránil otec z důvodu původu chlapce, který byl synem správce hradu Kumburk a o této nekalosti věděl. Děti z LŠU Jičín nastudovali krátké vystoupení, kde tuto událost přibližují divákovi. Ovšem, kniha "Pád rodu Smiřických" od Josefa Svátka je v tom ději daleko v širším sdělení. Všem doporučuji číst naše dějiny, abychom zcela nezpustli "amerikanizmem"! Jokr12
Eliška Kateřina Smiřická - muzikál ZUŠ Jičín, vystoupení z 17. 5. 2016
Ach jo už i ve středověku lidé pro moc , bohatství a slavu byli ochotni zradit svoje idealy, přesvědčení, lásku, přátelství. I když se neubráním srovnáním s vyvražděním Slavníkovci, nebo Vršovci tak tento rod Smiřických vymřel daleko od své vlasti a veškeré jeho statky a majetky mu byli k ničemu.
I když jsem četla tuto knihu tak jsem pořád přemýšlela o jedné pisničce, ( A v tom zámku byla panna , ta ovčáčka milovala), vztahuje se na Smiřický rod, jenomže tam se nejmenovala Kateřina nýbrž Eliška a milovala rodem postaveného,ale její sestra jejímu štěstí nepřála.
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Kdysi jsem tuhle knihu četla a pamatuju si do dnes jak se mi líbila. Z části asi proto, že se to odehrávalo v okolí kde žiju. A zároveň si mohla (aspoň trochu) představovat místa o kterých se psalo. Teď jsem si na ní oživila vzpomínky v knize Přede mnou poklekni od Bohumila Říhy.